I förra veckan kom nyheten om att Världshälsoorganisationen WHO gärna skulle se en halvering av sockerkonsumtionen till max fem procent av vårt energiintag. Det motsvarar mellan fem och sju teskedar socker om dagen för en vuxen person.
– En sådan sänkning är mycket vettig. Flera studier i både Sverige och utomlands har visat på kopplingen mellan socker och ökad dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.
Fem teskedar socker är ungefär vad som finns i en Marsbar eller en halv burk Coca Cola. Men att avstå från godis och läsk är en sak. Problemet är att flera av våra vanligaste basvaror är så pass söta, visar Testfaktas genomgång. Många bröd innehåller till exempel mer än en tesked socker per skiva, en tallrik fruktyoghurt fem till åtta teskedar och två deciliter fruktmüsli fyra till sex teskedar. Det innebär att du kan ha täckt eller till och med överstigit ditt sockerbehov redan vid frukost.
– Det här är ett jätteproblem. Det värsta är att saker som anses nyttiga som bröd, flingor, juice och yoghurt ofta är de värsta sockerbovarna. Brödföretagen brukar hävda att sockret behövs vid jäsningsprocessen, men det finns ju bröd utan tillsatt socker, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.
Hon tycker att livsmedelsföretagen har ett visst ansvar, men att det största ansvaret ligger hos myndigheter som Livsmedelsverket. Livsmedelsverket har redan nu sagt att man inte kommer följa WHO:s förslag utan att de gamla rekommendationerna ligger fast.
– Det var ganska väntat. Tyvärr har de av tradition koncentrerat sig mer på fettet än sockret. Men om man från myndighetshåll kan öka medvetenheten hos befolkningen skulle detta i sin tur sätta press på företagen.
Ett sätt kan vara att införa en tydligare sockermärkning av livsmedel. Enligt Charlotte Erlanson-Albertsson vill företagen gärna dölja halterna genom att i stället skriva ”sockerarter” eller använda konstiga beteckningar som ”maltos” eller ”dextros”.
– Detta är ju också socker. Allt socker som är processat, det vill säga inte det socker som kommer från färsk frukt och grönsaker, absorberas fortare av kroppen och ger en högre glykosproduktion i blodet.
Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket, håller med om att många frukost- och mellanmålsprodukter är onödigt söta. Hon framhåller nyckelhålsmärkningen som en bra vägledning för konsumenterna. Och just nu ser man över kriterierna för bland annat socker i märkningen.
– I vårt förslag, som är ute på remiss, får smaksatt yoghurt inte längre märkas med nyckelhålet och vi har även sänkt sockerhalten för flingor med 30 procent, säger hon.
– Vi kommer även att uppdatera våra generella kostråd och då är det mycket möjligt att det kommer med en skrivelse om socker.
I snitt ligger svenskarnas sockerkonsumtion ungefär i linje med de rekommendationer Livsmedelsverket har i dag. Men fyra av tio äter för mycket socker och intaget varierar enormt inom befolkningen.
– Det viktigaste för oss är att fokusera på den delen av befolkningen med högt sockerintag där det finns stora hälsorisker.
– Vi borde bland annat utreda möjligheterna med en sockerskatt. Det föreslog vi för regeringen redan 2005, men tyvärr har inget hänt, säger hon.
Fotnot: Ingress och inledning på artikeln har ändrats 24 mars 2014. Tidigare framgick det inte tillräckligt tydligt att ett sockerintag på fem procent av energiintaget är ett önskemål från WHO och inte nya rekommendationer.