– Det är klimatsmart att använda svensk potatis. Om man slipper transportera potatisen från t.ex. Holland eller Tyskland så mer än halverar man utsläppet av klimatgaserna, säger Sören Persson, vd för Svenskt Sigill.
För att odlaren ska få sin potatis Svenskt Sigill-certifierad krävs det att han eller hon följer ett antal regler, som friskt utsäde för friska potatisplantor. Dessutom sundhetstestas jorden. Det krävs även speciella skyddszoner för att skydda grundvattner.
– Vi ser en tydlig trend mot det lokala, och vi tror att det tillför konsumenterna något om de får veta var potatisen kommer ifrån och att den odlas på ett ansvarsfullt sätt. Därför gör vi denna satsning på att Svenskt Sigill-märka våra premiumchips, säger Sofi Randén, Marknadschef på Estrella.
Inga konstgjorda smakämnen är tillsatta i Solchipsen och de smaksätts bara med naturliga kryddor. De är dessutom friterade i solrosolja, vilket innebär 80 procent mindre mättat fett än vanliga chips.
Till att börja med lanseras två olika smaker: Havssalt & Gräddfil och Gräslök & Färskost.