Så fixar du belysningen till din inneodling


Så fixar du belysningen till din inneodling

Med rätt belysning gror fröna även vintertid. Foto: Lotta Hedin

Med rätt belysning går det att odla inne året om. Men för den som ska välja växtlampor är det lätt att bli förvirrad. Glädjande nog behöver det inte vara så svårt som det verkar menar experten – bara du vet vad du ska titta efter.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 4 Feb, 2019
Läs senare

Svenskarnas växande odlingsglädje låter sig inte begränsas till trädgårdsland och pallkragar. Nu vill allt fler odla inne, året om. En salladsodling i källaren om vintern eller egenodlad basilika i kökets mörkaste vrå är också fullt möjligt, om man har tillräcklig belysning.
Karl-Johan Bergstrand som undervisar vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU och forskar om odling med artificiellt ljus märker av det ökande intresset för inomhusodling.

– Antalet sökande till våra kurser har ökat markant de senaste åren, och jag får väldigt ofta telefonsamtal och frågor om växtbelysning, säger han.

Växtbelysning för hemmabruk säljs numera hos alla de större trädgårds- och hemmafixarkedjorna. I de flesta fall handlar det om LED-lampor i olika utförande. Men när man börjar läsa på förpackningarna är det mycket information att ta ställning till. Det är heller inte alltid lätt att jämföra olika produkter mot varandra. Förutom effekt i watt lyfter vissa tillverkare fram lampornas ljusflöde i lumen, andra talar om ljusets våglängd eller använder begreppet mikromol. Eller så tar de med alltihop. Men vad behöver man egentligen?

Enligt Karl-Johan Bergstrand behöver man till att börja med inte ha någon särskild växtlampa. Så länge det är vitt ljus går det lika bra med LED-lampor eller lysrör från Ikea. Försäljningslöften som att lampan skulle ha specifika ljusblandningar som ”stimulerar fotosyntes och klorofyllblandning” och ”ger ökad växtkraft” ger han inte mycket för.  

– Det där är bara dumheter. Det vita ljuset innehåller hela färgspektrat, vilket är det växterna behöver, säger han.

När man talar om mängden ljus är begreppet mikromol (µmol) bättre än de mer kända lumen och lux, menar Karl-Johan Bergstrand.

– Lumen och lux är baserat på det mänskliga ögats uppfattning av ljus och är inte så användbart i växtsammanhang, säger han.

Mikromol beskriver istället antalet fotoner som strålar ut från en lampa och träffar en yta. För dra upp frön behövs 200 mikromol per sekund och kvadratmeter, vilket ungefär motsvarar 100 watt per kvadratmeter. Ska lampan användas som stödljus till prydnadsväxter eller till växter som ska övervintra i källaren behövs mindre ljus än så (se faktaruta). 

– Cirka tjugo centimeter från växten är ett bra avstånd för lampan. Det får inte bli så varmt att bladen bränns, samtidigt avtar ljusintensiteten om lampan flyttas längre bort.

Kan växterna få för mycket ljus?

– Nej, du behöver inte oroa dig för att lampan är för stark. Däremot behöver växterna vila några timmar på natten. Installera en timer och låt fröodlingen få ljus 14-16 timmar om dygnet.

Det är också viktigt att komma ihåg att ljus inte är den enda faktorn som behövs för att inomhusodlingen ska lyckas. Växterna behöver också vatten, värme och näring.

– Att man ger för lite eller fel näring tror jag är det vanligaste misstaget. Fråga i en riktig trädgårdsbutik så att du får näring som passar det du ska odla, säger Karl-Johan Bergstrand.

Tips för inomhusodling

• Satsa på lättodlade växter
Sallad och örter kräver inte så mycket ljus och passar för inomhusodling hemma. Asiatisk salladskål som Pak-choi är också lättodlad. Fruktsättande grönsaker som tomat och gurka kräver mer ljus och är svårare.

• Utnyttja allt ljus
Dagarna är fortfarande korta, men se till att utnyttja allt ljus som finns. Ställ gärna din odling i ett ljust fönster och använd både artificiell belysning och dagsljus om du kan.

• Mycket ljus men också mörker
De flesta växter vill ha mycket ljus men behöver också vila några timmar på natten. En fröodling behöver ljus 14 till 16 timmar per dygn.

• Glöm inte värme och näring
Växterna vill helst ha det varmt och fuktigt – gärna 25 grader på dagen och lite kallare på natten om det går. Glöm inte bort att ge näring.  

• Plasta in för ökad luftfuktighet
På vinterhalvåret kan inomhusluften bli för torr för dina växter. Ett tips för få upp luftfuktigheten är att sätta plastfolie runt väx

Så mycket ljus behöver växterna


• Fröodling
Minst 200 mikromol eller 100 watt per kvadratmeter under 14 till 16 timmar per dygn.

• Stödljus till prydnadsväxter inomhus
Cirka 100 mikromol eller 50 watt per kvadratmeter under 12 till 14 timmar per dygn.

• Vinterförvaring i källaren
Cirka 70 mikromol eller 30 watt per kvadratmeter under 8 till 12 timmar per dygn.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.