Flytta ut simträningen i sommar – prylarna du behöver

Flytta ut simträningen i sommar – prylarna du behöver

Foto: Ola Jacobsen
Genom att använda våtdräkt kan Catarina Malmström simma i Mälaren istället för i simhallen under hela sommarhalvåret.  – För mig ger simningen utomhus mycket mer än att simma i en bassäng. Jag älskar att dyka under ytan och vara ett med vattnet.
Med en våtdräkt kan du simma utomhus från det att vattentemperaturen är cirka 15 grader. Foto: Ola Jacobsen.

Simma utomhus i öppet vatten har blivit en allt populärare träningsform. Testfakta har undersökt vad som krävs i form av utrustning, förkunskaper och säkerhetstänk.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 28 Maj, 2018
Läs senare

Simning i öppet vatten har ökat explosionsartat de senaste åren och i dag finns hundratals olika lopp att anmäla sig till runtom i landet.

Men man måste inte ha Vansbro som sommarens höjdpunkt för att uppskatta simning i det fria, menar Hans Albrektsson, tidigare elitsimmare som i dag är informationchef på simhallskedjan Medley och som håller kurser i outdoor-simning.

– Många attraheras av tävlingsmomentet. Men simning är också en av de mest skonsamma träningsformerna och det är skönt att byta ut inomhuspoolen mot öppet vatten under några månader om året, säger han.

Den mest uppenbara skillnaden är så klart vattentemperaturen och har du verkligen tänkt flytta ut din simträning under sommarhalvåret är en våtdräkt ett måste. Då kan du kanske starta redan i april och hålla på ända fram till oktober beroende på var i landet du bor.

Hur mycket man fryser är individuellt men ett riktmärke för när man kan börja simma brukar vara 15 grader om man använder en vanlig 3 millimeter tjock dräkt, enligt Annika Kroon, på Simbutiken i Uppsala.

– Men då kan man behöva komplettera med dubbla badmössor samt strumpor och handskar i neopren, säger hon.

När det är kallt i vattnet är en lång dräkt att föredra men simmar du bröstsim ska du helst använda en dräkt med korta ärmar och ben. Dräkten ökar nämligen flytförmågan och simmar du bröstsim vill du inte att benen ska flyta upp för mycket eftersom du inte får samma kraft i bentagen.

En våtdräkt i neopren kostar mellan 500 och 2000 kronor. Prisskillnaden handlar dels om kvaliteten och mjukheten i materialet men dyrare dräkter är också sydda med två eller flera olika tjocklekar på kroppen vilket gör dem mer följsamma. Det finns ännu dyrare dräkter i gummi som glider snabbare i vattnet.
– Men de är väldigt ömtåliga och du måste vara elitsimmare för att kunna utnyttja fördelarna. Är man vanlig motionär som simmar en gång i veckan och vill pröva på utomhussimning tycker jag man börja i det billigaste segmentet, säger Annika Kroon.  

Att beställa dräkten från första bästa nätbutik utan att ha testat den först är dock inte att rekommendera. Passformen skiljer sig mellan modellerna och kan sitta olika bra på kroppen.
– Det viktigaste är att våtdräkten sitter ordentligt tight, annars får du in för mycket vatten och då värmer den inte, säger Annika Kroon.

Förutom att hålla sig varm så finns det andra viktiga säkerhetsaspekter för den som ska simma i öppet vatten, menar Hans Albrektsson på Medley. Det kan till exempel vara svårt att navigera och du behöver hålla koll på var du är och vart du ska. Den som tagit en längre simtur utomhus vet hur mycket jobbigare det är att simma motströms än medströms.
– Det är svårt med avstånd i vatten. Därför ska man aldrig simma ensam och helst hålla sig nära land. Det är också viktigt att man syns ordentligt. Antingen sätter man på sig en färgglad mössa eller ännu hellre att man tar med sig en simboj som syns tydligt och som man dessutom kan vila på om man blir trött, säger han.

Våtdräkter – fakta och priser

Våtdräkt för simning
- De flesta våtdräkter på marknaden är cirka 3 millimeter tjocka och rekommenderas till en vattentemperatur på runt 15 grader och uppåt.
- Simmar du bröstsim ska du helst ha en halvdräkt med korta ärmar och ben så att benen inte flyter upp för mycket.
- Simmar du crawl passar helkroppsdräkt bäst eftersom du gärna vill åt ett högre vattenläge.
- Testa dräkten ordentligt innan du köper den. Olika dräkter har olika passform och en våtdräkt ska sitta tight över kroppen för att fungera som den ska.

Detta får du för pengarna

400 - 600 kronor (cirka 1 000 kr för helkroppsdräkt):
Enklare neoprendräkt med samma tjocklek över hela kroppen. Dräkterna i denna prisklass är ofta slitstarka men styva och mindre följsamma. Rekommenderas till nybörjare som vill prova på motionssim utomhus.

700 - 2 000 kronor (cirka 1 500 för helkroppsdräkt):
Neoprendräkter med bättre och mjukare material samt olika tjocklekar, vilket gör dem mer följsamma och anpassade för kroppen.

2 000 – 10 000 kronor:
Mer ömtåliga gummidräkter som är tänkta för tävling. Slätare dräkter som glider snabbare i vattnet men du måste vara en duktig simmare för att utnyttja detta.

Våtdräkt för swimrun
Helkroppsdräkter i tåligt material som är bredare över höften och har dragkedja både fram och bak för att man ska kunna ventilera bättre när man springer. Dräkten har även visselpipa och karbinhake – ofta tävlar man i par och då hakar man fast i varandra när man simmar.

Pris: från 3 000 kronor.

För en vanlig motionär som vill prova att på att springa och simma efter varandra funkar det dock lika bra med en vanlig halvdräkt.

Våtdräkt för barn
Det har blivit allt vanligare att barn som går i simskola och lätt fryser använder våtdräkt, även i tempererade pooler.

Tunnare våtdräkt för tempererat vatten: 300-350 kronor
Tjockare våtdräkt för utomhusbruk: 400-450 kronor.


Priser för extra tillbehör
Mössa i silikon: Från 30 kronor
Strumpor i neopren: Från 200 kronor
Handskar i neopren: 200-250 kronor.
Simglasögon med bra sikt för utomhussimning: 200-550 kronor. 
Simboj: Från 300 kronor
Öronproppar: Från 30 kronor.

Tänk på detta när du simmar i öppet vatten

1. Klä dig efter vattentemperaturen. I Sverige innebär det oftast våtdräkt. Är det neråt 15 grader i vattnet rekommenderas även badmössa, strumpor och handskar.

2. Simma aldrig ensam.

3. Håll dig nära stranden och överskatta inte din förmåga. Det är svårt att bestämma avstånd på öppet vatten och strömmar och vind har stor betydelse för hur jobbigt det är.

4. Se till att du syns i vattnet. Använd färgglad badmössa och simboj.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.