Fakta om tillsatser

Fakta om tillsatser

Testfakta Publicerad: 26 Okt, 2007
Läs senare
Teknologiska tillsatser är ämnen som tillsätts livsmedel för att öka hållbarheten (konserveringsmedel, antioxidationsmedel) eller för att påverka konsistens (emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, klumpförebyggande medel), färg eller smak (färgämnen, smakförstärkare, sötningsmedel, aromämnen).

Exempel på tillsatser som ingår i de analyserade produkterna.
Glukossirap. Trögflytande sockerlösning som framställs ur stärkelse från majs eller vete. Glukossirap är oftast en blandning av sockerarterna glukos och maltos.
Invertsocker. Blandning av lika delar fruktos och glukos.
Glukos (dextros). Den sockerart som snabbast tas upp i kroppen.
Gelatin. Tillsätts för att göra godiset tjockare och segare. Tillverkas av grissvål.
Förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Tillsätts för att ge godiset en viss konsistens. De analyserade produkterna innehåller pektin, modifierad stärkelse, maltodextrin, glycerol, maltitolsirap och polydextros.
Emulgeringsmedel. Används för att fett och vatten ska kunna blandas.
Surhetsreglerande medel. Reglerar eller ändrar godisets surhet, till exempel citronsyra, ättiksyra och mjölksyra.
Konserveringsmedel. Ska förhindra tillväxt av bakterier, alger och svampar. Natriumdisulfit och Sulfit är exempel på konserveringsmedel i de undersökta godisprodukterna.
Ytbehandlingsmedel. Används för att skydda godiset och göra det blankare på ytan. Exempel på ytbehandlingsmedel är bivax, karnaubavax och vegetabilisk olja.
Färgämnen. I de analyserade produkterna ingår det bland annat följande färgämnen: E101 (Riboflavin), E120 (Karmin), E153 (Vegetabiliskt kol), E150 (Sockerkulör), E131 (Patentblått), E100 (Kurkumin), E141 (Klorofyllkopparkomplex), E160a (Betakaroten), E160e (Betakaroteanal), E150d (Sockerkulör), E140 (Klorofyller), E132 (Inditgotin), E163 (Antocyaner) och E104 (Kinolingult).
Ett av de allra mest använda färgämnena är sockerkulör. Exempel på andra färger som används mycket är karotener, antocyaner och riboflavin. Karmin, ett rött färgämne, utvinns ur en lus som lever i Syd- och Centralamerika.

Fler nyheter

Laboratorietest

Här är bästa spagettin - test av åtta märken

Dyr spagetti är inte alltid bättre – det finns bra budgetalternativ också. Och att pastan är bronsvalsad betyder inte att den är bättre på att ta upp sås, visar Testfaktas test.

Grästrimmer släpper ut hälsofarliga ämnen

En grästrimmer inköpt på Clas Ohlson släpper ut olagliga halter av miljö- och hälsofarliga ämnen, visar tyskt test.

Streamingtjänster kan bli kostnadfälla – så håller du kollen

Att streama film och musik och läsa böcker och tidningar via nätet börjar bli standard i de flesta hem. Men se upp – tjänsterna kan lätt bli en post i hushållsbudgeten som vi tappar kontrollen över.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så blir du inte blåst på din luftrenare

Allergisk eller inte – kvalitén på inomhusluften blir allt viktigare. En luftrenare kan göra stor skillnad, men tillverkarnas kapacitetsmått är ofta svårtolkade och det är inte lätt att jämföra olika fabrikat.

MC-hjälmar byggda för standardens krav

MC-hjälmar kan vara designade för att klara standardens krav, avslöjar Testfaktas uppföljningstest. Bara genom att ändra vinkeln på islaget blir resultaten i flera fall helt annorlunda.

– Det är så klart inte bra. Standarden är gammal och kan behöva förnyas, säger Peter Halldin, forskare vid KTH och hjälmexpert.

Laboratorietest

Vattentäta vantar för barn håller inte tätt

Flera vantar till barn marknadsförs som vattentäta trots att de inte är det, visar Testfaktas test.
– Även om tyget är vattentätt så behöver inte sömmar och tejpningar vara det. För konsumenten kan det så klart bli missvisande, säger Rebecka Landin vid textillaboratoriet Swerea IVF.

Bästa sällskapet i höstmörkret. Fem streamingtjänster för film och tv i test

Har du svårt att välja rätt streamingtjänst för film och tv? Ingen fara. Testfakta har testat de fem största leverantörerna och jämfört bildkvalitet, utbud och teknik – för att du ska få det bästa sällskapet i höstmörkret.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart borste bäst för plack och tandkött

Byt till eltandborste är ofta rådet från tandläkaren. Men hur mycket bättre blir det med en eltandborste och är det någon skillnad på olika modeller? Testfakta Research har testat sex olika modeller i premiumklassen. Resultatet bekräftar tandläkarens råd men visar också att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Slut på sladdtrassel men till högre pris. Åtta trådlösa in-ear-hörlurar i test

Du slipper sladdtrasslet men får räkna med sämre samtalsljud och sinande batterier. Testfakta har testat åtta trådlösa in-ear-lurar för att se vilka som är bäst. 

Säkraste lösenorden – och fem tjänster som hjälper dig minnas dem

Lösenorden skyddar allt som vi vill ha för oss själva i datorer, mobiler och på internet. Testfakta reder ut vad som är ett säkert lösenord och jämför fem tjänster som hjälper dig komma ihåg dem.

Laboratorietest

Miljögifter i flera vinterskor för barn visar Testfaktas test

Årets vinterkängor för barn är mer vattentäta än någonsin. Men flera skor innehåller miljögifter, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

Fett är nödvändigt, men vad är nyttigast – smör, margarin eller olja?

Smör, margarin eller olja – vad är egentligen nyttigast? Testfakta har kollat med en näringsfysiolog. 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.