Rostfria matlådor återtar lunchrummet

Rostfria matlådor återtar lunchrummet

Efter rapporter om skadliga ämnen i plast väljer många att kasta de gamla matlådorna och ersätta dem med glas och rostfritt. Men enligt Livsmedelsverket är riskerna med plastlådorna små – förutsatt att du använder rätt bytta till rätt sak.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 18 Okt, 2013
Läs senare

I veckan presenterade amerikanska forskare en ny studie som varnar för ämnet bisfenol A i plastmaterial. Enligt tidningen The Telegraph avråder forskarna nu gravida kvinnor från att värma mat i plastbehållare, eftersom ämnet enligt dem visat sig öka risken för missfall.

Det här är bara en i raden av larmrapporter om plaster, och att de tar skruv hos konsumenterna märks inte minst hos de som säljer produkter i alternativa material.

Friluftsbutiken Addnature marknadsför till exempel sitt nya sortiment av rostfria matlådor med argumentet ”undvik kemikalier i maten”. Och trots att den enklaste lådan kostar ungefär tio gånger så mycket som en matlåda i plast är efterfrågan stor, enligt butiken.

– Det finns ett stort intresse hos konsumenterna att välja rostfria matlådor. Idag är många väldigt medvetna om olika gifter. De flesta tänker nog också att rostfritt håller betydligt längre och det lite högre priset kan betala sig i längden, säger Carina Ginstmark på Addnature.

Även kedjor som Clas Ohlson har numera lunchlådor av både glas och rostfritt som är gjorda för att kunna stoppas ner i väskan och ta med till jobbet.

Men hur orolig ska man då vara för de vanliga plastlådorna?

Frågar man Livsmedelsverket är riskerna små. Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket, tycker heller inte att man bör dra några höga växlar på de senaste amerikanska rönen om bisfenol A.

- Det kommer nya larmrapporter om bisfenol A hela tiden och det behövs fler studier innan man kan slå fast något. Man ska också komma ihåg att plastsorten polykarbonat, där bisfenol A ingår som en huvudråvara, mycket sällan används till mikrovågskärl.

I till exempel polypropen som är en vanlig plasttyp i matlådor är det inte troligt att det finns bisfenol A, menar han.

Samtidigt finns det andra ämnen i plast som också kan vara skadliga. Inom EU måste alla plastmaterial som är gjorda för att komma i kontakt med livsmedel uppfylla vissa krav på migration – att ämnen från plasten inte vandrar över till maten. De olika materialen behöver dock bara vara godkända för den typ av livsmedel och det användningsområde de är menade för.

– Använder du en låda som är avsedd för att förvara och värma mat i ska det inte vara några problem. Men en glassförpackning är i regel bara godkänd för att ha glass i frysen, den bör inte användas för att till exempel stoppa köttfärssås i som sedan värms i mikron, det är det inte säkert att den klarar, säger Kettil Svensson.

Som intyg på att produkterna lever upp till kraven ska tillverkarna märka dem med EU:s glas- och gaffelsymbol.

Men hur vet jag vad plastbyttan är menad för? Tillverkaren har kanske tänkt sig ett annat användningsområde än vad jag räknar med?

– Står det inte på lådan så fråga i butiken där du köper den, de ska ha sådan information. Är du osäker är det bättre att värma maten på en tallrik, eftersom risken för migration ökar vid uppvärmning, säger Kettil Svensson.

Hur är det då med glas och rostfritt, finns det ämnen som kan gå över i maten från de materialen också?

– Nej, här kan vi bortse från migration av olämpliga ämnen, säger Kettil Svensson.

Fakta

Så minskar du riskerna med plastlådorna

• Använd bara plastlådorna för det de är tänkta för. Glassförpackningen är inte gjord för att mikra mat i.

• Ämnen från plasten migrerar lättare till feta och i viss mån sura livsmedel, återanvänd inte plastförpackningar till förvaring av annan sorts mat än vad de innehöll från början.

• Fett och socker som värms i mikron kan bli mycket varmt, ibland varmare än vad materialet klarar.

• Förpackningar och husgeråd i plast har ofta en återvinningssymbol med en siffra i som talar om vilken typ av plast den är tillverkad av. Men enligt Kettil Svensson på Livsmedelsverket säger siffran lite om hur säker eller osäker produkten är, eftersom den bara talar om vilken huvudingrediens det är i plasten. Ofta är det tillsatserna som är det problematiska.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.