Bilbarnstolar är livsfarliga

Bilbarnstolar är livsfarliga

Flera av de vanligaste bilbarnstolarna som säljs i Sverige ger inte barn ett tillräckligt skydd vid allvarliga olyckor. Detta trots att stolarna är godkända. Det visar ett stort test som Testfakta har gjort.

Mikael Bergling Publicerad: 13 Apr, 2007
Läs senare

Barn behöver mera skydd än vuxna i bilen för att klara allvarliga olyckor.
Ofta krävs det inte mer än en häftig inbromsning, eller kanske en krock i 40 kilometer i timmen, för att ett barn ska ta skada.
Enligt lag ska alla som åker bil använda bälte. Från och med 1 juli skall alla barn som är upp till 135 centimeter långa skall dessutom ha en särskild skyddsanordning, exempelvis babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde.
    På Testfakta.se:s uppdrag har VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut i Linköping, testat sju vanliga säkerhetsgodkända bakåtvända bilbarnstolar.
Testet omfattar såväl krocksäkerhet som användarvänlighet.
För att ta reda på hur pass bra stolarna skyddar vid allvarliga olyckor lät vi VTI krocka dem under tuffare villkor än vid normala tester.
Detta har vi gjort för att testerna bättre ska motsvara det våld som, enligt europeisk statistik från senare år, varit vanligt vid trafikolyckor där barn skadats allvarligt eller omkommit.
– Stolarna har utan tvekan utsatts för tuffa krav. Men det är inte orealistiska krav, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör och Euro NCAP:s ordförande Claes Tingvall.

Är godkända
Trots att samtliga stolar i undersökningen är säkerhetsgodkända visar testet att flera av dem inte ger barnen ett fullgott skydd vid allvarliga olyckor:

  •  Två av stolarna lossnade från sätet och slungades iväg. Skulle det inträffa i verkligheten är risken stor att barn som sitter i stolarna skadas allvarligt.
  • I de fall stolarna höll sig kvar i sätena blev påfrestningarna på provdockornas huvud, hals och nacke i flera fall skadligt höga.

Samtliga testade stolar har monterats i vad som motsvarar bilens baksäte. Vid montering i framsätet skulle flera av stolarna förmodligen ha klarat sig bättre.
– Bakåtvända stolar i framsätet ger i allmänhet väldigt bra skydd år barnen och kan sägas vara barnens livlina. Utan bilbarnstolar står de sig slätt vid en allvarlig olycka eftersom bilen i grunden inte är förberedd för dem, säger Claes Tingvall

Ger en stol som lossnar eller slungas iväg tillräckligt skydd vid allvarliga olyckor?
– Nej, och den risken måste man vara medveten om. Det här testet är gjort väldigt ”rent”. Inne i en bil vid en riktigt allvarlig smäll är det kaos. I det läget ska stolen ha ”koll” på var barnet är någonstans. Det här visar att den kollen har man inte. En stol ska visserligen röra på sig, men det ska ske på ett planerat sätt.

Varje år dör eller skadas allvarligt i Sverige cirka 45 barn yngre än sex år i när de åker bil.
Hur många av dessa skulle ha klarat sig med bättre stolar?

– Uppskattningsvis hälften, förutsatt att alla satt fastspända, säger Claes Tingvall.

Han menar att det är mycket viktigt att en bilbarnstol monteras korrekt för att den inte ska förlora sin skyddsförmåga.

Svåra att montera
Gunilla Sörensen, forskare vid VTI, har tillsammans med en kollega undersökt de testade stolarnas användarvänlighet.
– När vi började monteringen utgick vi ifrån stolens etikett utan att ta hjälp av manualen, eftersom vi tror att många gör så. Ingen etikett var dock så bra att vi kände oss säkra på att vi gjorde rätt. Manualerna fick snart plockas fram.

Gunilla Sörensen understryker att när den bakåtvända stolen väl är på plats fungerar den mycket bra. För barn i dagisåldern ger den ett helt överlägset skydd, jämfört med framåtvända skyddsutrustningar.
Däremot kan monteringen upplevas som besvärlig i jämförelse med andra typer av skydd.
– Det är inte precis som att lägga en bälteskudde i bilen. Bilbarnstolen kräver oftast att man har någon form av underförankring och att man fäster stolen med bilens bälte. Ibland behövs även ett stödben. Ju fler moment som ingår desto större risk för fel.
–Jag tycker att manualerna borde vara tydligare. I en del fall är det till exempel svårt att avgöra vilken del av bilens bälte som skulle ligga överst och vilken del som skulle ligga underst.

Gunilla Sörensen misstänker att problem med monteringen kan göra att en del människor avstår från att använda den bakåtvända bilbarnstolen om barnet ska åka tillfälligt i en annan bil.
– Jag tror att risken är stor att många låter bli att flytta stolen, speciellt om det ”bara” handlar om en kortare resa. Men man ska inte negligera risken för olyckor vid korta resor.

Klicka här för att läsa tabell och fakta om testet.
Läs även Testfaktas köpguide till bilbarnstolar.

 

Taggar: BeSafe - Bilbarnstol - Brio - Britax - Volvo - Akta

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.