Mögelgift i tomatpuré

Mögelgift i tomatpuré

Flera larmrapporter från utlandet om förhöjda halter av mögelgifter i processade tomatprodukter. Foto: Testfakta
Mögelgifter, så kallade alternariatoxiner, bildas av mögelsvampar som växer på grönsaker. Foto: Testfakta
Laboratorietest

Tomater som möglat under odling eller lagring kan bilda mögelgifter med potentiellt allvarliga hälsorisker. Testfaktas analys av 14 fabrikat av tomatpuré visar på anmärkningsvärt höga nivåer i vissa produkter.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Published: 29 Oct, 2025

En klick i grytan och voilá – genast får rätten lite mer djup och karaktär. Tomatpuré på tub eller burk kan sätta piff på många olika rätter. Men man bör tillsätta med viss försiktighet, för flera vanliga märken innehåller mögelgifter i nivåer som väcker oro.

Bakgrund till testet

Under hösten fick Testfakta in flera larmrapporter från utlandet om förhöjda halter av mögelgifter i processade tomatprodukter. För att se hur det ser ut på den svenska marknaden samlades 14 vanliga fabrikat av tomatpuré in från livsmedelshandeln.

Testfakta anlitade MeasurLabs i Finland för att organisera och kvalitetssäkra analysen, som utfördes vid ett ackrediterat livsmedelslaboratorium. Syftet var att undersöka förekomsten av vanligt förekommande mögelgifter (Alternaria-toxiner) – AOH, AME och TeA – samt rester av bekämpningsmedel, totalt 644 olika pesticider som används inom tomatodling.

Det är viktigt att understryka att även om resultaten är anmärkningsvärda, så är ingen av de testade produkterna olaglig att sälja. 
EFSA – den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten – har ännu inte infört några bindande gränsvärden för dessa mögelgifter, utan endast indikativa riktvärden. Dessa ska fungera som tidiga varningsnivåer och leda till ökad uppmärksamhet i odling och produktion – inte som lagliga maxnivåer som inte får överskridas.

[PDF]

Höga nivåer i flera fabrikat

Mögelgifter, så kallade alternariatoxiner, bildas av mögelsvampar som växer på grönsaker, till exempel om tomaterna skördas för sent eller lagras i alltför fuktiga förhållanden. Enligt EFSA har ämnena alternariol (AOH), alternariolmonometyleter (AME) och tenuazonsyra (TeA) cancerframkallande effekter och kan skada cellernas DNA.

I väntan på lagstadgade gränser har EFSA satt upp riktvärden för orosnivåer (indicative levels / toxicological thresholds of concern, TTC) för processade produkter som tomatpuré: AOH: max 10 μg (mikrogram)/kg, AME: max 5 μg/kg och TeA: max 500 μg/kg. Analysen visar att några produkter innehåller mögelgifter långt över dessa nivåer. De högsta halterna uppmättes i Felix och ICA I love eco, som låg på tre respektive sju gånger över EFSA:s riktvärden.

Enligt EFSA:s riktvärde finns en teoretisk risk för genotoxiska effekter vid ett dagligt intag som överstiger 2,5 ng (nanogram) per kilo kroppsvikt. För en vuxen person som väger 60 kg motsvarar det 150 ng per dag. Med den uppmätta halten i ICA I love ecos tomatpuré innebär det att redan ett regelbundet intag på 2 gram per dag räcker för att nå detta gränsvärde.

–            Det troligaste är att toxinerna bildats i tomater som möglat under odlingen eller efter skörd. Om dessa inte sorterats bort innan de processas till tomatpuré sprids toxinerna i hela produkten. Toxinerna är dessutom värmestabila, så finns de med från början blir de kvar i slutprodukten, säger Pasi Tuomikoski, livsmedelskemist vid MeasurLabs i Finland.

Livsmedelsverket har tidigare påpekat att Alternariatoxiner inte förstörs vid upphettning, vilket innebär att åtgärder måste vidtas redan i odling och produktion – inte i köket.

–            Som konsument är det svårt att skydda sig mot toxiner i processade produkter eftersom de varken ger smak eller lukt. AOH och AME är inte akuttoxiska, men långvarig exponering kan påverka hälsan. Djur- och cellstudier har visat att de är genotoxiska (påverkar arvsmassan) och mutagena, samt kan störa immunsystem och fosterutveckling, säger Åsa Svanström, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Flera spår av bekämpningsmedel – men under gränsvärden

Utöver mögelgifter analyserades samtliga produkter för pesticider (bekämpningsmedelsrester) från odlingen. Spår av pesticider hittades i elva av de 14 fabrikaten, men samtliga halter låg under EFSA:s gränsvärden.
Tre märken – Itigo, Änglamark och Kung Markatta – var helt fria från rester, medan Mino och Coop hade flest fynd med elva olika ämnen vardera. Även vissa ekologiska produkter innehöll spår av bekämpningsmedel, men samtliga höll sig inom regelverket, som tillåter högst två rester under 0,01 mg/kg.

