Kundkorten som ger mest tillbaka

Kundkorten som ger mest tillbaka

Foto: Ola Jacobsen

Det är stora skillnader mellan dagligvaruhandelns olika medlemsprogram. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika lojalitetsprogram. För en barnfamilj kan det skilja flera tusen kronor om året i återbäring.

Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 28 Apr, 2021
Läs senare

Som konsument är det inte alltid lätt att förstå hur dagligvarukedjornas olika medlemsprogram fungerar och vad de i slutändan betyder för plånboken. Därför har Testfakta Research på uppdrag av Coop kartlagt kedjornas olika program.

Idag lägger ett genomsnittligt svenskt hushåll 12,5 procent av sin inkomst på inköp av livsmedel. Trots att maten idag utgör en historiskt låg andel av vår totala budget är det många som jagar rabatter och erbjudanden. Ett annat populärt sätt att spara både tid och pengar är att ansluta sig till ett medlemsprogram, med bonus och rabatter samlat på ett ställe.

[PDF]

Alla livsmedelskedjor utom Lidl har någon form av program med erbjudanden till trogna kunder. Det handlar både om rabatter i butikerna och olika former av bonus. Coop och ICA har också partnerserbjudanden, som till exempel rabatt på resor och boende. Hos Coop går det dessutom att växla poäng mot värdebevis som man kan betala med hos till exempel Adlibris, Filmstaden och SJ.

Det är ingen tvekan om att medlemsprogrammen är populära. De flesta vuxna svenskar är med i minst ett. Och det finns pengar att spara för den som sätter sig in i systemen. Men det finns en baksida – du får rabatter i utbyte mot din integritet. Allt du handlar registreras och används för att få dig att bli mer lojal.
– Rätt utnyttjat kan man helt klart tjäna pengar. Men kedjorna tjänar också pengar på att låsa in kunderna med sina medlemskort. Det ska man vara medveten om, säger Annika Creutzer, ekonomijournalist och privatekonomisk expert.

Hur ser då livsmedelsjättarnas olika medlemsprogram ut – och vad finns det för pengar att tjäna? Testfakta Research har kartlagt vad Citygross, Coop, Hemköp, Ica, Lidl och Willys har att erbjuda sina kunder.
Lidl, Citygross och Willys program fokuserar på rabatter och erbjudanden men ger ingen bonus på det man handlar för. Ica, Coop och Hemköp lockar sina kunder med både rabatter och bonus. Alla på sitt vis.

Olika fokus på bonus och rabatter
Icas förmånsprogram fokuserar på bonus, rabatterbjudanden och erbjudanden från utvalda partners.
– Stammis är precis som ICA, både gemensamt och lokalt. Utöver bonus och gemensamma erbjudanden ger våra handlare också många butiksunika erbjudanden för Stammisar, säger Cecilia Meldahl, chef för kundrelationer på ICA.

I Hemköps program väger bonus och rabatter ungefär lika. Hemköp ger högre bonus och fler rabatter ju mer du handlar för.

Bonuspoängen är fokus i Coops program. Programmet är omfattande men komplext och kräver att du engagerar dig för att få maximal utdelning. Grundregeln är att du får poäng för varje spenderad krona, upp till 5 poäng per krona för det som är över 5000 kr per månad.
Poängen kan användas som betalningsmedel i Coops poängshop på nätet, i appen eller terminalen (medlemspunkten) i butik. De går också att växlas mot värdebevis att handla för i Coops butiker eller hos någon partner.
– Vi vill erbjuda våra medlemmar svensk dagligvaruhandels bästa kundprogram, man ska tjäna mest på att handla all sin mat hos Coop. Vi tycker också att det är viktigt att medlemmarna kan vara med och påverka. Hos oss får man spara sina poäng i 3 år och använda dem när och hur man vill, säger Karin Friis, chef Medlemsprogrammet Coop.

Svårt att jämföra rabatter
Att jämföra värdet på rabatter och erbjudanden från de olika livsmedelskedjorna är svårt. De varierar över tiden och är beroende av var du bor och vad du handlar. Det enda som på förhand går att jämföra är kundprogrammens bonus som sedan kan användas för betalning i butik.

Så vilken kedja ger då mest pengar tillbaka, om jag lägger alla mina inköp hos en och samma kedja? Det beror på hur mycket du handlar för och hur du väljer att betala. Väljer du att betala kontant eller med ditt vanliga bankkort så framstår Coops och Hemköps program som ganska likvärdiga, i alla fall för den som handlar för mindre än 5000 kronor i månaden hos respektive kedja. Om du däremot väljer att betala med betalkort, kopplat till de olika programmen, ger Coops kort mest bonus oavsett hur mycket du handlar för.

FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Testfakta är ett oberoende test- och researchföretag, specialiserat på tester och utvärderingar av produkter och tjänster för konsumenter. Syftet med Testfaktas undersökningar är att som oberoende part visa på relevanta skillnader mellan olika alternativ på marknaden.

Testfakta Research, en oberoende del av Testfakta-gruppen, utför tester, analyser och undersökningar på uppdrag av organisationer inom såväl näringsliv som offentlig sektor.

Testfakta Research har under februari 2020 kartlagt livsmedelshandelns olika medlemsprogram på uppdrag av Coop. Kartläggningen omfattar inte generella prisskillnader utan fokuserar enbart på nyttan av själva medlemsprogrammet.

Medlemsprogrammen för samtliga rikstäckande dagligvarukedjor i Sverige – Citygross, Coop, Hemköp, ICA, Lidl och Willys– har undersökts.

DAGLIGVARUHANDELNS MEDLEMSPROGRAM

Citygross, Willys och Lidls program erbjuder medlemmar olika rabatter och erbjudanden, men ingen bonus på spenderat belopp.

Coop, Hemköp och ICA:s program ger medlemmar både rabatter och erbjudanden samt bonus på spenderat belopp.

Coops program skiljer sig från de övriga genom att poängen även kan användas som betalningsmedel för varor och tjänster i Coops poängshop på nätet. Om de växlas in till värdecheckar får man som lägst 1 krona för 100 poäng. Förenklat kan man alltså säga att poängen är värd sin motsvarighet i procent.

Rabatter och bonus
Rabatter och andra erbjudanden är en viktig del av medlemsprogrammen men svåra att värdera och jämföra, eftersom man inte på förhand vet vad som kommer att erbjudas eller vad erbjudandet innebär. Kartläggningen har därför fokuserats på de medlemsprogram där konsumenten på förhand kan räkna ut värdet av sitt medlemskap, förutsatt att man handlar för ett visst belopp varje månad och gör alla inköp hos en och samma livsmedelskedja.

De enda livsmedelskedjor som ger bonus på spenderat belopp är Coop, Hemköp och ICA. Programmen är i grunden ganska lika och ger mellan 0,5 till 5,5 procent i återbäring beroende på hur mycket man handlar och hur man väljer att betala.

Krav på medlemskap
Coop särskiljer från de andra dagligvarukedjorna genom att vara ett kooperativ. För att bli medlem behöver man därför betala 100 kronor till den lokala konsumentföreningen. Insatsen är en engångsbetalning och betalas tillbaka om man väljer att lämna Coop.

ICA Banken
ICA Stammis-medlemmar, som även är medlemmar i Klubb Hjärtat (Apotek Hjärtat), och som antingen månadssparar minst 500 kronor i månaden, sätter in sin lön/studiemedel/pension eller har ett lån eller sparkapital på minst 50 000 kronor på ICA Banken får dubbel bonus på alla inköp.

OLIKA TYPER AV KORT

Den enklaste varianten är ett medlemskort som enbart används för att registrera inköp. Coop och ICA har utöver detta flera andra typer av kort, som man kan koppla mot olika typer av konton, med eller utan kredit.

Utöver de kort som redovisas i tabellen finns:

  • Coop Matkonto. Betalkort där man sätter in pengar i förväg och betalar för inköp i Coops butiker. Coop konto ger 0,5 extra bonuspoäng utöver det vanliga medlemskortet. Finns även möjlighet att få extra kort till andra i hushållet där man kan sätta olika inköpsgränser (maxbelopp) för respektive kort.

  • ICA-kort med betalfunktion. Betalkort där man sätter in pengar i förväg och betalar med kortet för inköp hos ICA och Apotek Hjärtat. Ger 1 stammispoäng per krona + 20 extra poäng per köptillfälle.

  • Stammis med ICA Bankkort Plus. Ett Mastercardkort med kontokredit på upp till 50 000 kronor. Pris: 25 kronor/månad. Ger 1 stammispoäng per krona + 20 extra poäng per köptillfälle hos ICA och Apotek Hjärtat.

Alla kedjor erbjuder extrakort så att flera personer i hushållet kan ingå i samma medlemskap.
För kreditkorten tillkommer avgifter.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.