Här brinner Ikeas gran

Här brinner Ikeas gran

Laboratorietest

Samtliga plastgranar fattade eld i Testfaktas brandtest. Men medan övriga självslocknade spred sig elden på Ikeas gran Klamby. Smält plast och brinnande grenar föll ned och satte julklapparna i brand.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 20 Dec, 2008
Läs senare

Äkta gran eller en i plast? Frågan är en riktig vattendelare bland svenskarna och brukar så här års debatteras flitigt runt middagsbord och på olika internetforum. Medan traditionalisterna argumenterar med barrdoft och minskad miljöpåfrestning håller plastförespråkarna fram saker som minskad städning och skötsel samt hänsyn till allergiker. Frågan är om Testfaktas brandtest av plastjulgranar kan bidra med stöd till den ena eller andra sidan. Julen är dessvärre förknippad med många hus- och lägenhetsbränder och julgranen utgör ett av riskföremålen.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut fick i uppdrag att undersöka såväl brandsäkerheten som användarvänligheten hos åtta standardgranar i plast från olika leverantörer.
– Rent generellt kan man väl säga att plastgranarna är relativt brandsäkra jämfört med riktiga granar som har fått stå ett tag inomhus och blivit torra. Vi brandtestade äkta granar för ett antal år sedan och där var brandrisken väldigt mycket högre. Av de testade plastgranarna var det endast en gran som inte självslocknade efter endast några sekunder, säger Maria Hjolman, testledare på SP.  

I brandtestet undersöktes hur lätt granarna antänds, hur snabbt elden sprider sig samt om julklappar eller annat under granen kan ta fyr. Samtliga granar i testet började brinna direkt när en låga motsvarande ett stearinljus fördes mot en av grenarna. Men inom några sekunder hade alla utom Ikeas gran Klamby självslocknat.
– Ikeas gran skiljer sig. Elden spred sig snabbare och smält plast och brinnande sidogrenar föll ned och antände filterpapper som placerats under granen och som i testet motsvarar julklappar. Troligtvis saknar granen flammskyddsmedel vilket den här typen av produkt borde ha, säger Maria Hjolman.   

På Ikea bekräftar man att granen inte är flammskyddsbehandlad.
– Vi har valt att inte tillsätta flammskyddsmedel då det innehåller giftiga substanser. Valet av material och behandlingar för våra produkter görs alltid utifrån aspekter för säkerhet såväl som miljö. På Klamby sitter en varningslapp som berättar att produkten inte är flamskyddad och måste hållas borta från eld och stark hetta, säger Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikea.

På förpackningen till Ikeas gran finns mycket riktigt en brandvarningstext på tio språk – dock inte på svenska. Men plastgranar återanvänds och det är inte säkert att granen läggs tillbaka i originalförpackningen eller att man lägger varningen på minnet från år till år.
Ikea kan i vilket fall glädja sig åt att deras plastgran var enkel att sätta upp till skillnad från flera andra granar i testet. Testfakta bad ingenjörerna på SP bedöma användarvänligheten. Resultatet visar att den som vill hinna få upp granen i tid inte bör vara ute i sista minuten.
– Att montera ihop gransektionerna och vika ut grenarna var likartad för alla granar och var heller inte särskilt svårt. Det som skiljde sig däremot var monteringen av julgransfoten. Här var det beskrivningar som inte stämde och hål som satt snett. Vissa tog uppemot en kvart att sätta ihop och i ett fall fick jag ge upp och be om hjälp från en annan tekniker, säger Maria Hjolman.

Fakta

Fakta om testet

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har på uppdrag av Testfakta testat åtta plastjulgranar avseende brandsäkerhet och användarvänlighet.

De testade plastgranarna kommer från följande leverantörer:
* Järnia
* Clas Ohlson
* Åhlens
* Rusta
* Coop
* Ica
* Plantagen
* Ikea

Antändlighetsprovning
SP undersökte hur lätt granarna antändes, hur snabbt och hur långt elden sprider sig samt om elden även sprider sig till och antänder julklappar under granen. En gren på 38 cm hängdes i ett dragskåp med spetsen nedåt. Sträckorna 10, 15, 20 och 30 cm från punkten där lågan appliceras markerades och under granen placerades filterpapper som motsvarar julklappar. En låga motsvarande ett stearinljus fördes mot grenens nedersta spets och därefter mättes hur lång tid det tog för grenen att fatta eld samt när lågan nådde ovan angivna sträckor. Eventuella brinnande droppar samt om de antände filterpappret (julklapparna) noterades.

Fullskaleprovning
Två av granarna, Plantagens och Ikeas, genomgick ett fullskaligt brandprov. Urvalet gjordes utifrån resultatet av antändlighetsprovet där Ikeas gran var den enda som inte självslocknade. Plantagens gran användes som referens för de granar som självslocknade. Granarna ställdes fritt på golvet i sina julgransfötter och sju ”julklappar” placerades under. En låga motsvarande ett stearinljus fördes in under en av de mittersta grenarna och brandförloppet noterades.

Montering
Att montera ihop gransektionerna, vika ut grenarna och böja ut sidogrenarna var likartat för samtliga modeller. Däremot skilde sig monteringen av julgransfoten. För vissa granar tog det mellan 5 och 15 minuter för SP:s ingenjörer att montera julgransfoten. I tabellen anges dessa som ”svåra” att montera. Övriga julgransfötter bedömdes som ”enkla” att montera.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.