Så tar du hand om dina äpplen

Så tar du hand om dina äpplen

Även om du inte hinner ta vara på äpplena är det viktigt att plocka bort fallfrukten. Den är annars perfekt för skadedjur att föröka sig i, vilket leder till att du få kan få större angrepp på trädet nästa år. Foto: Shutterstock.

Äppelträden dignar av frukt, men hur gör man för att ta vara på allt? Här är tipsen om hur du håller äpplena fina och goda långt fram i vinter.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 3 Sep, 2018
Läs senare

Det är ett riktigt äppelår i år, och visst är det roligt med all frukt. Men hur gör man för att den ska hålla? Kunskaperna som farmor och mormor verkade ha i ryggmärgen är inte lika självklara för nya äppelträdsägare.

- Jag möter folk hela tiden som frågar: Vad ska jag göra med alla mina äpplen och hur ska jag förvara dem? säger Görel Kristina Näslund, äppelkännare och författare till flera böcker om äpplen.

Görel Kristina Näslund Första steget är att ta reda på vilken äppelsort du har. Sommaräpplen mognar vanligtvis i augusti och passar bäst för att ätas direkt eller för att använda i bakverk eller till mos. Vinteräpplen däremot mognar som regel först efter skörd. De måste plockas innan frosten kommer och hinner inte mogna klart på trädet. Men de kan sparas och ätas långt in på vintern, ja vissa ända till våren. 

– Jag förvarar mina vinteräpplen Cox Orange i en låda på verandan. Där håller de sig fina och goda fram till jul, säger Görel Kristina Näslund.

Det går förstås lika bra att ha äpplena på balkongen, och lådan kan du lätt ordna själv. Görel Kristina Näslund berättar att hon tillverkat sin av en stor kartong, en sådan som man får om man köper en TV eller tvättmaskin. I kartongens botten och längs väggarna har hon isolerat med frigolit. 

– Däri lägger jag i ett lager äpplen med ett lager tidningar ovanpå. Sen varvar jag äpplen och tidningar tills lådan är full.

Det finns dock några viktiga saker att tänka på: Packa bara ner fina och oskadade äpplen. En skadad frukt kan snabbt smitta intilliggande äpplen, så att hela innehållet snart blir dåligt. 

- Ingen fallfrukt får stoppas ner i lådan eftersom den kan ha stötskador. Det får inte finnas angrepp från insekter och äpplena ska ha skaften kvar, annars blir det ett hål där skaftet suttit som blir en ingång till infektion.

Blir det kallt ute, ner mot nollstrecket, kan man med fördel lägga på en filt eller matta på lådan. Enligt Görel Kristina Näslund kan lådan då stå kvar ute ned till runt sju minusgrader ungefär. Blir det kallare än så får man flytta in den i garaget eller ett förråd, eller någon annanstans där det är svalt.

– Men du kan inte förvara bensin, lösningsmedel, gamla färgburkar eller annat som luktar starkt i samma utrymme som äpplena. De tar smak direkt och blir förstörda.

Ett annat sätt att ta tillvara på skörden är att ta den till ett musteri och göra must. Det brukar kosta mellan 20-30 kronor litern att göra pastöriserad must av sina äpplen. Äpplena får dock inte vara för mjuka och mosiga, då tar musterierna inte emot dem eftersom de kan sätta igen utrustningen. Vissa musterier säger blankt nej till sommaräpplen som Transparente Blanche. Men det kan gå ändå om du plockar sommaräpplena innan de är riktigt mogna, säger Görel Kristina Näslund.

– Man kan göra ett knak-test: Om det knakar i skalet när du biter i äpplet kan du musta det, men är det så mjukt att tänderna sjunker in utan knak så är det för sent. 

Den som bara har sommaräpplen men gärna skulle vilja ha äpplen som går att spara och äta under vintern kan ympa in vinteräpplen på sitt sommaräppelträd. 

– Det är ett mycket snabbare sätt att få fler äppelsorter i trädgården än att plantera ett nytt träd. Den inympade grenen kan ge frukt redan efter två till fyra år, säger Görel Kristina Näslund.

Fem tips för den oerfarne äppelodlaren
  1. Ta reda på vilken sort som växer på ditt träd. Olika äppelsorter mognar olika sent och kan lagras olika länge - planera förvaringen utifrån det. Det bästa är att gå till en äppelexpert - på flera håll i landet anordnas träffar där man kan ta med sig äpplen och få dem sortbestämda. Det finns även appar, till exempel Nordiska museets Äppelappen, som kan ge viss vägledning.
  2. Gör ett urval - spara bara de finaste till ätäpplen. Gör mos, bakverk, must eller dylikt av de mindre fina.
  3. Äpplen ska förvaras svalt, helst tre till fem plusgrader. Att ha äpplen framme i en fruktskål i rumstemperatur ger förkortad hållbarhet.
  4. Vid förvaring, tänk på att äpplena påverkas och lätt tar smak av andra saker, till exempel målarfärg och bensin, eller grönsaker som lök och potatis. Dessutom påverkar äpplena annan mat om den förvaras på samma ställe. Äpplena ger ifrån sig etylengas som snabbar på mognadsprocessen. Det kan göra att till exempel andra grönsaker blir dåliga snabbare om de ligger i närheten av äpplen. 
  5. Låt inte fallfrukt ligga kvar. Även om du inte orkar eller hinner ta vara på äpplena är det viktigt att plocka bort fallfrukten. Den är annars perfekt för skadedjur att föröka sig i, vilket leder till att du får större angrepp på trädet nästa år.
Ympning

När man ympar tar man en kvist från ett träd som man sedan låter växa fast i ett annat. Lyckas ympningen adopteras den nya kvisten av moderträdet.
Det är viktigt att moderträdet och sorten som ympas in har lika kraftigt växtsätt, annars blir det obalans i trädet.
Information om hur du gör för att ympa finns bland annat hos Sveriges Pomologiska Sällskap, svepom.se. Där kan du även hitta beskärare och ympmästare som kan anlitas om du inte vill göra det själv.

