Slipp bröllopshetsen på hemmaplan

Slipp bröllopshetsen på hemmaplan

Går ni i giftastankar, men orkar inte samla släkten till bröllop? Då är det kanske läge att slå ihop påsarna utomlands i stället? Här är guiden för dig som vill låta bröllopsresan bli själva bröllopet.

Martina Nyhlin
Martina Nyhlin Publicerad: 16 Maj, 2016
Läs senare

Allt fler vill gifta sig utomlands, det visar bland annat undersökningar som gjorts bland gäster på Bröllopsmässan. Anki Moalee är bröllopskoordinator och har valt att rikta in sig på utlandsbröllop just på grund av det ökade intresset.
– Jag tror många tycker det är ett bra sätt att komma bort från krav och förväntningar hemma och i stället skapa ett personligt bröllop som blir ett minne för livet, säger hon.

Att som i en film smita direkt till flygplatsen efter en rusig utekväll och gifta sig i ett annat land kan låta romantiskt, men är i praktiken väldigt svårt. Det krävs en hel del förarbete, säger Anki Moalee.
– Man bör börja planera ett till ett och ett halvt år före bröllopet för att ha störst chans att få sitt förstahandsval på till exempel ceremoniplats och fotograf. Men det har ju också mycket att göra med vilken period man vill åka - under resmålens högsäsong bör man vara ute i extra god tid, säger hon.

Det lättaste sättet att gifta sig med en lagligt giltig ceremoni utomlands är att vända sig till en svensk ambassad med vigselrätt, eller till de svenska kyrkor i utlandet som har rätt att viga par. Det kan också gå att gifta sig inför en utländsk myndighet, men då måste man kolla upp regler för respektive land extra noga. Samkönade par bör också noga ta reda på i vilka länder de kan vigas, eftersom alla länder inte kommit lika långt på det området.

De flesta brudpar Anki Moalee konsulterar vill gifta sig i Europa - Rom och Paris är populära städer. Men hon har även ordnat safaribröllop i Kenya och strandbröllop i Thailand. Och egentligen går det att gifta sig nästan var som helst om man man tänka sig en borgerlig vigsel i Sverige först och en symbolisk ceremoni på plats. Ett sådant upplägg kan dessutom gå snabbare att få ihop, för den som har bråttom.

– Då är man ju fri att låta vem som helst hålla i ceremonin på resan. Själv lät jag en vän hålla i vårt bröllop när jag och min man gifte oss i Italien, säger Anki Moalee.

Vilket bröllop väljer du?

Storstadsbröllop i New York
Kyrklig vigsel? ja - i Svenska kyrkan. Kostar numera 600 dollar + gärna ett paket kaffe. Båda partners måste hämta ut en ”Marriage Licence” hos The City Clerk före vigseln. Den kostar 35 dollar.
Borgerlig vigsel? Ja, på City Clerk’s Office eller med fristående vigselförrättare på valfri plats i staden.
Att tänka på: Boka i tid!

Romantiskt i Paris
Kyrklig vigsel? Nej, men kyrklig välsignelse är möjligt i Svenska kyrkan. Det kostar 400 euro plus bokningsavgift 500 kronor.
Borgerlig vigsel? Ja, på Svenska ambassaden. Det går inte att vigas utanför ambassadens lokaler eller på Sveriges konsulat i Frankrike. Expeditionsavgift 64 euro.
Att tänka på: Boka i tid!

Spexigt i Las vegas
Kyrklig vigsel? Ja Borgerlig vigsel? Ja. ALLT finns. Priserna varierar.
Att tänka på: Du behöver en äktenskapslicens. Det går snabbt att fixa i Las Vegas och blanketten kan fyllas i online. Båda parter måste infinna sig på plats när man hämtar ut licensen.

I sanden på Maldiverna
Kyrklig vigsel? Nej
Borgerlig vigsel? Nej
Att tänka på: Det är inte tillåtet att vigas om man inte är muslim, så ceremonin på Maldiverna kallas ”byte av löften” och den verkliga vigseln får man ha hemma.

På nära håll i Köpenhamn
Kyrklig vigsel? Ja, inför präst vid Svenska Gustafskyrkan. Kostar 3000 danska kronor. Även dansk präst kan utföra vigseln.
Borgerlig vigsel? Ja inför dansk borgerlig vigselförrättare på Rådhuset.
Att tänka på: Vid vigsel på Rådhuset krävs bland annat personbevis och vigselintyg från Sverige som färdigställs av Rådhuset och sänds tillbaka till Sverige sedan. Ingen avgift tas ut.

Trendigt i Tokyo
Kyrklig vigsel: Nej
Borgerlig vigsel: Ja, på Svenska ambassaden i Tokyo. Kostar 7 900 yen, ca 600 kronor.
Att tänka på: Vigslarna på ambassaden är i första hand till för svenskar som är bosatta i Japan. Under sommaren är möjligheterna till vigselceremoni begränsade.

Att tänka på generellt: Kontakta alltid den instans där du vill gifta dig för att höra exakt vilka dokument som behövs inför vigseln.

Källa: Sweden abroad, Svenska kyrkan, Tricorona.

Taggar: bröllop - utomlands

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.