Färsen har sålts i Coops butiker från Söderhamn och söderut, med undantag från Värmland och Gävleborg. Den har sålt som nötfärs, fläskfärs och blandfärs. Förpackningarna har varit i storlekarna 400, 800 och 1600 gram. Köttråvaran har kommit från Sverige.
– Salmonellabakterierna dör vid upphettning till 75 grader och troligtvis är färsen uppäten redan, eftersom sista förbrukningsdag var i mitten av augusti. Vi vill ändå gå ut och varna eftersom kunder kan ha lagt färsen i frysen, säger Märit Wikström, informatör Coop Sverige.
Kunder som fryst in den aktuella färsen, uppmanas komma in till sin butik med varan och få ersättning.
Smittskyddsinstitutet och Livsmedelsverket arbetar nu med att spåra varifrån smittan kommer.
Så undviker du smitta från rått kött:
- Salmonellabakterier dör vid upphettning till 70 grader. Se till att färsen är väl genomstekt eller genomkokt.
- Det är viktigt att ha en god kökshygien. Tänk på att rengöra, skärbrädor, knivar och disktrasor ordentligt.
- Tvätta händerna före och efter matlagning av råa produkter.
- Smaka inte på rå färs. Mikroorganismer som Salmonella, Campylobakter och EHEC kan förekomma i rått kött.