Valet av klubba en högst personlig sak

Valet av klubba en högst personlig sak

Laboratorietest

Från årsskiftet gäller nya regler för drivern, golfspelarens längsta vapen i bagen. Många spelare måste byta ut sin gamla driver för att få tävla och spela handicapgrundande ronder. Vilken skall man byta till? För att få svar på den frågan lät Testfakta laboratorietesta tio populära modeller.

Laboratorietest
Testfakta Publicerad: 17 Maj, 2008
Läs senare

Golfen har snabbt ökat i popularitet och i Sverige finns i dag omkring 600 000 registrerade golfare. Ytterligare omkring 400 000 spelar utan att vara medlemmar på över 100-talet pay and play-banor.
     Golfen har samtidigt blivit stor business och nu gnuggar landets största butiksjättar händerna. Dormy, GolfStore och Stadium sålde 2007 golfprylar för sammanlagt en halv miljard kronor. Hur många som behöver nya drivers är svårt att säga. I fjol sålde Dormy drivers för 18 miljoner kronor.
– I år räknar vi med att sälja drivers för 25 miljoner, säger Mats Hedlund på Dormy.
     Han tror att kanske 150 000 golfare i Sverige behöver en ny driver. Medelpriset för en driver är cirka 3 000 kronor. Det skulle betyda en försäljningssiffra på 450 miljoner kronor. Snacka om svindlande affärer.
     De nya reglerna begränsar driverns trampolineffekt. Reglerna har tillkommit för att hindra framför allt proffsen från att krossa golfbanorna världen över.
     När proffsen började slå sina drivar runt 300 meter satte R&A (Royal and Ancient Golf Club of St Andrews) och USGA (United States Golf Associations) klackarna i fairwaygräset – nu fick det vara nog!
     Det hände för fem år sedan. Då bestämdes att från den 1 januari 2008 fick inget klubbhuvud på en driver vara större än 460 kubikcentimeter och det så kallade COR-värdet sänktes från 0,86 till 0,83. 
     Även för amatörer är det viktigt att ha en driver som uppfyller kraven. Vad många golfare inte vet är att om en handicapgrundande rond ska räknas måste drivern vara godkänd.
     Många golfare är upprörda över den nya regeln.
     Tobias Bergman, chefredaktör på tidningen Svensk Golf och tidningens utrustningsexpert:
– Det är ingen bra regel. Sedan beslutet fattades för fem år sedan har utvecklingen gått framåt. De drivers som görs i dag är mycket bättre än de för fem år sedan. Materialet i de nya klubborna har förfinats. Dagens drivers går längre utan att man behöver träffa mitt på bollen. Möjligtvis kan gårdagens driver gå lika långt som dagens om man träffar perfekt. Den nya regeln är onödig. Den skapar förvirring och onödiga utgifter, anser Bergman.
     Tidningen Svensk Golf gjorde en enkätundersökning i december 2007, där 2 200 golfare svarade på frågan: Äger du en driver som blir förbjuden 2008? 32 procent svarade ja, 53 procent nej, 14 procent visste inte.
     Regler är till för att följas och frågan är då vilken driver man skall byta till. Nästan alla som ska köpa en ny ställer frågan:
– Vilken driver går långt och rakt och är lätt att slå med?
Frågan är lätt ställd men omöjlig att svara på. Flera faktorer spelar in, inte minst golfarens egen spelstandard.
     För att få svar på om det är några tekniska skillnader mellan olika modeller lät vi en slagrobot testa tio populära modeller. Robottestet utfördes i laboratoriemiljö på The Sports Technology Institute at Loughborough University i England. Samtliga drivers svingades med en hastighet av 160 km/tim och tio bollar slogs med varje klubba.
     Testet visar på stora skillnader i teknisk prestanda mellan de olika klubborna. Mest anmärkningsvärt är skillnaden i klubbornas utslagsvinkel som trots samma loft varierar mellan 11 och 16 grader.
     Det som påverkar slagets längd är givetvis bollens utgångshastighet. Men också vilken utslagsvinkel bollen har – hur högt den stiger – samt backspin. En för brant stigningsvinkel tar kraft ur slaget och reducerar rullen genom ett brantare nedslag i marken. Bollens backspin påverkar slagets längd negativt. Dels genom att öka bollens stigning men även genom att reducera rullen väl nere på marken.
     Högst bollhastighet hade Callaway med 227 km/tim och lägst Cleveland med 207 km/h. Stadiums Four-D var den klubba som gav bollen lägst utslagsvinkel och minst backspin medan en välkänd klubba som King Cobra – båda modellerna – hade högst utslagsvinkel och mest backspin.
     Hur stämmer då robotens resultat överens med verkligheten? För att ta reda på detta lät vi tre singelhandikappare provslå samma klubbor.
De två första spelarna skickade iväg bollen längst med Stadiums Four-D. Den tredje spelaren var längst med Cobra Speed LD som i sin tur var den kortaste klubban för den första spelaren.
    Resultatet från spelartestet visar på många likheter med roboten men bekräftar samtidigt att valet av klubba är en högst personlig sak.
    Tester i alla ära men rådet till dig som skall köpa en ny driver är: testa flera klubbor innan du bestämmer dig.

