Hör du till dem som jämt fryser, trots att du investerat i ny varm jacka och dyra fodrade vinterkängor? Kanske beror det på att du inte använder kläderna rätt. Kalev Kuklane som är docent i industriell ergonomi vid Lunds universitet och har arbetskläder för extrema miljöer som expertområde, menar att vi ofta fäller krokben för oss själva när vi rustar oss för kyla.
– Att man fryser när det är kallt ute kan förstås bero på att man har för lite på sig, men lika ofta handlar det om att man har för mycket på sig för de aktiviteter man ska utföra och blir för varm och svettas. Fuktiga kläder isolerar sämre, och avdunstningen från huden och från de fuktiga kläderna kyler kroppen, säger Kalev Kuklane.
I sin forskning har han studerat olika arbetsmiljöer i utsatta klimat, och svårast ur klädsynpunkt är enligt honom arbeten där man växlar mellan att vara inne och ute. Tar man inte av sig när man kommer in börjar kroppen svettas, vilket leder till att man kyls ner när man sedan går ut.
– När vi kliver på en varm buss och inte knäpper upp eller tar av jackan utsätter vi oss för samma sak. Eller om vi går in på dagis med ytterkläder och ytterskor på.
För att slippa bli kall senare gäller det alltså att ta av sig eller åtminstone knäppa upp när man kommer in i värmen, och att se till att ha kläder som kan ventilera ut fuktig luft. Det gäller inte minst för den som ska röra på sig, till exempel promenera eller åka skidor.
Att förlita sig på material som andas genom tyget går inte i sträng kyla. Om det är kallare än minus tio grader ute brukar vattenångan kondensera redan på sin väg genom klädlagren och bli till vattendroppar innan fukten sluppit ut genom tyget. Då hjälper det inte med material som till exempel Gore–Tex.
– När man anstränger sig och det är kallt ute är det därför extra viktigt att kläderna kan ventileras genom skorstenseffekten – jackan ska gå att öppna upp vid halsen så att varm luft kan åka ut där, och kall luft ska kunna komma in i nederkant och vid ärmar.
Att välja material som värmer även när det blir fuktigt eller blött är också viktigt. Ull- eller ullblandningar i kläderna närmast kroppen och i strumpor gör stor skillnad.
Det du fick höra när du var liten – att det är viktigt att ha mössa på huvudet när det är kallt, stämmer också. Har du för lite kläder på dig och fryser kan mössan göra stor skillnad. Nittio procent av värmeförlusten kan ske via huvudet om du är barhuvad.
Även skorna är viktiga att fundera kring, menar Kalev Kuklane.
– Det viktigaste är att sulorna är tjocka och isolerar mot den kalla marken. Lägg gärna i en iläggsula av filtad ull.
Men sulan ska inte vara för fluffig och mjuk så att den komprimeras ihop av kroppsvikten när man står på den. Då försvinner de värmande luftlagren. Att yttermaterialet i skorna är tjockt och fodrat är mindre viktigt.
– Det är framförallt från marken och upp i fotsulorna som den största avkylningen sker, så där är det viktigast att isolera. I en känga med tjockt foder kan det också samlas mycket fukt, och det kan vara svårt att få skorna helt torra mellan användningarna. Själv föredrar jag ofodrade, lite större skor med sockor i flera lager, eftersom de är lättare att torka.