Stafylokocker i mer än varannan påssallad

Stafylokocker i mer än varannan påssallad

Laboratorietest

Sju av tio färdiga salladsmixar innehåller illasinnade bakterier som i värsta fall kan leda till matförgiftning, visar Testfaktas analys. – Det här tyder på bristande hygien vid hanteringen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 20 Mar, 2014
Läs senare

Färdiga salladsmixar på påse har blivit allt populärare. Men denna genväg är inte riskfri, visar Testfaktas analys. Sju av tio undersökta sallader innehåller nämligen stafylokocker och Bacillus cereus – två elaka typer av bakterier som kan leda till matförgiftning.

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, som utfört analysen på uppdrag av Testfakta är förvånad över resultaten.

– Detta är inget man förväntar sig ska finnas i färdiga salladsmixar. Stafylokocker kommer från människor, antingen från huden eller att någon hostat eller nyst på salladen innan den packats. Det här tyder på bristande hygien under själva packningen.



Bacillus cereus är en bakterie som lever i vanlig jord och vattendrag. Fynden i salladerna kan bero på dålig rengöring i odlings- eller packningsmiljön.


Enligt Marie-Louise Danielsson-Tham är det inte farligt att äta salladen som den är eftersom antalet farliga bakterier ändå är relativt lågt. Problemet är om man blandar den med animaliska livsmedel som kött eller räkor och låter salladen stå framme i rumstemperatur några timmar.


– Då kan bakterierna föröka sig snabbt och risken finns att man blir matförgiftad. Således inget bra alternativ för buffébordet, sommarlunchen eller picknick-korgen såvida salladerna inte hela tiden hålls väl kylda, säger hon.

[PDF]

När Testfakta undersöker var salladspåsarna packats visar det sig att alla sex sallader som innehåller stafylokocker kommer från samma packerianläggning – Norrvidinge Boställe i Teckomatorp utanför Landskrona. Ida Persson, kvalitetschef på anläggningen, blir också förvånad resultaten.


– Vi gör egna stickkontroller och vi har aldrig hittat stafylokocker tidigare. Vi är oerhört noggranna vad gäller hygienen på anläggningen och för de anställda.

– Men vi får självklart göra fler kontroller nu för att säkerställa att produkterna är säkra, säger hon.

Fynden av Bacillus cereus tycker hon däremot inte är anmärkningsvärda eftersom det förekommer naturligt i sallad och inte går att tvätta bort.


– Det går inte att garantera att salladen är helt fri från Bacillus cereus. Däremot kontrollerar vi att produkterna inte innehåller för höga nivåer. De nivåer ni har hittat håller sig under våra egna gränsvärden, säger hon.  



Men det finns ju sallader i testet som inte innehåller Bacillus cereus?

– Då skulle jag vilja ha reda på hur de har fått bort det, säger Ida Persson.

Att som konsument ta reda på om salladen innehåller farliga bakterier är mer eller mindre omöjligt. Salladerna i Testfaktas undersökning var ”ovanligt fräscha”, enligt Marie-Louise Danielsson Tham.


– Vi gjorde analysen på bäst-före-datumet och alla sallader luktade och såg okej ut.

Det hjälper inte heller att skölja salladen. Två av mixarna i undersökningen var inte färdigsköljda och sköljdes därför på laboratoriet innan de analyserades. Båda innehåller ändå de aktuella bakterierna.

– Enda sättet att skydda sig är att aldrig låta salladen stå i rumstemperatur om den blandats med kött eller fisk. Med tanke på hur utbrett problemet verkar vara borde tillverkarna upplysa om detta på förpackningen.

Högst antal farliga bakterier hittades i Garant Ekologisk Salladsmix från Willys och de båda mixarna från Top som köptes in på City Gross, men som även finns på bland annat Hemköp. Garant-salladen, liksom även den andra salladen från Willys, saknar dessutom bäst-före-datum. Testfakta ringde därför upp producenten som angav nio dagars hållbarhet på salladen.


– Detta är också anmärkningsvärt. Att inte ha bäst-före-datum på den har typen av produkt är ett lagbrott. Hur ska man som konsument kunna veta att den håller i nio dagar, säger professor Marie-Louise Danielsson-Tham.

Trots fynden ser Marie-Louise Danielsson Tham ändå en positiv utveckling jämfört med liknande undersökningar hon utfört tidigare. Då har totalantalet mikroorganismer varit hundrafalt större på bäst-före-datum.

– Det verkar som att producenterna använder hela blad i större utsträckning. Om man skär sönder salladen ökar tillväxten av bakterier, säger hon.

Fakta om stafylokocker och bacillus cereus

Stafylokocker

Kommer nästan alltid från människor som hanterat livsmedlet. Stafylokocker kan föröka sig och bilda enterotoxin (gift) om det kommer i kontakt med animaliska livsmedel. Detta kan leda till matförgiftning.

Bacillus cereus

Är en vanligt förekommande sporbakterie som lever i jord och vattendrag och finns i små mängder i de flesta råvaror. Bakterien kan orsaka matförgiftning, men då krävs ett stort antal i livsmedlet. Precis som med stafylokocker förökar den sig om den kommer i kontakt med animaliska livsmedel.

Fakta om testet

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, har på Testfaktas uppdrag undersökt förekomsten av olika bakterier i tio salladsmixar på påse. Analysen är utförd vid laboratoriet på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan som är en del av Örebro universitet.

Salladerna är inköpta i Stockholms-området under februari 2014 och transporterades väl kylda från affärerna till laboratoriet. Åtta av salladerna var färdigsköljda och övriga två sköljdes på laboratoriet innan de analyserades.

Analyserna gjordes på bäst-före-datum. Två av salladsmixarna saknade bäst-före-datum. Därför ringde Testfakta upp producenten som angav nio dagars hållbarhet. Analysen gjordes nio dagar efter pack-datum.

Följande analyser har utförts:

- Totalantal aeroba mikroorganismer 30°C
- Enterobacteriaceae 37°C, 44°C samt presumtiva Escherichia coli (E. coli)
- Koagulasposiitva stafylokocker
- Bacillus cereus (B. cereus)
- Clostridium perfringens (C. perfringens)
- Listeria monocytogens (L. monocytogenes)

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.