mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/4/27/12321.jpg"/>
Bananer och tomater går inte ihop, men potatis och palsternacka får gärna trängas tillsammans. Tåligast är rotfrukter, medan bananer och bär är känsligast.
Det berättar René Jensen, Sverigeansvarig på företaget Årstiderna, som leverarar ekologiskt frukt och grönt till hushåll runt om i landet.
– Bär, som jordgubbar och hallon, ska man helst äta på en gång, eller tillaga eller frysa in dem. De blir dåliga fort och tål inte värme, kyla och fukt bra, säger han.
Rotfrukter är däremot robusta och står ut med mer. Man kommer långt på att förvara dem torrt och svalt. Morötter behöver ligga i en påse för att inte torka ut, medan palsternacka vill slippa detsamma, annars uppstår lätt röta.
Bananer och lök ska absolut inte förvaras i kylskåp. Det gör bananerna svarta och löken börjar gro. Löken ska i stället förvaras riktigt torrt.
René Jensen arbetar med ekologiska grönsaker, som överlag har lite sämre hållbarhet än konventionellt odlade. Han väljer dem ändå, eftersom de är fria från besprutning och därför luktar och smakar bättre. Men förvarar man de ekologiska grönsakerna rätt, så ska de hålla sig bra ändå.
Finns det någon grönsak du tycker vi är dåliga på att äta?
– Jag tycker generellt att människor lätt använder samma sak, man blir fastlåst vid vad man är van att köpa. Därför lägger vi ibland i saker i våra lådor som folk inte själva skulle välja, för att de ska upptäcka något nytt, säger René Jensen.
Rotfrukter anses allmänt som trista och tråkiga, men René Jensen tycker att vi borde uppvärdera dem. Rotfrukterna är vårt nordiska arv och själv älskar han rödbetor och rotselleri.
Hans egen favorit då?
– Det är årstidsbundet. Just nu är det sparris, säger han saligt.