Bildelning alternativ till hyra och äga

Bildelning alternativ till hyra och äga

Bildelningstjänster har blivit populära alternativ för både weekendresenärer och storstadsbor utan egen bil. Men se upp – timkostnaden kan snabbt skena iväg, och självrisken är högre än vanligt.

Ia Wadendal
Ia Wadendal Publicerad: 1 Feb, 2016
Läs senare

Med hjälp av en app och en pinkod kan du numera enkelt hyra bil under några timmar i de flesta stora städer i Europa. I Sverige finns sedan tidigare Car 2Go och i höstas lanserades Drive Now med 250 bilar i Stockholmsområdet.

I hyran ingår försäkring, bränsle och trängselskatt. För en Drive Now-bil betalar du 4,50 kronor i minuten och några timmars bilkörning kan alltså bli ganska dyrt. Skulle olyckan vara framme ligger självrisken på hela 7 500 kronor, en uppgift som man får leta ordentligt efter på Drive Nows hemsida.

– Det här är ju en ny företeelse för försäkringsbolagen som menar att riskerna är större än i en vanlig hyrbilsverksamhet. Vi hoppas ju kunna visa att de har fel, och än så länge har det inte hänt någon olycka med våra bilar, säger Drive Nows svenske vd Fredrik Ellsäter.

Det går att halvera självrisken till 3 500 kronor om man betalar 15 kronor extra när man hyr, poängterar han. Ett annat sätt att få ner självrisken är att använda ett betalkort där självriskreducering ingår, men ofta gäller detta bara när man är utomlands. Här får man kolla med sin egen bank vad som gäller.

Drive Now erbjuder också bonusminuter om man till exempel tankar bilen när man är klar med färden. Men bonusminuterna kan bara tas ut i den stad kunden är registrerad – alltså inte om man hyr i andra europeiska städer när man är på resa. Varför är det så?

– Bonusminuterna är en administrativ begränsning, det är svårt att konvertera eftersom priserna skiljer mellan länderna. Men jag hoppas att det också ska kunna ändras efter ett tag, säger Fredrik Ellsäter.

Så funkar det

* Alla som har ett godkänt EU-körkort kan använda tjänsterna.
* Man anmäler sig till tjänsterna vi sin dator eller telefon. Där lägger man också in bilder på sig själv och sitt och körkort samt registrerar sitt betalkort. Vissa tjänster kräver registreringsavgift.
* Via tjänstens app kan man därefter kolla vad närmast lediga fordon finns och boka. Du låser upp bilen med hjälp av en personlig pinkod och därefter är det bara att köra i väg.
* När färden är klar parkeras fordonet på en tillåten p-plats och bokningen avslutas genom appen. Efteråt debiteras betalkortet man angivit vid sin registrering som medlem.
* I hyran ingår försäkring, bränsle och biltullar/trängselskatt.

Fyra olika bildelningstjänster

Drive Now
Finns i: Stockholm, Köpenhamn, Wien, London, Berlin, Köln, Düsseldorf, Hamburg och München
Bilar: flera olika BMW-modeller
Kostar: 4.50 kr/körminut och 2.50/parkeringsminut
Inkluderat i priset: bränsle, försäkring, parkering och trängselskatt
Länk: www.drive-now.com

Car2Go
Finns i: 30 städer i Europa och USA, bland annat Stockholm.
Bilar: Smart for Two och Smart for Two E
Kostar: 4kr/minut
Inkluderat i priset: bränsle, försäkring, parkering och trängselskatt

Zipcar
Finns i: i många städer i 42 stater i USA och i 2 stater i Kanada. I nio städer i Österrike, 15 städer i Frankrike, två städer i Spanien, sju städer i Storbritannien, Frankfurt i Tyskland och Istanbul i Turkiet
Bilar: mängder av olika bilmärken och modeller
Kostar: mellan 5 och 8 Euro/timmen
Inkluderat i priset: bränsle, försäkring och upp till 15 mil per dag
Länk: www.zipcar.com

Autolib
Finns i: bara i Paris, Frankrike
Bilar: Bluecar, en fyrsitsig elbil
Kostar: en halvtimme 9 Euro, vid veckohyra kostar en halvtimme 7 Euro
Inkluderat i priset: laddning, försäkring, parkering
Länk: www.autolib.eu

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.