Se våren med rätt kikare

Se våren med rätt kikare

Närbild på person som tittar i kikare
Med en kikare kan du se mer av det häftiga som händer i naturen såhär års. Men se till att inte köpa en för stor och tung, då riskerar den att bli kvar hemma i lådan. Foto: Shutterstock.
Anders Wirdheim, Sveriges Ornitologiska Förening

Med en bra kikare kan du komma närmare naturen. Men det är många faktorer att ta ställning till innan kikarköpet är i hamn. Vi reder ut vad du ska tänka på.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 2 Maj, 2016
Läs senare

Intresset för djur- och fågelliv växer bland svenskarna. Det märks inte minst hos Sveriges Ornitologiska Förening som ökat medlemsantalet radikalt de senaste åren.

– Det är många som fått upp ögonen för att man mår bra av att vara ute i naturen, inte bara de grönklädda, allvarsamma gubbarna som kännetecknade fågelskådarna förr. Nu är snart hälften av medlemmarna kvinnor och stämningen är mycket lättsammare, säger Anders Wirdheim, informationschef på föreningen.

Men vad ska man då satsa på för utrustning om man vill se något? Många av de vanligaste frågorna som Anders Wirdheim får handlar om kikare – vad man ska välja och hur mycket man behöver lägga.

– Jag brukar säga att man bör vara beredd att betala i alla fall två tusen kronor för en kikare. Från den prisnivån kan man räkna med att kvalitén är lite stabilare och att man får någonting som håller. Har man tur kan det gå att hitta bra exemplar som är ännu billigare, men där är kvalitén ojämnare och kontrollen sämre, säger han.

Ett annat viktigt råd handlar om konstruktionen: Äldre kikare är ofta av så kallad porroprismatyp, som visserligen släpper in mycket ljus, men är mycket känsliga för stötar.

– Välj istället en kikare med takkantsprisma, som de flesta modernare modeller har.  De är mycket stabilare och håller bättre, säger Anders Wirdheim.

Den som ska köpa kikare måste också fundera över graden av förstoring, alltså hur nära man vill komma sitt objekt. Andra parametrar är hur stort synfält man ska få med när man tittar i kikaren, och hur mycket ljus linsen ska släppa in. Detta får man sedan väga mot kikarens vikt och hur lätt den är att använda.

– När jag hör personer som är missnöjda med sin kikare så handlar det nästan alltid om att de köpt en för stor och tung kikare, så där får man se upp. Stora frontlinser släpper visserligen in mycket ljus, men större linser ger mer glas och då blir kikaren också tyngre.

En mindre handkikare med åtta gångers förstoring och en frontlins på 30-40 millimeter i diameter tycker Anders Wirdheim är lagom för den som vill börja skåda i skog och mark. En sådan kikare skulle ha beteckningen 8x30 eller 8x40.

Har kikaren större förstoring kan du få en mer detaljerad bild på längre håll, men större förstoring gör också bilden känsligare för rörelser och det kan vara svårt att hålla kikaren tillräckligt stilla för att se bra. Vill man ha över tio gångers förstoring kan man behöva använda ett stativ. På båtar rekommenderas inte mer än sju gångers förstoring eftersom underlaget gungar.

Och även om man inte tänkt vada i kärr eller paddla kanot med sin kikare så bör den vara vattentät.

– Bra kikare är fyllda med kvävgas som skapar ett övertryck, vilket gör att varken vatten, fukt eller dammpartiklar tränger in. Jag tycker man ska välja en sådan, de har längre livslängd, säger Anders Wirdheim.

Fakta

Olika typer av kikare:

  • Handkikare: Bra för att ta med ut i naturen för att titta på fåglar och djur.
  • Kompaktkikare/minikikare: Mindre och lättare, passar i fickan. Ofta sämre ljuskänslighet och mindre synfält än den lite större handkikaren. Inte så bra för fågelskådning.
  • Tubkikare: Kraftig förstoring och stor frontlins. Används med stativ för att titta på stora avstånd.

 

Vad betyder siffrorna?

  • Alla kikare har en sifferkombination, till exempel 8x40.
  • Åttan betyder att kikaren har åtta gångers förstoring: Något som är åttio meter bort ser ut att vara tio meter bort.
  • 40 står för frontlinsens diameter i millimeter, alltså hur stor linsen längst fram är.
  • Synfältet anges i grader. Vanliga handkikare för fåglar och djur brukar ha ett synfält på cirka 7°.

 

Kika med glasögon

  • Den del du sätter mot ögonen kallas ögonmusslor. De flesta kikare har mjuka ögonmusslor du kan vika ner (förkorta). Det är viktigt om du har glasögon, annars blir avståndet mellan dina ögon och optiken i kikaren för långt och du får ingen bra bild. 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.