Nya låssystem inte alltid godkända

Nya låssystem inte alltid godkända

Foto: Depositphotos

Att skippa nycklarna och istället låsa upp ytterdörren med mobilen lockar allt fler. Men kolla hemförsäkringen först – vad som gäller varierar mellan försäkringsbolagen.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 29 Feb, 2016
Läs senare

Hör du till dem som oroar dig för att barnen ska bli utelåsta? Eller tycker att det är krångligt att släppa in och ut hantverkare? Idag finns flera lösningar för att helt skippa den fysiska nyckeln till ytterdörren och istället låsa och låsa upp med hjälp av en app i mobilen.

– Vi får mycket positiv respons, inte minst bland barnfamiljer där det är många som rör sig in och ut ur huset, säger Carl Johan Grandinson, vd för företaget Glue som säljer en styrenhet som gör att vanliga lås kan styras med mobilen.

Även låsföretaget Assa ser ett ökat intresse för mobilstyrning. Deras elektroniska hemmalås kan styras antingen via app i mobilen, kod eller magnetbricka. Till vanliga konsumenter säljer företaget nu lika många elektroniska lås som vanliga mekaniska nyckellås.

– Många vill kunna kolla från jobbet att dörren där hemma är låst. Och när någon annan låser upp ser du det i telefonen, till exempel att barnen kommit hem från skolan, säger Magnus Eriksson, produktansvarig för konsumentvarumärket Yale på Assa AB.

Den som funderar på ett mobilstyrt lås gör dock klokt i att ta reda på vad som gäller för hemförsäkringen först. Vissa försäkringsbolag ger grönt ljus för alla typer av lås oavsett hur de styrs. Andra ställer mer specifika krav och godkänner inte fjärrstyrning via mobilen, i alla fall inte om du har mycket värdesaker försäkrade.

– Jag inser att försäkringsbolagen spretar och gör olika bedömningar. Det kan innebära problem om man byter försäkringsbolag, men så ser det tyvärr ut idag, säger Håkan Franzén, produktexpert på Trygg Hansa.

Har du inte låst på det sätt som din hemförsäkring kräver riskerar du att få mindre ersättning om du skulle drabbas av inbrott. Värt att tänka på är också att oavsett om det handlar om fysiska metallnycklar eller nycklar som skickas via mobilen så gäller samma sak när man ger nycklar till andra eller släpper in människor i sitt hem:

– Då är det du som tar på dig ansvaret, skulle det ske en stöld då gäller inte hemförsäkringen oavsett hur du öppnat dörren, Säger Håkan Franzén på Trygg Hansa.

Lås upp med mobilen, så funkar det

• Du kan antingen montera en styrenhet (som t.ex. Glue) på insidan av ett vanligt lås. Styrenheten manövreras med en mobilapp.

• Du kan också sätta in ett komplett elektroniskt lås i dörren (tex Yale Doorman från Assa AB) som man sedan kan sedan välja att styra med mobilapp, kod eller magnetblicka.

• Via appen kan man bland annat dela ut tillfälliga elektroniska nycklar som gäller en begränsad tid, till exempel till hantverkare, städhjälp eller hyresgäster. Du får ett meddelande när dörren öppnas och av vem.

• Vissa system känner också av när du närmar dig dörren med mobilen, och låset öppnas automatiskt.

• Enligt företagen som säljer lås med mobilstyrning är risken att systemet hackas minimal. De uppger att de använder samma slags kryptering som bankerna använder.

• Glues styrenhet är i sig inte godkänt av Svenska stöldskyddsföreningen, SSF. Enheten kan däremot monteras på ett SSF-godkänt lås, något som vissa försäkringsbolag godtar. Yale Doorman är godkänt av SSF, men godkännandet gäller egentligen bara när det används med magnetbricka, inte mobilapp.

Så säger försäkringsbolagen

Trygg Hansa:
• För försäkringsbelopp upp till en miljon kronor kan du använda vilket lås du vill, och även styra det med mobilen.
• För försäkringsbelopp över en miljon kronor krävs att låset är godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen, SSF. Låset ska också användas på det sätt som det är testat och godkänt på. (Idag finns inga lås som är godkända för fjärrstyrning med mobilen).

If:
• Vilka krav som ställs på låset beror på var du bor och hur högt ditt försäkringsbelopp är. Grundkravet är att huset ska vara låst. I de flesta fall krävs att låset som används är godkänt av SSF.
• If godkänner Glues styrenhet som öppnar låset med mobilen, trots att den inte godkänts av SSF. Assas Yale Doorman godkänns idag bara om man använder magnetbricka.

Folksam:
• Enda kravet är att dörren ska vara låst. Ställer inga specifika krav på vilken typ av lås eller om du öppnar eller stänger med mobilen, kod, bricka eller nyckel. Spelar ingen roll vilket försäkringsbelopp du har.

Länsförsäkringar:
• Grundkravet är att dörren ska vara låst.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.