Så väljer du rätt pulsklocka

Så väljer du rätt pulsklocka

Pulsklockor är inte bara för eliten – även för nybörjare kan de vara till stor hjälp, enligt experter. Foto: Shutterstock.
Mikael Mattsson, doktor i fysiologi vid Gymnastik- och Idrottshögskolan, GIH.

Elit eller nybörjare – alla som tränar kan ha hjälp av en pulsklocka för att nå bättre resultat. Men modellerna är många, prisspannet enormt, och för den som överväger köp finns mängder av finesser att ta ställning till. Testfakta reder ut de viktigaste skillnaderna.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 17 Maj, 2013
Läs senare

Det råder löparfeber i Sverige, och i joggingspåren trängs motionärerna om vårkvällarna. Men för den som vill utvecklas i sin träning krävs mer än att bara nöta kilometrar.

– Från forskningshåll kan man med säkerhet säga att varierad träning ger bättre resultat. En pulsklocka kan vara ett bra hjälpmedel för att få till den variationen, säger Mikael Mattsson, författare till boken Pulsträning och doktor i fysiologi vid Gymnastik- och Idrottshögskolan GIH.

Enkelt uttryckt handlar pulsträning om att ta reda på sin maxpuls och sedan se till att träna på olika intensitetsnivåer – i olika pulszoner - i förhållande till den. Ett band som fäst kring bröstkorgen fångar upp de elektriska signalerna från hjärtat och skickar vidare informationen till en klocka som visar hur snabbt hjärtat slår. Man kan också använda sin smarta mobiltelefon för att ta emot informationen om hjärtslagen.

Även nybörjare kan ha nytta av en pulsmätare, enligt Mikael Mattsson

- Det vanligaste felet man gör om man inte tränat förut är att man går ut för hårt i början. Med en pulsklocka kan man se att man håller sig på en lagom nivå. Man kan också se att träningen ger effekt eftersom vilopulsen sjunker när konditionen blir bättre. 

Men det är inte helt enkelt att veta vilken modell man ska välja. Pulsklocka inklusive bröstband kan kosta allt från ett par hundralappar till över 4000 kronor.

De enklaste varianterna mäter enbart den aktuella pulsen och tiden man varit igång. Kliver man upp ett snäpp i pris har klockorna även en eller flera förprogrammerade pulszoner, som till exempel kan tala om ifall du mest bränner fett eller tränar konditionen.

– Här utgår man ofta från en uppskattad maxpuls, man knappar in sin ålder i klockan så räknas den ut enligt en schablon. Men eftersom det bygger på en generell uppskattning kan det slå ganska rejält fel. Det är bättre om man kan testa sin maxpuls och välja en klocka där man själv kan ställa in den, och sen även anpassa pulszonerna manuellt, säger Mikael Mattsson.

I takt med priset på klockorna varierar sedan antalet funktioner - hur mycket info som går att få ut om sitt träningspass och hur mycket som kan lagras, om du kan föra över informationen till datorn och få tillgång till träningssidor och träningsdagbok på webben, om det finns inbyggd GPS, och mycket mer.

Ett alternativ till vanlig pulsklocka är att använda sin smarta telefon tillsammans med separat pulsband och träningsapp.

– Det har helt klart tagit en del av marknaden för pulsklockorna, säger Robert Enemård på nätbutiken maxpuls.se

– Fördelen med att använda telefonen är att du inte behöver göra något att få över informationen till datorn efteråt, det finns ju redan där automatiskt. Nackdelen är att du inte har samma kontroll när du tränar. Telefonen har du ju normalt på överarmen, så du kan inte se hur du ligger till hela tiden på samma sätt som med en klocka, säger Robert Enemård.

En annan viktig parameter att ha koll på är enligt honom om signalen mellan klockan och pulsbandet är digitalt kodad.

– Brukar man träna i grupp ska man välja kodad signal. Annars kan klockan plocka upp signalen från någon annans pulsmätare i närheten, och då stämmer det ju förstås inte alls.

 

Fakta

Att tänka på när du väljer pulsklocka

• Om du väljer en klocka med förprogrammerade och /eller manuellt inställbara träningszoner – kolla om du kan ställa in din egna uppmätta maxpuls.
• Bröstbandet ska vara bekvämt och sitta tajt. Enklare pulsklockor kommer ofta med enklare och plastigare bröstband. Prova först.
• Tränar du i grupp? Välj utrustningen som är kodad så att din klocka inte plockar upp signaler från medtränares pulsband. Smarta telefoner använder normalt Bluetooth för att föra över signalen, enheterna paras ihop med varandra och det finns ingen risk för störning där.
• Tänk på hur du vill använda pulsklockan/pulsmätaren. Vill du ha den till annat än löpning, välj en klocka som är kompatibel med extrautrustning, till exempel wattmätare för cykel.
• Klockor med GPS drar ofta mycket batteri. Vill du använda GPS:en i klockan på långvandring i fjällen, kan du behöva tänka om eftersom batterierna behöver laddas/bytas ofta. Vissa klockor/bröstband måste lämnas in för batteribyte.

Pulsträning

För den som vill pulsträna är det bra att veta sina värden när det gäller maxpuls, viopuls och tröskelpuls.

Maxpuls: Den högsta pulsen (slag per minut) du kommer upp i när du anstränger dig maximalt.

Vilopuls: Den lägsta puls du kommer ner i när du vilar.

Tröskelpuls: Den högsta pulsnivå man kan ligga på innan man börjar få mjölksyra. Ju mer vältränad, ju närmre maxpulsen ligger tröskelpulsen.

En vanlig formel för att uppskatta sin maxpuls är 220 minus ålder. För en 35-åring: 220-35= 185 slag/minut.

- Men maxpulsen är genetisk, ligger man högt eller lågt slår de generella värdena plus/minus 25 slag, vilket betyder att 35-åringen har mellan 160 och 210 slag per minut i maxpuls, säger Mikael Mattsson.

Träning i olika intensitetsnivåer ger olika effekt.

Lägre intensitet är bekvämare, bättre för att bränna kalorier och ge träningseffekter lokalt i musklerna.

Vid högre intensitet tränas hjärtat, cirkulationen och syreupptagningsförmågan.

Källa: Mikael Mattsson, GIH.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.