Rea på kaffe kan få dyr eftersmak

Rea på kaffe kan få dyr eftersmak

Kraftigt sjunkande världsmarknadspriser har gett billigare kaffe i butikshyllan igen. Bra tycker många – men utvecklingen har också en baksida. – Många odlare kan inte längre leva på sitt arbete och lämnar kaffet, vilket kan leda till brist och prisökningar längre fram, säger Löfbergs vd Lars Appelqvist.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 17 Jan, 2014
Läs senare

Kaffe är stapelvara i de flesta svenska hem, och att priset kan gå både upp och ned har vi konsumenter fått vänja oss vid. Men de senaste åren har kaffepriset varierat extra kraftigt.

I PRO:s matkasseundersökning 2010 låg priset på ett halvkilo kaffe på 29 kronor. 2012 var samma paket uppe på nära 38 kronor. 2013 hade det sjunkit igen till runt 32 kronor.

Förklaringen är ett världsmarknadspris som åkt berg- och dalbana ordentligt. I april 2011 rakade marknadspriset i höjden – då kostade kaffet i genomsnitt 2,31 dollar per pound enligt den internationella kaffeorganisationen ICO:s siffror. I November 2013 låg det på 1 dollar, en nedgång med hela 56 procent.

Prissvängningen har drabbat många av världens kaffeodlare hårt, och enligt organisationen Fairtrade, som arbetar för odlarnas rättigheter i producentländerna, är läget nu högst problematiskt.

– 80 procent av världens kaffeproduktion görs av småbönder som är beroende av kaffet som inkomstkälla. Efter att priserna störtdykt tvingas många nu ge upp sina odlingar, säger Maria Granefelt, pressansvarig på Fairtrade.

Lars Appelqvist, vd på Löfbergs, är också oroad.

– Med de prisnivåer vi har nu får inte odlarna betalt så att det täcker produktionskostnaderna. Och om odlarna tvingas lämna kaffeproduktionen finns det risk att det blir problem med utbudet längre fram, säger han.

De höga priserna 2011 inspirerade flera producenter att öka odlingsarealerna, vilket bidrog till att tillgången blev större än efterfrågan. Men enligt Lars Appelqvist borde den pendeln snart svänga tillbaka.

– Kaffekonsumtionen ökar i världen. Problemet med växtsjukdomen kafferost ökar också och leder till mindre skördar. Kaffeodlingarna är också väldigt känsliga för klimatförändringarna. Vi kommer behöva de kaffeodlingar som finns idag om det inte ska bli brist med stora prisökningar som följd framöver.

Varför ser ni som kaffeföretag då inte till att producenterna får tillräckligt betalt för kaffebönorna?

– Vår ambition är att år 2016 ska allt vårt kaffe vara certifierat av någon av de märkningar som finns på marknaden, och för certifierat kaffe får odlarna mer betalt, säger Lars Appelqvist.

Gevalia och Nestlé med Zoegas har liknande mål – inom ett par år ska allt deras kaffe vara hållbart odlat, enligt dem.

Allt certifierat kaffe ger odlarna bättre ersättning över lag, enligt kaffeföretagen. Men det är bara Fairtrademärkningen som garanterar odlarna ett visst minimipris. Kritiker har menat att ett garanterat lägstapris inte är bra, eftersom det kan sätta utbud och efterfrågan ur spel och bidra till överproduktion. Men Maria Granefelt på Fairtrade håller inte med.

– Det vi gör är att erbjuda ett pris som täcker produktionskostnaderna. Många konsumenter vill betala för det, och det är helt inom ramen för marknadens spelregler. 

Fakta

Olika certifieringar för kaffe

Fairtrade
Rättvisemärkning med krav på bland annat arbetsförhållanden. Odlarna garanteras ett minimipris. Arbetar bara med små kaffeproducenter.

Rainforest Alliance
Märkning som arbetar för att skapa hållbara försörjningsmöjligheter för odlare. Även sociala och miljömässiga krav. Kemiska bekämpningsmedel är tillåtna, med vissa begränsningar. Arbetar med både små och stora producenter.

Krav
Miljömärkning. Tillåter inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Även krav på socialt ansvarstagande och minskad klimatpåverkan.

UTZ certified
Märkning med sociala och miljömässiga krav. Stöttar och utbildar odlare till bättre lönsamhet och hållbarhet.

Svenska kaffesiffror

• I Sverige konsumerar vi i genomsnitt åtta kilo rostat kaffe per person och år. (2012). 1950 var siffran 4,4 kilo.

• Sedan femtiotalet har kaffet blivit betydligt billigare för konsumenten. Omvandlat till 2012 års priser skulle ett kilo rostat kaffe kostat cirka 190 kronor år 1956 och runt 110 kronor 1980.

Källa: Jordbruksverket, Jordbruket i siffror.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.