Fakta om testet

Fakta om testet

Testfakta Publicerad: 21 Apr, 2010
Läs senare

Testfakta har på uppdrag av Evert Christoffersson AB utfört en jämförande laboratorietest av persienner. Syftet med testet har varit att jämföra Bellevue Persienne med konkurrerande produkter på den svenska marknaden. Kriterier för urvalet har varit frihängande persienner med lameller av metall och för montering på fönstrets insida.

Följande persienner har testats:

- Markis & Persiennfabriken
- Persiennexperten
- Elitfönster
- Bellevue persienne
- SP-fönster

Samtliga persienner är av typen klassisk persienn med lameller av metall och för frihängande montering på fönstrets insida. Alla modeller utom SP-fönster har utanpåliggande draglinor och justeringsvred på persiennens ena sida. SP-fönsters persienn har en inkapslad drag- och justeringsmekanik i persiennens övre del.

Angivna cirkapriser är inklusive moms och för en komplett och monterings-färdig persienn. Priserna för de olika persiennerna varierar stort mellan olika återförsäljare.

Laboratorietestet har utförts av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås och omfattar parametrarna montering, förslitning, tålighet, mörkläggningseffekt, hanterbarhet (demontering) och egenskaper (funktioner). De olika testmomenten och mätning av resultaten bygger på en av laboratoriet egenutvecklad metod.

Montering
Persiennerna monterades enligt monteringsinstruktion på ett fönster med måtten 680 x 980 mm (ytterkarm). Några av persiennerna i urvalet saknade monteringsinstruktion, vilket försvårade monteringen. Alla persienner utom Bellevue Persienne krävde verktyg (skruvmejsel och hammare) för montering.

Uthållighet (hållbarhet)mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2010/4/21/407340.jpg"/>Persiennerna hissades upp och ner och lamellerna (persiennbladen) vinklades från vertikalt till horisontellt 10 000 gånger per persienn (motsvarar cirka 13 års användning om persiennen dras upp och ner två gånger om dagen). Efter slutförd provning inspekterades persiennerna för slitage och eventuella skador.

mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2010/4/21/407339.jpg"/>lighet lameller
För att testa persienn-lamellernas tålighet simulerades en böjning av lamellen. Böjtestet utfördes med 90 graders vinkel över en stålstång med en diameter av 20 mm. Efter böjprovet inspekteras lamellen för eventuella bestående skador. Tre lameller från varje persienn testades.mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2010/4/21/407338.jpg"/>

Slitagetålighet persiennlinor
Persiennlinan nötningsprovades (slitageprovning) genom att låta linan löpa fram och tillbaka över en pianotråd med en motvikt på 1000 gram. Antalet cykler till dess att linan gick av noterades. Tre provlinor från varje persienn testades. Sämst tålighet hade SP-Fönsters lina men denna utsätts inte för samma slitage som övriga eftersom persiennens hiss- och sänkfunktion bygger på en annan teknik.

Mörkläggningseffekt
För att testa persiennernas förmåga att stänga ute solljus monterades en ljustät box på ena sidan av fönstret och på andra sidan belystes fönstret med en ljuskälla på 500 Watt. Persiennerna drogs ner och lamellerna vinklades nedåt för att uppnå störst mörkläggningseffekt. Endast mindre skillnader uppmättes mellan de olika persiennerna. Skillnaden upplevdes dock som större med blotta ögat. Betygsättningen baseras på det uppmätta värdet.

Hanterbarhet (demontering)
Laboratoriet har gjort en bedömning av hur enkla persiennerna är att demontera inför rengöring eller när man måste komma åt för fönsterputsning.

Egenskaper och funktioner
Laboratoriet har gått igenom de olika persiennernas egenskaper och funktioner och gjort en jämförande bedömning av relevanta skillnader. mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2010/4/21/407350.jpg"/>Bedömningen omfattar egenskaper som sidoskenor, linor eller magneter som håller persiennen på plats även om fönstret öppnas och vinklas utåt, om reglagen kan ändras mellan vänster och höger sida efter montering av persiennen, lösa snören som hänger i vägen och eventuella medföljande tillbehör som täcklister och liknande.

Betygsättning av testresultat
Resultaten från de olika delmomenten har betygsatts på en skala från 1-5. Betyg under 3 har endast utdelats i de fall skillnaderna mellan persiennerna är betydande och de lägre resultaten är sämre än vad man kan förvänta sig av produkten. Betygen från de olika delmomenten har räknats samman till ett totalbetyg där respektive delmoment fått följande vikt: montering/demontering 30 procent, uthållighet/tålighet 30 procent, tålighet lameller 20 procent, mörkläggningseffekt 10 procent och egenskaper och funktioner 10 procent.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.