Så tar du hand om dina äpplen

Så tar du hand om dina äpplen

Även om du inte hinner ta vara på äpplena är det viktigt att plocka bort fallfrukten. Den är annars perfekt för skadedjur att föröka sig i, vilket leder till att du få kan få större angrepp på trädet nästa år. Foto: Shutterstock.

Äppelträden dignar av frukt, men hur gör man för att ta vara på allt? Här är tipsen om hur du håller äpplena fina och goda långt fram i vinter.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 3 Sep, 2018
Läs senare

Det är ett riktigt äppelår i år, och visst är det roligt med all frukt. Men hur gör man för att den ska hålla? Kunskaperna som farmor och mormor verkade ha i ryggmärgen är inte lika självklara för nya äppelträdsägare.

- Jag möter folk hela tiden som frågar: Vad ska jag göra med alla mina äpplen och hur ska jag förvara dem? säger Görel Kristina Näslund, äppelkännare och författare till flera böcker om äpplen.

Görel Kristina Näslund Första steget är att ta reda på vilken äppelsort du har. Sommaräpplen mognar vanligtvis i augusti och passar bäst för att ätas direkt eller för att använda i bakverk eller till mos. Vinteräpplen däremot mognar som regel först efter skörd. De måste plockas innan frosten kommer och hinner inte mogna klart på trädet. Men de kan sparas och ätas långt in på vintern, ja vissa ända till våren. 

– Jag förvarar mina vinteräpplen Cox Orange i en låda på verandan. Där håller de sig fina och goda fram till jul, säger Görel Kristina Näslund.

Det går förstås lika bra att ha äpplena på balkongen, och lådan kan du lätt ordna själv. Görel Kristina Näslund berättar att hon tillverkat sin av en stor kartong, en sådan som man får om man köper en TV eller tvättmaskin. I kartongens botten och längs väggarna har hon isolerat med frigolit. 

– Däri lägger jag i ett lager äpplen med ett lager tidningar ovanpå. Sen varvar jag äpplen och tidningar tills lådan är full.

Det finns dock några viktiga saker att tänka på: Packa bara ner fina och oskadade äpplen. En skadad frukt kan snabbt smitta intilliggande äpplen, så att hela innehållet snart blir dåligt. 

- Ingen fallfrukt får stoppas ner i lådan eftersom den kan ha stötskador. Det får inte finnas angrepp från insekter och äpplena ska ha skaften kvar, annars blir det ett hål där skaftet suttit som blir en ingång till infektion.

Blir det kallt ute, ner mot nollstrecket, kan man med fördel lägga på en filt eller matta på lådan. Enligt Görel Kristina Näslund kan lådan då stå kvar ute ned till runt sju minusgrader ungefär. Blir det kallare än så får man flytta in den i garaget eller ett förråd, eller någon annanstans där det är svalt.

– Men du kan inte förvara bensin, lösningsmedel, gamla färgburkar eller annat som luktar starkt i samma utrymme som äpplena. De tar smak direkt och blir förstörda.

Ett annat sätt att ta tillvara på skörden är att ta den till ett musteri och göra must. Det brukar kosta mellan 20-30 kronor litern att göra pastöriserad must av sina äpplen. Äpplena får dock inte vara för mjuka och mosiga, då tar musterierna inte emot dem eftersom de kan sätta igen utrustningen. Vissa musterier säger blankt nej till sommaräpplen som Transparente Blanche. Men det kan gå ändå om du plockar sommaräpplena innan de är riktigt mogna, säger Görel Kristina Näslund.

– Man kan göra ett knak-test: Om det knakar i skalet när du biter i äpplet kan du musta det, men är det så mjukt att tänderna sjunker in utan knak så är det för sent. 

Den som bara har sommaräpplen men gärna skulle vilja ha äpplen som går att spara och äta under vintern kan ympa in vinteräpplen på sitt sommaräppelträd. 

– Det är ett mycket snabbare sätt att få fler äppelsorter i trädgården än att plantera ett nytt träd. Den inympade grenen kan ge frukt redan efter två till fyra år, säger Görel Kristina Näslund.