Äppelmust

Du kan lämna in dina äpplen på ett musteri ochfå tillbaka dem i form av must. Pastöriserad (det vill säga värmebehandlad) must har enligt musterierna en hållbarhet på ett år i rumstemperatur.
Priset för pastöriserad must av egna äpplen ligger på mellan 20-30 kronor per liter. Då brukar bag in box-förpackning ingå. Vill du ha musten i en glasflaska blir literpriset dyrare.
Du kan även göra råmust. Den håller i cirka en vecka i kylskåp, och kostar cirka 10-15 kr litern.
För att göra en liter must krävs cirka 2 kg äpplen. En papperskasse full med äpplen väger cirka 12 kilo.

Det går även att tillverka egen must, antingen med hjälp av en råsaftcentrifug, eller genom att krossa och sedan pressa äpplena. För att pastöriseras ska musten sedan hettas upp till ca 75 grader i 20 minuter. Enligt vissa recept hettas musten upp i en kastrull innan den tappas på flaska. Enligt andra ska musten tappas på steriliserade flaskor först som sedan värms i vattenbad.

Fler nyheter

Tänk på städningen när du väljer golv

Dags att lägga nytt golv? Gå inte bara på utseendet - titta också på hur golvet ska skötas innan du bestämmer dig. Många golvfabrikanter förordar speciella rengöringsmedel som kan vara både dyra och dåliga för miljön.

Test av sju kameradrönare – se själv hur stora skillnader det är

Det är stora skillnader mellan olika kameradrönare, både när det gäller bildkvalitet och flygsäkerhet. Det visar Testfaktas test av sju kameradrönare under 10 000 kronor.
– Testets sämsta drönare är inte bara dålig, den är farlig, säger Testfaktas expert.

Laboratorietest

Säkraste cykelhjälmen till skolstarten


En cykelhjälm med rotationsskydd kan ge upp till fyra gånger bättre skydd mot hjärnskakning, visar Testfaktas test. Trots det säljs det fortfarande få sådana hjälmar till barn och ungdomar.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skärpa och ergonomi viktigt för en bra sekatör

Vare sig man vill fixa en blomsterbukett, befria prydnadsväxter från vissnade blomsterstjälkar eller klippa bort grenar så är sekatören ett uppskattat verktyg. Men det är stora skillnader på olika fabrikat, visar Testfakta Researchs omfattande laboratorietest.


Så skapar du ett snabbare och mer robust wifi hemma

Många skaffar snabbare bredband men slösar bort delar av hastigheten genom att använda dåliga och felplacerade wifi-routrar. 
Testfakta har tagit hjälp av wifi-gurun Måns Jonasson för att reda ut hur du kan skapa ett hemma-wifi som maxar internet i hela bostaden.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Lättklippt med bästa grensaxen

När lite kraftigare grenar behöver beskäras kommer grensaxen väl till pass. Grensaxens längre handtag och större skäryta ger hävstång och kapacitet även för tjockare grenar. Men Testfakta Researchs laboratorietest visar att det är stora skillnader mellan olika modeller.

Laboratorietest

Apparaten som minskar matsvinnet – test av åtta modeller

En vakuumförpackare kan förlänga matens hållbarhet i både kylen och frysen. Men alla apparater är inte lika bra att jobba med, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ställbara sängen under 19 000 kronor

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

Så ser du över ditt digitala arv

Mail, bilder och gamla statusuppdateringar. Frågetecken kring avlidna personers digitala efterlämningar blir allt vanligare vid bouppteckningar.
– Kommer inte de anhöriga överens kan det bli jättejobbigt, säger juristen Lisa Cahlman Friis.
Här är tipsen om hur du kan förbereda dig och underlätta för dem du lämnar.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Laddat för semester med bästa powerbanken

Batteritorsk i stugan eller på resan? Testfakta har tagit reda på vilka powerbanks som gör det lätt att hålla liv i mobil och surfplatta på semestern. Långt ifrån alla tillverkare håller vad de lovar. 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Plantagen Premiumjord

Plantagens Premiumjord har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar och fyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Stort sug efter begagnade mobiler

Är du trött på att ständigt köpa ny teknik, eller behöver du en mindre dyrbar telefon till barnen? Nu finns det många webbutiker som säljer begagnade smartphones. Men se upp – villkoren varierar mellan olika aktörer.

Högsäsong för kycklingbakterier i hettan

Grillar du kyckling i sommar? Det är högsäsong för den elaka magsjukebakterien campylobacter. Visserligen är förra årets rekordutbrott över men värmeböljan bidrar till att bakterien frodas i kycklingstallarna samtidigt som svensk kontroll kritiseras.

Skaffa egna solceller – så gör du

Intresset för solceller ökar stort i Sverige, och det finns många företag som konkurrerar om att få sälja utrustning och installera den på ditt tak. Men hur gör man för att få till en bra lösning? Här är expertens bästa tips på vägen mot en egen solcellsanläggning.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.