Resistenta bakterier vanligt på kycklingkött

Resistenta bakterier vanligt på kycklingkött

Antibiotikaresistenta bakterier förekommer ofta på kycklingkött. Däremot rör det sig oftast inte om samma typ av bakterier som hos sjuka människor, visar en ny rapport.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 14 Dec, 2011
Läs senare

Det är Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som låtit undersöka förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier på olika typer av kött. Myndigheterna letade efter så kallade ESBL-bildande bakterier som E.coli och salmonella. Studien visar att bakterierna är vanliga på kycklingkött – både importerat och svenskt. De finns även på nöt och gris men inte i lika stor utsträckning.

- Att vi skulle hitta antibiotikaresistenta bakterier var väntat och är ytterligare ett skäl till att följa råden om god hygien i köket och att genomsteka kyckling och köttfärs. Alla bakterier dör vid upphettning, oavsett om de är antibiotikaresistenta eller inte.

- Däremot är antibiotikaresistens ett allvarligt folkhälsoproblem och både bransch och myndigheter måste fortsätta jobba med förebyggande insatser. Ju större spridning av antibiotikaresistenta bakterier, desto svårare blir det att hitta effektiva behandlingar för sjuka människor, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Enligt undersökningen verkar det dock inte vara så vanligt att generna i resistenta bakterierna på kött överensstämmer med motsvarande bakterier hos sjuka människor.

– De här resultaten tyder på att det inte är så vanligt att denna typ av antibiotikaresistens sprids vidare från kött till bakterier hos sjuka människor i Sverige. För att vi ska kunna göra säkrare bedömningar krävs fler studier och en fortsatt samverkan mellan myndigheter både nationellt och internationellt, säger Mats Lindblad.

Fler nyheter

Bästa köket när strömmen gått

Strömavbrott? Eller skogsutflykt? I båda fallen är det är bra med ett litet portabelt kök som inte kräver el. Testfakta har jämfört åtta camping- och friluftskök.

Laboratorietest

Här är bästa spagettin - test av åtta märken

Dyr spagetti är inte alltid bättre – det finns bra budgetalternativ också. Och att pastan är bronsvalsad betyder inte att den är bättre på att ta upp sås, visar Testfaktas test.

Grästrimmer släpper ut hälsofarliga ämnen

En grästrimmer inköpt på Clas Ohlson släpper ut olagliga halter av miljö- och hälsofarliga ämnen, visar tyskt test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så blir du inte blåst på din luftrenare

Allergisk eller inte – kvalitén på inomhusluften blir allt viktigare. En luftrenare kan göra stor skillnad, men tillverkarnas kapacitetsmått är ofta svårtolkade och det är inte lätt att jämföra olika fabrikat.

Streamingtjänster kan bli kostnadfälla – så håller du kollen

Att streama film och musik och läsa böcker och tidningar via nätet börjar bli standard i de flesta hem. Men se upp – tjänsterna kan lätt bli en post i hushållsbudgeten som vi tappar kontrollen över.

MC-hjälmar byggda för standardens krav

MC-hjälmar kan vara designade för att klara standardens krav, avslöjar Testfaktas uppföljningstest. Bara genom att ändra vinkeln på islaget blir resultaten i flera fall helt annorlunda.

– Det är så klart inte bra. Standarden är gammal och kan behöva förnyas, säger Peter Halldin, forskare vid KTH och hjälmexpert.

Laboratorietest

Vattentäta vantar för barn håller inte tätt

Flera vantar till barn marknadsförs som vattentäta trots att de inte är det, visar Testfaktas test.
– Även om tyget är vattentätt så behöver inte sömmar och tejpningar vara det. För konsumenten kan det så klart bli missvisande, säger Rebecka Landin vid textillaboratoriet Swerea IVF.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart borste bäst för plack och tandkött

Byt till eltandborste är ofta rådet från tandläkaren. Men hur mycket bättre blir det med en eltandborste och är det någon skillnad på olika modeller? Testfakta Research har testat sex olika modeller i premiumklassen. Resultatet bekräftar tandläkarens råd men visar också att vissa modeller är klart mer effektiva.

Bästa sällskapet i höstmörkret. Fem streamingtjänster för film och tv i test

Har du svårt att välja rätt streamingtjänst för film och tv? Ingen fara. Testfakta har testat de fem största leverantörerna och jämfört bildkvalitet, utbud och teknik – för att du ska få det bästa sällskapet i höstmörkret.

Laboratorietest

Slut på sladdtrassel men till högre pris. Åtta trådlösa in-ear-hörlurar i test

Du slipper sladdtrasslet men får räkna med sämre samtalsljud och sinande batterier. Testfakta har testat åtta trådlösa in-ear-lurar för att se vilka som är bäst. 

Säkraste lösenorden – och fem tjänster som hjälper dig minnas dem

Lösenorden skyddar allt som vi vill ha för oss själva i datorer, mobiler och på internet. Testfakta reder ut vad som är ett säkert lösenord och jämför fem tjänster som hjälper dig komma ihåg dem.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

Laboratorietest

Miljögifter i flera vinterskor för barn visar Testfaktas test

Årets vinterkängor för barn är mer vattentäta än någonsin. Men flera skor innehåller miljögifter, visar Testfaktas test.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.