Gjutjärnspannorna steker ojämnt på induktionshällen

Gjutjärnspannorna steker ojämnt på induktionshällen

Gjutjärnspannorna är bra på att behålla värmen men är dåliga på att sprida värmen jämnt, visar Testfaktas test. Foto: Shutterstock
Laboratorietest

Hållbara, javisst! Men om du har bråttom och vill utnyttja induktionshällens snabbhet är gjutjärnspannan inget bra val. 

 

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 26 Feb, 2018
Läs senare

För den som tröttnat på sönderrepade stekpannor i miljöfarliga material så är kanske en panna i gjutjärn ett mer hållbart alternativ. Testfakta har testat sju olika pannor – tre klassiska gjutjärnspannor, tre med en emaljerad stekyta, och en panna i så kallat lättviktsgjutjärn. Det tyska laboratoriet SLG har undersökt pannornas värmeegenskaper, hur lätta de är att använda och givetvis hur bra de steker. 

Pannor i gjutjärn har rykte om sig att både kunna behålla och fördela värmen bra. Överlag har pannorna i testet mycket riktigt en bättre värmehållning än de släpp-lätt pannor Testfakta undersökt tidigare. Värmespridningen däremot är inte helt tillfredställande, enligt laboratoriet. 

– När stekpannorna hettades upp på maximal värme så blev vissa punkter i pannan extremt heta. Och även om vi testade att hetta upp dem med medelvärme så blev inte värmen i pannorna tillräckligt jämn, säger Lisa Hartstein, testledare vid SLG.

[PDF]

Det är tydligt att om man vill man dra nytta av gjutjärnets fördelar så ska man inte stressa pannorna. Materialets extremt värmeledande förmåga i kombination med induktionshällens snabbhet verkar helt enkelt inte vara en bra kombination. För att värmen ska fördelas jämnare behöver pannan värmas upp långsammare, på en lägre temperatur.

– Tillverkarna borde skriva ut att man inte ska använda hög temperatur på induktionshällen tillsammans med gjutjärn, något som långt ifrån alla gör, säger Lisa Hartstein.

När det gäller själva stekningen fick alla pannor i testet godkänt. Men bäst stekresultat blev det i pannan från Skeppshult - något som laboratoriet bedömde efter att ha stekt både ägg, pannkakor och kött i pannorna. 

Att steka ägg och pannkakor bra är en stor utmaning för de flesta stekpannor. I vissa gjutjärnspannor fastnade äggen i botten, och i andra blev pannkakorna ojämnt gräddade. Köttet däremot klarade alla hyfsat, även om Skeppshult stack ut som lite bättre. 

Ett minus för gjutjärnspannorna är att de ofta väger betydligt mer än andra stekpannor. Därför är det kanske inte så förvånande att Ronneby bruks panna i lättviktsgjutjärn ansågs mest användarvänlig av laboratoriet. 

– Det är stor skillnad på en panna som väger 1,6 kg och en som väger 3,4 som Skeppshults panna gör. Ronneby bruks panna var klart mer användarvänlig med sin låga vikt och ett greppvänligt handtag i gummi, säger Lisa Hartstein.

Laboratoriet mätte också hur lätt det var att bränna sig på pannornas handtag under stekning. Lägst temperatur på handtaget uppmättes på Ronneby bruks panna i gummi. Handtaget på Skeppshults stekpanna är i metall och blev så pass varmt när pannan hettades upp att den kräver grytlappar för att inte bränna sig. 

Efter stekningen fick labbets testpanel även utvärdera hur lätta pannorna var att rengöra. Här fick Fiskars och Ica bäst omdömen medan pannorna från Le Creuset, Ikea och Cervera krävde en extra arbetsinsats innan de blev helt rena.

Fakta om testet

Det tyska laboratoriet SLG i Tyskland har jämfört åtta olika gjutjärnspannor på uppdrag av Testfakta. Tre av dessa är belagda med en svart emaljerad stekyta (Fiskars, Ikea och Le Creuset). Stekpannan från Ronneby bruk är en så kallad lättviktspanna och väger nära hälften så mycket som de övriga. Pannornas yttre diameter är alla runt 28 cm. Men den inre diametern varierar mellan 18 och 25 cm. Alla mätningar i testet gjordes på induktionshäll utom säkerhetstestet som utfördes på gaslåga.

Tekniska mätningar

Värmefördelning 
Stekpannornas värmefördelning mättes enligt teststandarden CEN/TS 12983-2. Labbet hettade upp florsocker i pannorna och observerade hur jämnt florsockret smälte i pannan. Temperaturen i pannans varmaste punkt mättes. 

Upphettningstid, energiåtgång och värmehållning
Labbet hettade upp 1 liter solrosolja till 200 grader i stekpannorna. Upphettningstid och energiåtgång mättes. Därefter mätte labbet hur långt tid det tog för oljan att svalna till 175, 150 och 120 grader. Mätningen upprepades ytterligare en gång.

Praktiska tester

Fettfördelning
25 gram kokosfett placerades i mitten av stekpannan. Pannorna upphettades sedan på medeltemperatur och hur fettet smältes och fördelades i pannan noterades. 

Steka ägg
Pannorna fettades in med 5 gram olja och hettades upp till medeltemperatur. 6 ägg knäcktes och stektes till all äggvita stelnat. Labbet bedömde hur jämnt äggen tillagats och hur lätt de lossar från pannan. 

Steka pannkakor
Pannorna fettades in med 5 gram olja och hettades upp på medeltemperatur till 200 grader. Därefter gräddade labbet 4 pannkakor i varje panna. De två sista pannkakorna bedömdes utifrån hur jämnt gräddade de var. Testet är baserat på standarden EN60350-2.

Steka kött
Pannorna fettades in med 5 gram olja och hettades upp på medeltemperatur till 180 grader. Två tjocka skivor fläskkött på drygt 300 gram vardera stektes 3 minuter på varje sida. Labbet bedömde köttbitarnas stekyta och hur jämnt de brynts. 

Användarvänlighet
En panel på tre personer (en man och två kvinnor) utvärderade stekpannornas ergonomi samt hur lätta de var att rengöra. 

Säkerhet: risk för brännskador
Hur väl stekpannornas handtag isolerar mot värme mättes enlig standarden EN 12983-1. Ett centimeterhögt lager med olja värmdes till 200 grader och efter 30 minuter mättes temperaturen på handtag och sidohandtag.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.