I veckan presenterade amerikanska forskare en ny studie som varnar för ämnet bisfenol A i plastmaterial. Enligt tidningen The Telegraph avråder forskarna nu gravida kvinnor från att värma mat i plastbehållare, eftersom ämnet enligt dem visat sig öka risken för missfall.
Det här är bara en i raden av larmrapporter om plaster, och att de tar skruv hos konsumenterna märks inte minst hos de som säljer produkter i alternativa material.
Friluftsbutiken Addnature marknadsför till exempel sitt nya sortiment av rostfria matlådor med argumentet ”undvik kemikalier i maten”. Och trots att den enklaste lådan kostar ungefär tio gånger så mycket som en matlåda i plast är efterfrågan stor, enligt butiken.
– Det finns ett stort intresse hos konsumenterna att välja rostfria matlådor. Idag är många väldigt medvetna om olika gifter. De flesta tänker nog också att rostfritt håller betydligt längre och det lite högre priset kan betala sig i längden, säger Carina Ginstmark på Addnature.
Även kedjor som Clas Ohlson har numera lunchlådor av både glas och rostfritt som är gjorda för att kunna stoppas ner i väskan och ta med till jobbet.
Men hur orolig ska man då vara för de vanliga plastlådorna?
Frågar man Livsmedelsverket är riskerna små. Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket, tycker heller inte att man bör dra några höga växlar på de senaste amerikanska rönen om bisfenol A.
- Det kommer nya larmrapporter om bisfenol A hela tiden och det behövs fler studier innan man kan slå fast något. Man ska också komma ihåg att plastsorten polykarbonat, där bisfenol A ingår som en huvudråvara, mycket sällan används till mikrovågskärl.
I till exempel polypropen som är en vanlig plasttyp i matlådor är det inte troligt att det finns bisfenol A, menar han.
Samtidigt finns det andra ämnen i plast som också kan vara skadliga. Inom EU måste alla plastmaterial som är gjorda för att komma i kontakt med livsmedel uppfylla vissa krav på migration – att ämnen från plasten inte vandrar över till maten. De olika materialen behöver dock bara vara godkända för den typ av livsmedel och det användningsområde de är menade för.
– Använder du en låda som är avsedd för att förvara och värma mat i ska det inte vara några problem. Men en glassförpackning är i regel bara godkänd för att ha glass i frysen, den bör inte användas för att till exempel stoppa köttfärssås i som sedan värms i mikron, det är det inte säkert att den klarar, säger Kettil Svensson.
Som intyg på att produkterna lever upp till kraven ska tillverkarna märka dem med EU:s glas- och gaffelsymbol.
Men hur vet jag vad plastbyttan är menad för? Tillverkaren har kanske tänkt sig ett annat användningsområde än vad jag räknar med?
– Står det inte på lådan så fråga i butiken där du köper den, de ska ha sådan information. Är du osäker är det bättre att värma maten på en tallrik, eftersom risken för migration ökar vid uppvärmning, säger Kettil Svensson.
Hur är det då med glas och rostfritt, finns det ämnen som kan gå över i maten från de materialen också?
– Nej, här kan vi bortse från migration av olämpliga ämnen, säger Kettil Svensson.