I onsdags släppte brittiska Greenpeace en rapport som riktar stark kritik mot flera brittiska matvarukedjor. Det handlar om bifångst, men inte om delfinerna, som brukar vara fallet. Den här gången rapporterar organisationen om att också hajar och sköldpaddor, ibland utrotningshotade, lockas av så kallade Fishing aggregating devices (FAD), en teknik som ofta används för att fånga tonfisk. Sedan fastnar djuren i de stora näten i området.
I torsdags kommenterade The Guardian-krönikören Andy Tait läget så här:
”Problemet försvinner inte bara för att något är delfinvänligt, eftersom detource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2008/10/16/79526.jpg"/> inte är den enda frågan som rör hållbar utveckling när det gäller tonfisk på burk. Vissa typer av tonfisksfångst leder till att tusentals hajar och sköldpaddor dödas varje år, och flera av arterna är sällsynta och utrotningshotade.”
Men hur ser historien ut bakom de tonfisksburkar som står på de svenska butikshyllorna? Har hotade djur kommit till skada?
Flera av burkarna pryds i dag av den lilla delfinsymbolen som ska borga för ett delfinsäkert fiske. Men det här är inget som går att lita på som konsument, menar Frode Pleym, talesman för Greenpeace, som rekommenderar att man helt undviker tonfisk.
– Dolfinsafe är egentligen ”Dolfinesafe sådär”. Det finns inget tillräckligt bra kontrollorgan i dag. Det finns en uppsjö av olika märken, problemet är att veta vilket dolfinsafe-märke du kan lita på. Och dessutom finns det ju andra hotade arter som kan ha råkat illa ut.
Den svenska marknaden har relativt god framförhållning vad gäller hotade arter, menar Frode Pleym, men tillverkarna måste bättra sig i bifångstfrågan.
Efter en titt i en medelstor Coopbutik hittade Testfakta en burk med ett delfinmärke (Abba) och två utan märke (Coop och X-tra). Trots att konsumenter enligt Greenpeace inte kan lita på märkningen, menar man på Coop att till och med burkar utan märke är delfinsäkra.
– Tonfisken är naturligtvis delfinsäkert fiskad. Anledningen till att vi inte har det på våra burkar, som vi köper på den nordiska marknaden, är att man där har bedömt att det är standard. Men det blir ju helt förvirrat för konsumenten, så det ska vi jobba med under hösten, säger Märit Winström, pressansvarig på Coop, som även står bakom märket X-tra.
Men kan ni även garantera ett haj- och sköldpaddssäkert fiske?
– Det vågar jag inte svara på. Rent spontant verkar det konstigt om man gör det säkert för delfiner men inte för hajarna och sköldpaddorna.
Både Coops pressansvarig Märit Winström och Greenpeaces talesman Frode Pleym berättar om det samarbete som startats mellan Greenpeace och flera matbutiker efter att organisationen i mars rankade butikerna utifrån ett havsmiljöperspektiv. Ett av kraven är att märkningen och kontrollen av märkningen ska förbättras.
– Det är ett av de krav som vi har ställt på handeln. Innan slutet av september är det tänkt att det ska finnas en fullvärdig märkning, säger Frode Pleym.