Nya regler från och med 1 januari 2008
En faktor att ta hänsyn till vid köp av en ny driver är trampolineffekten som mäts i COR (Coefficient Of Restitution).
Den 1 januari 2008 sänktes gränsen för COR-värdet från 0,86 till 0,83. Klubbor med det högre värdet är fortfarande tillåtna men får inte användas för handicapgrundande rundor.
Samtliga klubbor i testurvalet uppfyller de nya kraven. Vissa tillverkare har fortfarande klubbor med det högre värdet, så kontrollera innan du köper.

Göran Söderlund
17 maj 2008
____Annons________________________________________________

 mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2008/4/30/34156.jpg"/>

Fakta

Testfakta drog ihop den 59-åriga TV4-programledaren Peppe Eng med handicap 8,9, den 46-årige marknadschefen Karl Krebs med handicap 8,7 och 15-årige studenten Mikael Lindberg med handicap 3,8.
Alla tre har Taylor Made-drivers i sina bagar. Var någon av dem beredd att byta driver efter testet? Mer om det senare.
Bengt Samuelsson, erfaren klubbmakare på Alec´s Golf, skötte radarinstrumentet, Slightscope, som registrerade trions slag.
– Det är svårt att utropa någon vinnare efter testet. Vi säljer flest drivers av märkena Callaway, Cobra, Ping och Taylor Made. Det som förvånade mig mest var att inte Cobra var topp 4 i testet, säger Bengt Samuelsson.
Mikael Lindberg sammanfattade sina 50 bollar:
– Jag kan tänka mig att byta till Ping. Den kändes skön. Callaway kändes skön men det är ingen klubba jag vill köpa. Cobran kändes inte så bra.
”Micke” har en Taylor Made R7 460-driver i sin bag.
Karl Krebs:
– Alla klubborna var ganska lika i ljud och känsla men Wilson skiljde sig markant. Den var hård med ett burkigt ljud. Bäst tyckte jag Ping och Taylor Made Burner var. Sämst Four-D D 55 och Wilson. Ingen klubba kändes bättre än den jag har i bagen (Taylor Made R7, Super Code).
Karl slog längst med King Cobra Speed LD, den klubba ”Micke” Lindberg slog kortast med.
Peppe Eng var frikostigast med kommentarerna.
Om Four-D:
– Jag gillar inte fyrkantiga klubbor. Fast det var förstås den jag slog längst med…
Om Taylor Made:
– Värdelös! Alla bollar gick till vänster.
Om Callaway:
– Snygg! Klart bäst! Skön!
Om Ping:
– Skön! Den skulle jag vilja slå mer med.
Peppes sammanfattning:
– Ping och Callaway kändes bäst. De var sköna att slå med. Det kan bli aktuellt med ett klubbyte, säger Peppe, som har en Taylor Made Burner i sin bag.
I testet var det den drivern han spred bollarna mest med…

Göran Söderlund
17 maj 2008

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.