Ren toalett med miljömärkt effekt

Ren toalett med miljömärkt effekt

Laboratorietest

Testfaktas laboratorietest av nio toalettrengöringsmedel visar stora skillnader. Miljömärkta Harpic och Änglamark sticker ut med överlägset bäst kalkborttagningsförmåga, medan den mer kända "WC-ankan" kommer sämst ut i testet.

Laboratorietest
Testfakta Research Publicerad: 2 Jun, 2010
Läs senare

Det finns en mängd olika toalettrengöringsmedel att välja bland i en vanlig livsmedelsbutik. De flesta ligger i ungefär samma prisspann, med ungefär samma löften om rengörande och kalklösande förmåga. Som konsument kan det vara svårt att skilja dem åt.

Testfakta har på uppdrag av en av tillverkarna, Reckitt Benckiser, låtit testa nio toalettrengöringsmedel för svenska marknaden. Franska laboratoriet Eurofins har utfört testet, vars främsta syfte är att just utvärdera rengöringsförmågan.

[PDF]

Åtta av testets nio produkter har olika typer av miljömärkning, men testet tar inga särskilda miljöhänsyn.

Testet har genomförts i fyra olika moment: förmågan att avlägsna kalkavlagringar på både toalettens insida och i den vattenfylla toalettskålen, medlets dryghet och förmågan att fästa mot underlaget.  

Den sammanlagda värderingen av de fyra momenten visar att två av de nio testade produkterna är överlägsna övriga sju: Harpic och Änglamark.
Det är framför allt deras förmåga att avlägsna kalkavlagringar som vida överstiger konkurrenternas. I outspädd form är Harpic och Änglamark i det närmaste dubbelt så effektiva kalklösare som de andra. Och i utspädd form är testvinnarna närmare fem gånger så effektiva som övriga sju märken i testet.

Rengöringsmedlets surhetsgrad är ofta en avgörande faktor för förmågan att avlägsna kalken: ju mer koncentrerad sur lösning, desto bättre lösningsförmåga. Ändå visar testet att både Harpic och Änglamark är mer effektiva i utspädd form än i outspädd form.
– Den här typen av utfall är typisk för en stark syralösning som innehåller fria joner som blir mer aktiva i vatten, förklarar Martine Grammatico, testledare på Eurofins, effekten.

Harpic är testvinnare, med relativt höga värden i alla testmoment. Änglamark är klar testtvåa och får omdömet mycket bra och prisvärd.
Klart sämst effektivitet mot kalk har Mr Muscle (enda icke-miljömärka) och WC Duck, märket som under namnet ”WC-ankan” står som symbol för hela produktgenren.

Flera tillverkare har försett sina produkter med varningstexter om att medlen kan orsaka hudirritationer. De rekommenderar konsumenterna att använda handskar i kontakt med vätskan. Trots varningstexterna uppfyller alltså flera av produkterna kraven för olika typer av miljömärkning som Svanen, EU-blomman (EU Ecolabel), Svenska Naturskyddsföreningen, SNF.

Märkningarna skiljer sig mellan produkterna. Till exempel är testvinnaren Harpic märkt med EU-blomman medan Änglamark märkts med både Svanen och Astma och allergiförbundets märke.

Susanne Vesterlund är produktansvarig för båda märkningarna, EU-blomman och Svanen, på SIS Miljömärkning.
– Miljö-, funktions- och kvalitetskraven för EU-blomman och Svanen är i grunden de samma för båda märkningarna. Det kan skilja något i gränsvärden, men det går inte att säga att en av märkningarna skulle vara tuffare än den andra, förklarar hon.

Om då förutsättningarna för märkningarna EU-blomman och Svanen är så pass lika kan man fråga sig varför det finns två märkningar på marknaden?
– Svanen används i första hand på nordiska marknaden, där den inte minst är välbekant av konsumenterna. EU-blomman är, som namnet antyder, vanligare inom EU. Men gemensamt för båda är att intresset för märkningarna har ökat snabbt de senaste åren, säger Susanne Vesterlund.

 

Fakta

Det oberoende tekniklaboratoriet Eurofins ATS i franska Aix en Provence har på Testfaktas uppdrag testat nio olika toalettrengöringsmedel på den svenska marknaden.

Samtliga produkter utom en (Mr Muscle) är med Svanen, SNF, Sustainable cleaning eller EU-blomman. Alla produkter i urvalet har en rengörande och kalklösande förmåga. Vid användning sprutas medlet på den övre kantens undersida och rinner därefter långsamt ner mot toalettskålen. Medlet får därefter verka under en tid och toalettstolen borstas/skrubbas innan spolning.
Syftet med testet har varit att utvärdera vilken produkt som rengör toalettstolen bäst.

Laboratorietestets olika delmoment

 

1. Kalkfläckar på toalettstolens insida

Här testades hur bra de olika produkterna är på att ta bort kalkavlagringar på toalettstolens insida (ovanför vattenytan i toalettskålen).

En kalkstensstav doppades i rengöringsmedlet (outspädd form) och fick verka under 10 minuter. Därefter sköljdes staven av och torkades i ugn.

Staven vägdes före och efter behandling i de olika rengöringsmedlen för att avgöra hur mycket kalk de löst upp.

2. Kalkfläckar i toalettskålen
Här testades hur bra de olika produkterna är på
att ta bort kalkavlagringar under vattenytan i toalettskålen.

En kalkstensstav doppades i rengöringsmedlet (utspädning 10:1) och fick verka under 10 minuter. Därefter sköljdes staven av och torkades i ugn.

Staven vägdes före och efter behandling i de olika rengöringsmedlen för att avgöra hur mycket kalk de löst upp.

3. Täckförmåga (dryghet)
Här testades hur bra de olika produkterna är på att täcka den yta som skall rengöras (hur mycket av medlet som krävs för att täcka insidan på toalettstolen).

Enligt laboratoriets beräkning utgör ytan på en toalettstols insida (ytan ovanför vattennivån i toalettskålen) cirka 1 500 kvadratcentimeter. I testet mättes hur många ml av rengöringsmedlet som krävdes för att täcka toalettstolens insida och hur många rengöringar som man kan få ut av innehållet i en förpackning.

 4.Vidhäftningsförmåga
Här testades hur bra produkten fäster mot underlaget. För att produkten skall tillåtas verka mot kalkavlagringar på vertikala ytor är det viktigt att den fäster mot underlaget. Om produkten rinner ner i toalettskålen för snabbt försämras verkningsgraden. I laboratoriets test sprutades en viss mängd av medlet på en vertikal platta med samma struktur som insidan på en toalettstol. Efter några minuter vägdes den återstående mängden medel på den vertikalt hängande plattan.

Resultaten från de olika delmomenten har betygsatts på en skala från 1 till 5, där 1 motsvarar mycket otillfredsställan de och 5 mycket tillfredställande resultat.

I totalbetyget har resultatet från de olika delmomenten ovan viktats samman med följande vikt: kalkborttagning outspädd form 30 procent, kalkborttagning utspädd form 30 procent, täckförmåga (dryghet) 25 procent och vidhäftningsförmåga 15 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.