Elda effektivt och miljövänligt i höst

Elda effektivt och miljövänligt i höst

Det är dags för myskvällar framför brasan. Hur du eldar och vedens kvalitet är avgörande för både uppvärmning och farliga utsläpp.

Ia Wadendal
Ia Wadendal Publicerad: 19 Okt, 2015
Läs senare

Det finns många traditionella eldstäder i svenska hem – kakelugnar, öppna spisar och täljstenskaminer är några exempel. Men vilka är egentligen bäst på att värma upp rummet?

– De moderna ved- och pelletskaminerna är bättre på detta och det är bra om man har en öppen planlösning i hemmet. Det går också att köpa kaminer med inbyggd fläkt eller fläkt som komplement, det hjälper till att sprida värmen i rummet, säger Martijn Jansen, testansvarig vid Energimyndigheten. 

– En pelletskamin har klara fördelar i och med att den är energieffektiv, har lägre utsläpp, är automatiserad och har oftast en termostat.

Men den som vill fortsätta elda med ved i sin vanliga eldstad har ibland huvudbry med vilket träslag som är bäst att sätta fyr på.

– Björk är ett träslag med högre energiinnehåll än tall till exempel. Syren är det som har högst energivärde, men det används ju inte till vedeldning, säger Martijn Jansen.

– Det viktigaste är att veden har rätt restfuktighet, det optimala är en fukthalt på 16 till 20 procent. Det uppnår man genom att lagra den torrt och luftigt utomhus under ett år.

Den som verkligen vill effektivisera uppvärmningen hemma med hjälp av sin eldstad bör investera i en kassett, tycker Martijn Jansen:
– Att installera en kassett i en öppen spis innebär en rejäl förbättring. Verkningsgraden ökar från 10-20 procent till runt 60 procent.

Är vedeldning farligt för miljön och i så fall hur?

– Vedeldning är en av de största lokala källorna till partiklar och det kan vara en hälsofara. Men ved och pellets är både lokalt producerat och förnybart, så på så vis är de miljövänliga.

– Man får se till att förbränningen i eldstaden och ventilationen är bra. Det är viktigt att få upp temperaturen snabbt, att använda torr ved och ta hjälp av till exempel tändblock. Man ser på röken om man eldar på rätt sätt – då är den nästan osynlig.

Vad innebär de nya EU-reglerna som kommer 2018 för privatpersoner som eldar i gamla eldstäder?

– Miljökraven skärps men bara för nya kaminer och pannor, som kommer att energimärkas och då blir det lättare att välja en bra kamin. Det är inte så att det blir förbjudet att elda i befintliga kaminer eller öppna spisar, säger Martijn Jansen.



 

Så eldar du effektivt med ved

1. Elda alltid med ren och torr ved, och lägg aldrig sopor, plast, spånskivor och dylikt i brasan – då kan hälsofarliga rökgaser bildas.
2. Se till att det är god lufttillförsel och tillräckligt drag i skorstenen. Kontrollera röken, den ska vara klar och genomskinlig – inte mörkgrå eller svart.
3. Sota minst en gång om året och anlita en professionell sotare. Provtryck skorstenen var tionde år, en otät skorsten kan orsaka brand.
Källa: Brandskyddsföreningen

Träslag och energivärde
1. Bästa tiden att fälla träd och klyva till ved för torkning är mellan november och mars, då träden innehåller minst vatten. Vedpinnarna bör lagras torrt och luftigt, och under tak som skyddar mot regn.
2. För att få ut det bästa brännvärdet/energivärdet ska restfuktigheten i veden ligga under 20 procent. En restfuktighet på 30 procent försämrar brännvärdet med nästan 10 procent.
3. Torktiden för björk, som är ett vanligt träslag för ved, ligger på cirka 1,5 år. Bok och ek kräver längre torktid – två respektive 2,5 till tre år. De har alla tre höga energivärden.
4. Gran, tall och lärk torkar snabbare och är bra att använda för att få igång en brasa. De slår mer gnistor än hårdare träslag och är därför bättre till stängda kaminer.
Källa: Vedfakta.se

Vedpriser
1. Priserna på ved skiljer mycket mellan olika aktörer. En vedhandlare kan ta mellan 450 och 800 kronor per kubik och det blir ofta billigare ju mer du köper. På bilmacken kan en 40-literssäck kosta upp till 80 kronor, vilket motsvarar nästan 2 000 kronor kubikmetern.
2. Blandved är billigare än björkved men ger sämre värmeutväxling. En kubik blandved från en vedhandlare ligger ungefär hundra kronor under priset för motsvarande mängd björkved.
3. Det finns en sajt som samlar svenska vedleverantörer och som har e-handel: www.vedoved.se. Mer om hur man ska tänka vid inköp av ved kan du läsa på www.kopa-ved.se.

 

Taggar: kamin - öppen spis - ved

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.