Smart lampa sätter hemmet i nytt ljus

Smart lampa sätter hemmet i nytt ljus

Testfakta guidar bland den nya generationens smarta lampor som kan styras via en app i mobilen, eller med en fjärrkontroll. Foto: Shutterstock
Foto: Rickard Kilström

Du behöver inte längre använda timer eller ha ljuset tänt för att vilseleda inbrottstjuven när du njuter av semestern utomlands. Testfakta guidar dig genom marknaden av den nya generationens lampor som kopplas upp via wifi eller bluetooth och kan styras via en app i telefonen.

Anna Rozkalns / Testfakta Publicerad: 28 Sep, 2020
Läs senare

Det har knappast undgått någon att vi fått allt fler ”smarta lösningar” för hemmet. Enheterna blir också allt mindre. Nu kommer nästa generations glödlampor som kan kopplas upp direkt mot nätverket hemma och styras med en app i mobilen.

 – När du väl börjat använda den här typen av lampor blir det snabbt en vana. Hemma hos oss tänds lamporna klockan sex på kvällen och släcks elva, berättar David Rönngård, försäljningschef på Elgiganten.

Vill man till exempel ha mysbelysning i vardagsrummet behöver man inte längre dra upp och ner på en dimmer. Appen justerar enkelt ljuset i lamporna så att det bli varmare eller vitt och kallt. Och vill man liva upp stämningen kan den även ordna en färgkavalkad som påminner om gamla tiders lavalampor.

Linda Rydberg på Elon i Lidköping är utbildad ljusdesigner:

– Det är inga problem att snabbt komma igång med ett par uppkopplade glödlampor som kostar ett par hundra. Elektroniken, som du styr via bluetooth på mobilen, sitter i själva lampan, förklarar Linda Rydberg.

Det går också att bygga ut sitt system och ha flera lampor uppkopplade via wifi och en så kallad brygga, vilket ger fler praktiska användningsområden.

– Om du till exempel har en rörelsesensor till lyset i ett förråd eller på toaletten slipper du risken att något orsakar att lampan alltid lyser.

Linda Rydberg har själv en lite mer avancerad brygga som styr flera säkerhetsdetaljer i det egna radhuset.

– Jag har kopplat upp vårt Nexa-system till en strålkastare med rörelsesensor som har en liten kamera i sig. Den är riktad mot våra cyklar som förut inte fick stå i fred. Nu blir det ljust så fort någon närmar sig våra cyklar, berättar Linda Rydberg.

Utifrån samma säkerhetsaspekt har hon trådlöst kopplat ihop radhusets ringklocka med lamporna i hallen på övervåningen. När någon ringer på ytterdörren tänds lamporna med några sekunders fördröjning, oavsett om någon är hemma eller ej. En eventuell inbrottstjuv eller oönskad besökare ska alltså förledas att tro att det finns folk i huset, även när det är tomt.

Det som vi tidigare uppfattade som enkla glödlampor kan alltså numera gå under beteckningen smart belysning. I dagsläget finns dock inga garantier att alla lampor ”pratar med alla system” eller har avancerade funktioner. Men för den som har Google Home eller Amazons Alexa i hemmet finns också möjligheten att kunna styra över de nya lamporna.

Inom mer avancerade belysningssystemen är Philips Hue marknadsledande, berättar David Rönngård på Elgiganten.

– Det systemet funkar mot de flesta andra. Du kan till exempel köpa lampor på Ikea och köra mot Philips system. För att detta ska funka och för övriga lite mer avancerade funktioner så behövs oftast en så kallad brygga som man kan köpa separat eller direkt i ett startkit för flera av alternativen. För den som är intresserad är det inte alls dumt att börja med en eller två enklare lampor och sedan bygga vidare, säger han.

Här listar vi några av alternativen på marknaden i det enklaste utförandet med en lampa och, i ett fall med en fjärrkontroll.

[PDF]

FAKTA: Termer och funktioner som det kan vara bra att känna till

Färgtemperatur

Med färgtemperatur menas att det vita skenet från lampan kan ha en gulare eller blåare nyans. Färgtemperatur på ljuset mäts i kelvin (K). För traditionella glödlampor ligger färgtemperaturen på cirka 3000 K. Ljuset från ett stearinljus är nere kring 1000 K. Vitt, kallt sken mäts från 4000 Kelvin och uppåt. Ju lägre kelvin-värdet är, desto varmare är färgen.

Ljusflöde

Ljusflöde anger hur mycket ljus lampan ger. Ljusflödet anges i lumen. För mysbelysning eller dekorationsljus kan det räcka med en lampa med ett ljusflöde runt 100 lumen. Vid köksbänken eller skrivbordet där man behöver arbetsbelysning kan en lampa med 800 lumen eller mer vara lämplig. 

Hur översätter man “gamla” watt för glödlampor till ljusflödet i lumen?

I tabellen nedan har vi listat effekten för traditionella glödlampor och vad motsvarande LED-lampa har för effekt. I sista kolumnen ser man vad detta resulterar i för ljusflöde.

Glödlampa

LED

Lumen

25 W

4 W

380 lm

40 W

7 W

600 lm

60 W

10 W

900 lm

75 W

13 W

1130 lm

100 W

17 W

1500 lm

Olika styrsystem

Till en del lampor som kan styra av en app i mobiltelefonen medföljer också en sorts fjärrkontroll eller strömbrytare som kan monteras på väggen. Detta för att kunna släcka eller tända även när mobilen inte är i närheten.

Brygga, hub eller gateway

Benämningar som “brygga”, ”hub” eller “gateway” är olika ord för en central styrdosa som kopplas till ditt wifi och kan styra dina smarta lampor på mer avancerade sätt. Du kan till exempel gruppera lampor i olika rum, schemalägga dem och eventuellt ansluta dem till smarta assistenter från exempelvis Google, Apple eller Amazon i ett så kallat smart hem.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.