Fem tips för den oerfarne äppelodlaren
  1. Ta reda på vilken sort som växer på ditt träd. Olika äppelsorter mognar olika sent och kan lagras olika länge - planera förvaringen utifrån det. Det bästa är att gå till en äppelexpert - på flera håll i landet anordnas träffar där man kan ta med sig äpplen och få dem sortbestämda. Det finns även appar, till exempel Nordiska museets Äppelappen, som kan ge viss vägledning.
  2. Gör ett urval - spara bara de finaste till ätäpplen. Gör mos, bakverk, must eller dylikt av de mindre fina.
  3. Äpplen ska förvaras svalt, helst tre till fem plusgrader. Att ha äpplen framme i en fruktskål i rumstemperatur ger förkortad hållbarhet.
  4. Vid förvaring, tänk på att äpplena påverkas och lätt tar smak av andra saker, till exempel målarfärg och bensin, eller grönsaker som lök och potatis. Dessutom påverkar äpplena annan mat om den förvaras på samma ställe. Äpplena ger ifrån sig etylengas som snabbar på mognadsprocessen. Det kan göra att till exempel andra grönsaker blir dåliga snabbare om de ligger i närheten av äpplen. 
  5. Låt inte fallfrukt ligga kvar. Även om du inte orkar eller hinner ta vara på äpplena är det viktigt att plocka bort fallfrukten. Den är annars perfekt för skadedjur att föröka sig i, vilket leder till att du får större angrepp på trädet nästa år.
Ympning

När man ympar tar man en kvist från ett träd som man sedan låter växa fast i ett annat. Lyckas ympningen adopteras den nya kvisten av moderträdet.
Det är viktigt att moderträdet och sorten som ympas in har lika kraftigt växtsätt, annars blir det obalans i trädet.
Information om hur du gör för att ympa finns bland annat hos Sveriges Pomologiska Sällskap, svepom.se. Där kan du även hitta beskärare och ympmästare som kan anlitas om du inte vill göra det själv.

Äppelmust

Du kan lämna in dina äpplen på ett musteri ochfå tillbaka dem i form av must. Pastöriserad (det vill säga värmebehandlad) must har enligt musterierna en hållbarhet på ett år i rumstemperatur.
Priset för pastöriserad must av egna äpplen ligger på mellan 20-30 kronor per liter. Då brukar bag in box-förpackning ingå. Vill du ha musten i en glasflaska blir literpriset dyrare.
Du kan även göra råmust. Den håller i cirka en vecka i kylskåp, och kostar cirka 10-15 kr litern.
För att göra en liter must krävs cirka 2 kg äpplen. En papperskasse full med äpplen väger cirka 12 kilo.

Det går även att tillverka egen must, antingen med hjälp av en råsaftcentrifug, eller genom att krossa och sedan pressa äpplena. För att pastöriseras ska musten sedan hettas upp till ca 75 grader i 20 minuter. Enligt vissa recept hettas musten upp i en kastrull innan den tappas på flaska. Enligt andra ska musten tappas på steriliserade flaskor först som sedan värms i vattenbad.

Fler nyheter

Laboratorietest

Rusta färdigblandad spolarvätska -18°C

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas färdigblandade spolarvätska. Testet som utförts av tyska Dekra visar att spolarvätskan presterar genomgående bra och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Billigt papper kan ge stopp i toaletten

Ett bra toalettpapper ska hålla ihop, vara mjukt och lösas upp när det väl hamnar i avloppet. Testfaktas laboratorietest av nio vanliga fabrikat visar på stora skillnader, inte minst när det gäller upplösning där det billigaste tog tio gånger längre tid att lösas upp.

Laboratorietest

Effektiv i alla lägen utmärker bästa luftrenaren

Två tillverkare sticker ut i Testfaktas stora laboratorietest av luftrenare med hög kapacitet, men Blueair 7700i står som ensam vinnare när resultaten från både max- och tystare läge vägs samman.

– Både Blueair och Electrolux har högre kapacitet än konkurrenterna i testet, förklarar Tobias Eriksson, testledare på laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Rusta glasräcke

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas glasräcke avsett för montering på altan. Rustas glasräcke har testats tillsammans med jämförbara glasräcken från Bauhaus och Jula. Glasräcket från Rusta presterar genomgående bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Stora skillnader mellan olika maskindiskmedel

Ett stort test av maskindiskmedel visar att ett par produkter har svårt att få disken och diskmaskinen ren. Vinnaren klarar dock rengöringen med nästan full pott.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i premiumklassen

En bra säng ger kroppen låter kroppen vila utan problem för rygg eller axel. Men vad innebär en bra ergonomi egentligen och vad får man för pengarna? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett kontinentalsängar i den högre prisklassen. 

