Minst rom i testets godaste kaviartub

Minst rom i testets godaste kaviartub

Linnea Engström, Amanda Jonsson och Marcus Ekman, elever vid restaurang och hotellhögskolan i Grythyttan, förbereder provningen. Foto: Pavel Koubek
Linnea Engström, Amanda Jonsson och Marcus Ekman, elever vid restaurang och hotellhögskolan i Grythyttan, förbereder provningen. Foto: Pavel Koubek
Bedömarna uppmanades att skölja munnen med vatten och osaltat smörgåsrån mellan proverna. Foto: Pavel Koubek
Bedömarna uppmanades att skölja munnen med vatten och osaltat smörgåsrån mellan proverna. Foto: Pavel Koubek
Bedömningen genomfördes i ett sensoriskt lab designat efter ISO 8589:2007. Foto: Pavel Koubek
Bedömningen genomfördes i ett sensoriskt lab designat efter ISO 8589:2007. Foto: Pavel Koubek
Amanda Jonsson portionerar ut de åtta olika kaviarproverna. Kaviaren tas ut från kylskåp fem minuter innan servering. Foto: Pavel Koubek
Amanda Jonsson portionerar ut de åtta olika kaviarproverna. Kaviaren tas ut från kylskåp fem minuter innan servering. Foto: Pavel Koubek
Provningen genomförs av 20 kockelever som blir serverade samtliga prover i en slumpmässig ordning. Foto: Pavel Koubek
Provningen genomförs av 20 kockelever som blir serverade samtliga prover i en slumpmässig ordning. Foto: Pavel Koubek
Laboratorietest

Lagom rökig och tillräckligt salt eller söt, oljig och tam. Smaken varierar kraftigt när Testfakta testar kaviar. Och den med minst rom av alla visar sig vara allra godast.

Laboratorietest
Ola Jacobsen Publicerad: 25 Nov, 2019
Läs senare

Enligt Jordbruksverket äter svenskarna i genomsnitt ett kilo så kallad smörgåskaviar per år. Och även om vissa varumärken är mer välkända än andra finns det mycket att välja på.

Testfakta har testat åtta olika märken av kaviar på tub. Resultatet visar på stora skillnader, både i smak och hur mycket det deklarerade rominnehållet skiljer sig från det verkliga.

För att kunna ta reda på vilken som är den bästa kaviaren har Testfakta låtit smaklaboratoriet The Taste Lab testa smak, konsistens, utseende och doft. Kaviaren har också analyserats kemiskt av Eurofins, som på det sättet har fastställt om kaviaren innehåller så mycket rom som tillverkarna påstår. Testet visar på stora skillnader. Flera innehåller till exempel bara runt 75 procent av den deklarerade fiskmängden.

[PDF]

Kan man dra slutsatsen att de som ligger runt 75 procent inte deklarerar korrekt?
– Eftersom de deklarerar sockersaltad rökt rom, så vet vi inte hur mycket som består av färsk rom respektive socker och salt. Vi kan därför inte konstatera att märkningen är felaktig endast med hjälp av dessa resultat, säger Niclas Linde, analytical service manager på Eurofins.

Däremot finns inget tydligt samband mellan rommängd och smakupplevelse. Testvinnaren innehåller minst mängd rom av alla testade kaviarsorter, men bedömdes som allra godast av de 20 smaktränade testpersonerna. Den kaviar som kom på tredje plats innehåller däremot näst mest rom av alla testade kaviarsorter.

The Taste Labs 20 testpersoner har bedömt kaviarens smak, doft, konsistens och utseende. Bedömningen gjordes i två delar: Dels bedömdes kaviaren för sig och dels tillsammans med det klassiska kaviartillbehöret: ägg.
– Det är ingen slump att vi äter kaviar med ägg. Det har att göra med att äggets fett och protein gifter sig så bra med kaviarens höga sälta, umami och rökighet, säger Johan Swahn forskare och grundare av The Taste Lab.

– Det är roligt att vi har kunnat titta på de här produkterna i sitt rätta sammanhang. Det är ju inte så många som äter kaviar direkt ut tuben, som karaktären Janne i Göta kanal, säger Johan Swahn.

Testfakta har viktat delbetyget för sensorisk test av kaviar tillsammans med ägg till 70 procent och smak av den rena kaviaren till 30 procent.

The Taste Lab har använt vetenskapliga sensoriska mätverktyg. De 20 testpersonerna är tränade på att bedöma smaker och sitter i enskilda bås och bedömer kaviaren utan att veta vilket märke de har framför sig.

De har dels gjort ett så kallat gillandetest, där de bedömer hur kaviaren doftar och smakar på en sjugradig skala. Därefter har de genomfört en så kallad Just About Right-, eller JAR-värdering. Här bedöms om de olika smakerna är lagom, för mycket eller för lite. 
– JAR-värdering är ett användbart verktyg när det är viktigt att hitta en bra balans mellan till exempel sötma och sälta, som i fallet med ägg och kaviar, säger Johan Swahn. 

Bäst smak, både med och utan ägg, har Pacific Kaviar från Ica, följt av kaviaren från Coop och Ejderns. Sämst smakar Klädesholmen Kaviar, särskilt tillsammans med ägg.

 

FAKTA OM TESTEN

Följande fabrikat ingår i testet

  1. Pacific Kaviar

  2. Coop Kaviar Mildrökt

  3. Ejderns Drott-Kaviar

  4. Ica Kaviar

  5. Eldorado Kaviar mildrökt

  6. Kalles Kaviar Original

  7. Svennes Extra mild

  8. Klädesholmen Kaviar

Smak, doft, konsistens och utseende

Smaklaboratoriet The Taste Lab har anlitat 20 kock- och sommelierstudenter för testet. Dessa har bedömt smak, doft, konsistens och utseende för de olika kaviarfabrikaten. Bedömningen har gjorts i två delar: Bedömning av enbart kaviar och bedömning av kaviar tillsammans med ägg.

Testpersonerna har betygsatt kaviarens smak, doft, konsistens och utseende på en 10-gradig skala. De har även gjort en så kallad Just About Right-värdering – om kaviaren har precis lagom, för lite eller för mycket av en viss parameter. Följande parametrar ingår i Just About Right-värderingen:

  • Umami

  • Sälta

  • Sötma

  • Rökighet

  • Fiskrom

  • Oljighet

Näringsvärde och fiskinnehåll

Livsmedelslaboratoriet Eurofins har analyserat energi-fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater samt fiskinnehållet.

Betygsättning och viktning

  • Sensoriska resultat med ägg 70 %

  • Sensoriska resultat utan ägg (enbart kaviar) 30 %

  • Smak (50 %), doft (17 %), utseende (17 %) och konsistens (17 %)

  • Resultaten från den kemisk analysen har inte betygsatts

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.