Fakta om testet

Analysen har genomförts på uppdrag av Testfakta genom MeasurLabs, som organiserat studien hos ett ackrediterat livsmedelslaboratorium. Testet omfattade både mögelgifter (Alternariatoxiner) och bekämpningsmedel (pesticider).

Analyserade mögelgifter:

  • Alternariol (AOH)

  • Alternariolmonometyleter (AME)

  • Tenuazonsyra (TeA)

Analyserade pesticider:
Cirka 650 olika bekämpningsmedel relevanta för tomatodling.

Fakta: Alternariatoxiner och tomatpuré

Alternariatoxiner bildas av mögelsvampar i släktet Alternaria, som är vanliga på tomater och andra grönsaker. De viktigaste toxinerna är Alternariol (AOH), Alternariolmonometyleter (AME) och Tenuazonsyra (TeA). De är värmetåliga och försvinner inte vid tillagning.

EFSA har ännu inte fastställt några bindande EU-gränsvärden, men har infört så kallade TTC-värden (toxicological threshold of concern) för vägledning:

•            AOH/AME: 2,5 ng (nanogram)/kg kroppsvikt och dag

•            TeA: 1 500 ng/kg kroppsvikt och dag

Det betyder att även små mängder i koncentrerade produkter som tomatpuré kan vara relevanta ur hälsosynpunkt.

Fakta om tomatpuré

Tomatpuré tillverkas genom att tomater kokas ner tills större delen av vattnet avdunstat. Resultatet blir en tjock, intensiv produkt med högt Brix-värde – ett mått på hur koncentrerad purén är. En hög koncentration ger mer fyllighet och sötma, men innebär också att eventuella brister i råvaran blir tydligare.

Så får du fram smaken

För bästa smak bör tomatpuré fräsas i olja i början av tillagningen. Då försvinner en del av beskan, och när sockret karamelliseras kommer den naturliga sötman fram. Processade tomatprodukter som tomatpuré, krossade och passerade tomater är dessutom bättre källor till lykopen än färska tomater, eftersom värmen gör antioxidanten mer tillgänglig för kroppen.

TABLE OF TEST RESULTS

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Som man bäddar får man sova

En bra bäddmadrass kan göra din säng både bättre och skönare. Men det är stora skillnader mellan olika märken, visar Testfaktas stora test av bäddmadrasser under 3000 kronor.

Laboratorietest

Premiumglas är bäst – men alla klarar kraven

Priset på glasögonglas skiljer sig rejält mellan olika tillverkare och optikerkedjor. Testfaktas stora test av glasögonglas visar att premiumglasen från tillverkarna är något bättre, framför allt när det gäller reptålighet, men inga glasögonglas är dåliga.

Laboratorietest

Bästa ljusslingan till vintermörkret

Slingor av smålampor som lyser upp trädgården eller balkongen är en upplyftande syn under vinterhalvåret och gör den mörka årstiden lite ljusare. Men vad kostar det att ha dem tända dag och natt hela vintern, och hur vet man vilka som håller år efter år och vilka som bara klarar en säsong innan de ger upp? 

Laboratorietest

Mixat resultat i blendertest

En bra blender kan vara en god hjälp i köksarbetet. De flesta av dagens blenders har tillräcklig kraft för att krossa, hacka och mixa det mesta. Men det är vissa skillnader på både prislapp och användarvänlighet, visar vårt test av blenders under 4000 kr.

Laboratorietest

Enkla sommarmaten sätts på prov

Det ska vara enkelt och gå fort att laga mat på sommaren. Testfakta har laboratorietestat tio sorters grillkorv som visar på stora skillnader i köttinnehåll. Flera av butikernas grillkorvar får också underkänt i smaktestet.

Laboratorietest

Rusta Chamonix - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta genomfört ett laboratorietest av Rustas julgran Chamonix. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Rustas julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified.

Laboratorietest

Blåst av din alkomätare? Flera modeller visar helt felaktiga resultat.

Hur vet man säkert om bilen kan gå eller bör stå dagen efter? Mer än hälften av de testade alkoholmätarna är opålitliga och ger en felaktig promillehalt, något som kan vara mycket allvarligt om man litar på resultatet. Men det finns också de som visar helt korrekta värden.

Laboratorietest

Bästa valet för semestern - tufft test av resväskor

Handtag som går av och hjul som går sönder – en trasig resväska kan verkligen förstöra semesterstämningen. Testfakta har testat 9 olika modeller av mellanstora resväskor och resultatet överraskar. Bäst i test blir Rusta, som också är en av testets billigaste resväskor.

Laboratorietest

Bubblare vinner över färdig cola

Sockerfri colaläsk är den absolut vanligaste typen av läsk i Sverige, över 341 miljoner liter såldes förra året. Testfakta har genomfört ett stort smaktest av sju olika sorters färdigköpt sockerfri colaläsk och en hemmakolsyrad, och resultatet överraskade.

Laboratorietest

En pergola för alla väder

En pergola ska klara av både sol, regn, snö och vind och pryda sin plats i trädgården under många år – men alla gör det inte lika bra. I Testfaktas stenhårda laboratorietest vinner Pergolux slitagetåliga modell tack vare en stabil konstruktion.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.