Så tar du hand om dina äpplen

Så tar du hand om dina äpplen

Även om du inte hinner ta vara på äpplena är det viktigt att plocka bort fallfrukten. Den är annars perfekt för skadedjur att föröka sig i, vilket leder till att du få kan få större angrepp på trädet nästa år. Foto: Shutterstock.

Äppelträden dignar av frukt, men hur gör man för att ta vara på allt? Här är tipsen om hur du håller äpplena fina och goda långt fram i vinter.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 3 Sep, 2018
Läs senare

Det är ett riktigt äppelår i år, och visst är det roligt med all frukt. Men hur gör man för att den ska hålla? Kunskaperna som farmor och mormor verkade ha i ryggmärgen är inte lika självklara för nya äppelträdsägare.

- Jag möter folk hela tiden som frågar: Vad ska jag göra med alla mina äpplen och hur ska jag förvara dem? säger Görel Kristina Näslund, äppelkännare och författare till flera böcker om äpplen.

Görel Kristina Näslund Första steget är att ta reda på vilken äppelsort du har. Sommaräpplen mognar vanligtvis i augusti och passar bäst för att ätas direkt eller för att använda i bakverk eller till mos. Vinteräpplen däremot mognar som regel först efter skörd. De måste plockas innan frosten kommer och hinner inte mogna klart på trädet. Men de kan sparas och ätas långt in på vintern, ja vissa ända till våren. 

– Jag förvarar mina vinteräpplen Cox Orange i en låda på verandan. Där håller de sig fina och goda fram till jul, säger Görel Kristina Näslund.

Det går förstås lika bra att ha äpplena på balkongen, och lådan kan du lätt ordna själv. Görel Kristina Näslund berättar att hon tillverkat sin av en stor kartong, en sådan som man får om man köper en TV eller tvättmaskin. I kartongens botten och längs väggarna har hon isolerat med frigolit. 

– Däri lägger jag i ett lager äpplen med ett lager tidningar ovanpå. Sen varvar jag äpplen och tidningar tills lådan är full.

Det finns dock några viktiga saker att tänka på: Packa bara ner fina och oskadade äpplen. En skadad frukt kan snabbt smitta intilliggande äpplen, så att hela innehållet snart blir dåligt. 

- Ingen fallfrukt får stoppas ner i lådan eftersom den kan ha stötskador. Det får inte finnas angrepp från insekter och äpplena ska ha skaften kvar, annars blir det ett hål där skaftet suttit som blir en ingång till infektion.

Blir det kallt ute, ner mot nollstrecket, kan man med fördel lägga på en filt eller matta på lådan. Enligt Görel Kristina Näslund kan lådan då stå kvar ute ned till runt sju minusgrader ungefär. Blir det kallare än så får man flytta in den i garaget eller ett förråd, eller någon annanstans där det är svalt.

– Men du kan inte förvara bensin, lösningsmedel, gamla färgburkar eller annat som luktar starkt i samma utrymme som äpplena. De tar smak direkt och blir förstörda.

Ett annat sätt att ta tillvara på skörden är att ta den till ett musteri och göra must. Det brukar kosta mellan 20-30 kronor litern att göra pastöriserad must av sina äpplen. Äpplena får dock inte vara för mjuka och mosiga, då tar musterierna inte emot dem eftersom de kan sätta igen utrustningen. Vissa musterier säger blankt nej till sommaräpplen som Transparente Blanche. Men det kan gå ändå om du plockar sommaräpplena innan de är riktigt mogna, säger Görel Kristina Näslund.

– Man kan göra ett knak-test: Om det knakar i skalet när du biter i äpplet kan du musta det, men är det så mjukt att tänderna sjunker in utan knak så är det för sent. 

Den som bara har sommaräpplen men gärna skulle vilja ha äpplen som går att spara och äta under vintern kan ympa in vinteräpplen på sitt sommaräppelträd. 

– Det är ett mycket snabbare sätt att få fler äppelsorter i trädgården än att plantera ett nytt träd. Den inympade grenen kan ge frukt redan efter två till fyra år, säger Görel Kristina Näslund.

Fem tips för den oerfarne äppelodlaren
  1. Ta reda på vilken sort som växer på ditt träd. Olika äppelsorter mognar olika sent och kan lagras olika länge - planera förvaringen utifrån det. Det bästa är att gå till en äppelexpert - på flera håll i landet anordnas träffar där man kan ta med sig äpplen och få dem sortbestämda. Det finns även appar, till exempel Nordiska museets Äppelappen, som kan ge viss vägledning.
  2. Gör ett urval - spara bara de finaste till ätäpplen. Gör mos, bakverk, must eller dylikt av de mindre fina.
  3. Äpplen ska förvaras svalt, helst tre till fem plusgrader. Att ha äpplen framme i en fruktskål i rumstemperatur ger förkortad hållbarhet.
  4. Vid förvaring, tänk på att äpplena påverkas och lätt tar smak av andra saker, till exempel målarfärg och bensin, eller grönsaker som lök och potatis. Dessutom påverkar äpplena annan mat om den förvaras på samma ställe. Äpplena ger ifrån sig etylengas som snabbar på mognadsprocessen. Det kan göra att till exempel andra grönsaker blir dåliga snabbare om de ligger i närheten av äpplen. 
  5. Låt inte fallfrukt ligga kvar. Även om du inte orkar eller hinner ta vara på äpplena är det viktigt att plocka bort fallfrukten. Den är annars perfekt för skadedjur att föröka sig i, vilket leder till att du får större angrepp på trädet nästa år.
Ympning

När man ympar tar man en kvist från ett träd som man sedan låter växa fast i ett annat. Lyckas ympningen adopteras den nya kvisten av moderträdet.
Det är viktigt att moderträdet och sorten som ympas in har lika kraftigt växtsätt, annars blir det obalans i trädet.
Information om hur du gör för att ympa finns bland annat hos Sveriges Pomologiska Sällskap, svepom.se. Där kan du även hitta beskärare och ympmästare som kan anlitas om du inte vill göra det själv.

Äppelmust

Du kan lämna in dina äpplen på ett musteri ochfå tillbaka dem i form av must. Pastöriserad (det vill säga värmebehandlad) must har enligt musterierna en hållbarhet på ett år i rumstemperatur.
Priset för pastöriserad must av egna äpplen ligger på mellan 20-30 kronor per liter. Då brukar bag in box-förpackning ingå. Vill du ha musten i en glasflaska blir literpriset dyrare.
Du kan även göra råmust. Den håller i cirka en vecka i kylskåp, och kostar cirka 10-15 kr litern.
För att göra en liter must krävs cirka 2 kg äpplen. En papperskasse full med äpplen väger cirka 12 kilo.

Det går även att tillverka egen must, antingen med hjälp av en råsaftcentrifug, eller genom att krossa och sedan pressa äpplena. För att pastöriseras ska musten sedan hettas upp till ca 75 grader i 20 minuter. Enligt vissa recept hettas musten upp i en kastrull innan den tappas på flaska. Enligt andra ska musten tappas på steriliserade flaskor först som sedan värms i vattenbad.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.