Bästa sällskapet i höstmörkret. Fem streamingtjänster för film och tv i test

Bästa sällskapet i höstmörkret. Fem streamingtjänster för film och tv i test

Har du svårt att välja rätt streamingtjänst för film och tv? Ingen fara. Testfakta har testat de fem största leverantörerna och jämfört bildkvalitet, utbud och teknik – för att du ska få det bästa sällskapet i höstmörkret.
Har du svårt att välja rätt streamingtjänst för film och tv? Ingen fara. Testfakta har testat de fem största leverantörerna och jämfört bildkvalitet, utbud och teknik – för att du ska få det bästa sällskapet i höstmörkret. Foto: Shutterstock

Har du svårt att välja rätt streamingtjänst för film och tv? Ingen fara. Testfakta har testat de fem största leverantörerna och jämfört bildkvalitet, utbud och teknik – för att du ska få det bästa sällskapet i höstmörkret.

Mattias Boström / Testfakta Publicerad: 22 Okt, 2017
Läs senare

Dagens streamingtjänster ser ganska lika ut. Men om man tittar lite närmare så skiljer de sig åt på flera sätt, både när det gäller utbud, användarvänlighet och bildkvalitet.

Netflix som är den klart största spelaren på marknaden har ett mycket bra utbud av serier, men är sämre på nya filmer. Samma sak gäller hos HBO och Amazon Prime Video, som har ett ännu sämre filmutbud. Svenska Viaplay och Cmore är betydligt bättre och har fler stora biofilmer på menyn. De har inte lika många titlar som Netflix, men om du är ute efter färska filmer och svenskt material så är de svenska alternativen ett bra val.

Att filmutbudet är skralt hos giganterna har en naturlig förklaring. Trenden just nu är egenproducerat material. Netflix och HBO är i framkant, med serier som House of cards och Stranger things, respektive Game of thrones och Westworld. På hemmaplan har vi Cmores Gåsmamman och Viaplays Hassel som aktuella exempel.

Det läggs stora pengar på egna filmer och serier, och det kommer mer (se faktaruta). Att kolla upp vad respektive tjänst har i pipelinen är därför ett tips.

Cmore och Viaplay, tillsammans med Netflix, har också bäst utbud för barn. Framför allt rekommenderas Cmore, som numer erbjuder SF Kids breda utbud.

Barnfamiljer har dock inte mycket att hämta hos HBO och Amazon, som båda har ett skralt utbud för barn.

När det gäller användarvänlighet är Netflix i en egen klass. Tjänsten är redan förinstallerad på de flesta nya tv apparater. Till de flesta övriga plattformar (till exempel olika spelkonsoler, mobiltelefoner, surfplattor med mera) finns smidiga appar som sällan strular. Även Viaplay lyckas bra på detta område.

De övriga tre får underkänt. Cmore har en välfungerande teknik men saknar stöd för många plattformar. Att en så stor aktör saknar appar till PS4, Xbox One och alla tv-fabrikat utom Samsung är högst förvånande.

HBO buffrar ofta medan Amazon strular så att det blir komiskt. Bland annat visas program med dubbningar på tyska, spanska, japanska, ryska… Allt utom på engelska. Man kan ändra manuellt, men ska man verkligen behöva det?

Bildkvaliteten då? Jo, där är det jämnt skägg på mindre skärm och stora skillnader på större skärm. Bildkvalitet beror till stor del på hur mycket och på vilket sätt videofilen har komprimerats, vilket man gör för att spara bandbredd. Två streamingtjänster kan visa samma film i samma upplösning, men beroende på hur mycket och på vilket sätt filmen komprimerats kan bildkvaliteten skilja mycket.

Det här saknar betydelse om du tittar du på en mindre skärm. Men har man en tv-apparat på över 60 tum är skillnaderna ganska tydliga, eftersom allt är mer detaljrikt. Här utmärker sig Cmore och HBO Nordic negativt. I jämförelse med Netflix, som har den överlägset bästa bilden, är skillnaderna tydliga.

Fakta

Egenproducerat material är framtiden för streamingtjänsterna. Och där är Netflix världsledande. De har redan lockat till sig stjärnor som Brad Pitt och Will Smith och ska satsa ytterligare 56 miljarder kronor på egna filmer och tv-serier.

HBO Nordic och Amazon Prime Video är snäppet efter med en rad egna serier i sina portföljer. Svenska Viaplay och Cmore satsar på lokalt. Cmore har bland annat producerat Gåsmamman, Torpederna och Farang.

Viaplay har hittills satsat på Swedish dicks och Hassel, men gick nyligen ut och sa att de ska bli marknadsledande inom nordiskt drama, med hela 50 nya tv-serier innan 2020.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.