Testfaktas test av luftrenare

Testfaktas tester utförs av oberoende och specialiserade test- och forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienätverk. Testerna fokuserar på luftrenarnas förmåga att rena luften från allergena och skadliga partiklar vid en ljudnivå som inte är störande. Syftet med testerna är att lyfta fram produkter med bra egenskaper och att hjälpa tillverkare och återförsäljare att utveckla sitt erbjudande till konsumenten.

 

Laboratorietest

Skummadrassen utmanar resårsängen

Glöm ungdomens tunna skumgummimadrass som idag endast tas fram när barnen har pyjamasparty. En ny generation ergonomiska skummadrasser ger en ergonomi i nivå med de klassiska resårsängarna, visar Testfaktas uppdragstest.

Laboratorietest

Rusta ångstrykjärn Berry 2200W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas ångstrykjärn Berry 2200 W. Rustas ångstrykjärn presterar genomgående bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Canvac luftrenare CLR6540V

Testfakta Research har på uppdrag av Elon laboratorietestat Canvac CLR6540V luftrenare.  Canvac har hög max-kapacitet, klarar att rena rum upp till 15 kvadratmeter vid mycket låg ljudnivå (20dB) och är enkel att använda.

Laboratorietest

Byggmax impregnerad trall

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax laboratorietestat och verifierat kvaliteten på Byggmax tryckimpregnerade trallvirke. Resultatet för fyra olika batcher visar att trallvirket uppfyller kraven på virkeskvalitet och impregnering samt att levererade längder motsvarar specifikationen.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmärkning av yogamattor

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamattor testas glidmotstånd, tryckfördelning, tålighet, rengöring och innehåll av skadliga kemikalier. För att uppfylla kraven för kvalitetsmärkningen måste yogamattan prestera genomgående bra i samtliga testmoment.

Laboratorietest

Sladdlös tappar sugen snabbt

Sladdlöst låter väl bekvämt, men det kan snabbt vara över. 

Testfaktas laboratorietest av sju batteridrivna dammsugare visar att en av dem inte klarar mer än sex minuters drift efter full laddning.

– Med den klarar man knappast dammsuga ett rum innan man måste avbryta, säger Albrecht Liskowsky ansvarig testledare på det tyska laboratoriet.

 

Laboratorietest

Billiga mascaran fixar fransarna lika bra som lyxmärket

När Testfakta laboratorietestade tio vattenfasta mascaror blev visserligen en av de dyraste produkterna, Lancôme Hypnôse, testvinnare men med knapp marginal till en av de billigaste.

 

Skrämmande följder när en båt tvärstoppar vid 20 knop

Aldrig tidigare har Testfakta utfört ett krocktest av en båt. På uppdrag av norska Sjøfartsdirektoratet, norska Kystverket och Redningsselskapet kraschades en fritidsbåt med 20 knop vid RISE Research Institutes of Swedens krockbana i Borås. Resultatet var skrämmande.

Laboratorietest

Elcykelns bromsar är undermåliga

Räckvidden blir bättre och konstruktionerna stabilare. Men för några av elcyklarna räcker inte bromsarna till visar resultaten i Testfaktas laboratorietest.

 

Laboratorietest

Bästa skyddet med billigaste cykellåset

Cykelintresset har skjutit i höjden under pandemin. Samtidigt har cykelstölderna ökat. Vilket lås ska man då köpa för att mest effektivt stoppa tjuven? Testfakta har låtit testa åtta vanliga cykellås, varav sju är certifierade. Det visar sig att de billigaste låsen ger bäst skydd.

Laboratorietest

Rusta kaffebryggare Kitchen Gear

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas kaffebryggare Kitchen Gear. Rustas kaffebryggare har testats tillsammans med jämförbara bryggare från Braun och Coline. Kaffebryggaren från Rusta presterar genomgående bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dålig fyr på elgrillen

Testets sämsta grill nådde inte högre maxtemperatur än 148 grader.
– Då får du snarast ”kokta” korvar. Det är först vid 160-170 grader som du ens får grillränder, konstaterar Grillexperten Johan Åkerberg.

 

Kundkorten som ger mest tillbaka

Det är stora skillnader mellan dagligvaruhandelns olika medlemsprogram. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika lojalitetsprogram. För en barnfamilj kan det skilja flera tusen kronor om året i återbäring.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.