Läkare varnar för energidrycker

Läkare varnar för energidrycker

Enligt forskningen är energidrycker ofarliga. Ändå vittnar skolsköterskor runt om i landet att allt fler elever mår dåligt av konsumtion av energidrycker. Nu höjs rösterna om ett förbud för minderåriga.

Mattias Boström Publicerad: 25 Jan, 2010
Läs senare

Sedan i slutet av 90-talet har intaget av så kallade energidrycker ökat markant. Allt fler märken dyker upp i butikshyllorna. Namnen och designen är tydligt utformade för att locka unga konsumenter.

– Vi har inga hårddata när det gäller ungdomars intag av energidrycker. Men vi har ju fått vissa signaler om att unga ersätter måltider med sådana här drycker, och att skolsköterskor tar emot barn med symptom, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

Bland de symptom som uppvisats bland skolungdomar märks bröstsmärtor, hjärtklappning, sömnsvårigheter och ångest.
Kai Knudsen är överläkare och drogexpert på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Han vill till och med införa en 18-årsgräns på energidrycker. Enligt honom saknar många ungdomar den måttlighetsprincip som vuxna ofta besitter. Unga dricker helt enkelt mer och oftare.

– Jag har sett ungdomar som häver i sig ett helt flak. De orkar inte med skolan eftersom de sitter uppe på nätterna och spelar datorspel och chattar. Och för att hålla sig vakna dricker de energidrycker. De blir nedstämda, vilket leder till sociala vanor som inte är sunda för barn. Det finns ingen som helst anledning för barn att dricka det här, säger han.

Energidrycker innehåller ofta både taurin och koffein. Ett högt intag av dessa ämnen leder var för sig till hjärtpåverkan. Tillsammans förstärks påverkan på hjärtat än mer, enligt Kai Knudsen

– Många över 50 år drabbas av förmaksflimmer vid intag av koffein eller alkohol. Ett stort intag av energidrycker kan ha samma effekt på barn, på grund av kombinationen koffein och taurin, säger han och fortsätter:

– Många unga blandar energidrycker med alkohol. Det är ännu värre. Tio enheter energidryck är farligare än tio koppar kaffe. Tio enheter vodka blandad med energidryck är ännu farligare.

Kai Knudsen berättar om unga som blandat energidryck med alkohol och upplevt en helt annan typ av berusning än med bara alkohol.

– Det har hänt konstiga saker helt enkelt. Det är till exempel mycket vanligare med minnesluckor. De kan bli rånade, eller minns inte hur de tagit sig hem. Mängden alkohol har varit ”normal” för dem. Därför kan man misstänka att kombinationen med energidryck bidragit, säger han.

I dag finns inget stöd för 18-årsgräns på energidrycker eftersom forskningen inte hittat några påtagliga hälsorisker. Kai Knudsen anser att det beror på att det ur hälsosynpunkt är svårt att genomföra en fullständig studie.

– Om jag skulle ge en grupp friska människor väldigt mycket energidryck skulle det vara farligt. Jag skulle inte våga helt enkelt inte ge dem för mycket. Man borde dem lite mer i taget och utvärdera effekten. Därför är det svårt att med säkerhet säga vad som händer vid ett större intag.

Men Kai Knudsen är övertygad om framtida forskning kommer att stödja hans teorier. Nya och starkare energidrycker börjar nå den svenska handeln, som den omdebatterade Cocaine. Den fick nyligen saluförbud i Sverige. Men inte på grund av innehållet, utan för felaktig varudeklaration.

– De är mycket koncentrerade och har ännu högre halt av koffein och taurin. När dessa väl dyker upp i Sverige kommer folk att råka illa ut. Det är jag övertygad om.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.