Billigt hushållspapper är lika bra som dyrt

Billigt hushållspapper är lika bra som dyrt

Eldorados hushållspapper är lika effektivt som Lambis och kostar en tredjedel så mycket. Bäst blev Änglamark i ett nytt test i Icakuriren.

Johan Knutsson Publicerad: 9 Okt, 2007
Läs senare
mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/10/8/18574.jpg"/>
Lambi hushållspapper är dyrast,  men inte bäst.
Vi förbrukar ungefär 10,5 hushållsrulle per person och år i Sverige. Det är kanske inte den största utgiften i hushållskassan men testet visar tydligt att dyrast inte är bäst.
    Kvaliteten skiljer sig inte mycket mellan de tio hushållspappren som testats. Priset däremot varierar från 19 öre per meter för Eldorado till 67 öre per meter för Lambi, alltså tre gånger så dyrt. Intressant är att deras testresultat är helt lika.
    Änglamarks hushållspapper är det enda som lyckades få toppbetyg i testet. Det kostar 40 öre per meter. Förklaringen är att Änglamark är det enda pappret med tre lager, alla de övriga har två.
    Samtliga papper i testet är miljömärkta och alla utom två är tillverkade av returfibrer. Edet och Lambi, de två dyraste pappren, är tillverkade av nyfibrer. Dessa har också tryckta mönster och det påverkar förstås priset.
    Testet, som utfördeds av IFP Research, mätte först papprens uppsugningsfårmåga genom att testa den maximala uppsugningen på en liten yta. Därefter kontrollerades våtstyrkan, vilket är den kraft som krävs för att pappret ska brista när det är vått.
   
Fabrikat         
Pris (kr)/ meter   

Betyg

Änglamark, mönstrat
 0:40
 4
Skona Naturkompakt
 0:26
 4
Floralys, Lidl, mönstrat
 0:20
 3
Hemköp natur
 0:24
 3
Eldorado
 0:19
 3
Willy
 0:23
 3
Lambi, mönstrat
 0:67
 2
X-tra
 0:22
 2
Serla, mönstrat
 0:37
 2
Edet Friendly, mönstrat
 0:51
 2

I kategorin betyg är skalan är 1-5 där 5 är bäst och 1 är sämst.

Se mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/10/8/18574.jpg"/> på Icakurirens hemsida. 

Fler nyheter

Bästa köket när strömmen gått

Strömavbrott? Eller skogsutflykt? I båda fallen är det är bra med ett litet portabelt kök som inte kräver el. Testfakta har jämfört åtta camping- och friluftskök.

Laboratorietest

Här är bästa spagettin - test av åtta märken

Dyr spagetti är inte alltid bättre – det finns bra budgetalternativ också. Och att pastan är bronsvalsad betyder inte att den är bättre på att ta upp sås, visar Testfaktas test.

Grästrimmer släpper ut hälsofarliga ämnen

En grästrimmer inköpt på Clas Ohlson släpper ut olagliga halter av miljö- och hälsofarliga ämnen, visar tyskt test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så blir du inte blåst på din luftrenare

Allergisk eller inte – kvalitén på inomhusluften blir allt viktigare. En luftrenare kan göra stor skillnad, men tillverkarnas kapacitetsmått är ofta svårtolkade och det är inte lätt att jämföra olika fabrikat.

Streamingtjänster kan bli kostnadfälla – så håller du kollen

Att streama film och musik och läsa böcker och tidningar via nätet börjar bli standard i de flesta hem. Men se upp – tjänsterna kan lätt bli en post i hushållsbudgeten som vi tappar kontrollen över.

MC-hjälmar byggda för standardens krav

MC-hjälmar kan vara designade för att klara standardens krav, avslöjar Testfaktas uppföljningstest. Bara genom att ändra vinkeln på islaget blir resultaten i flera fall helt annorlunda.

– Det är så klart inte bra. Standarden är gammal och kan behöva förnyas, säger Peter Halldin, forskare vid KTH och hjälmexpert.

Laboratorietest

Vattentäta vantar för barn håller inte tätt

Flera vantar till barn marknadsförs som vattentäta trots att de inte är det, visar Testfaktas test.
– Även om tyget är vattentätt så behöver inte sömmar och tejpningar vara det. För konsumenten kan det så klart bli missvisande, säger Rebecka Landin vid textillaboratoriet Swerea IVF.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart borste bäst för plack och tandkött

Byt till eltandborste är ofta rådet från tandläkaren. Men hur mycket bättre blir det med en eltandborste och är det någon skillnad på olika modeller? Testfakta Research har testat sex olika modeller i premiumklassen. Resultatet bekräftar tandläkarens råd men visar också att vissa modeller är klart mer effektiva.

Bästa sällskapet i höstmörkret. Fem streamingtjänster för film och tv i test

Har du svårt att välja rätt streamingtjänst för film och tv? Ingen fara. Testfakta har testat de fem största leverantörerna och jämfört bildkvalitet, utbud och teknik – för att du ska få det bästa sällskapet i höstmörkret.

Laboratorietest

Slut på sladdtrassel men till högre pris. Åtta trådlösa in-ear-hörlurar i test

Du slipper sladdtrasslet men får räkna med sämre samtalsljud och sinande batterier. Testfakta har testat åtta trådlösa in-ear-lurar för att se vilka som är bäst. 

Säkraste lösenorden – och fem tjänster som hjälper dig minnas dem

Lösenorden skyddar allt som vi vill ha för oss själva i datorer, mobiler och på internet. Testfakta reder ut vad som är ett säkert lösenord och jämför fem tjänster som hjälper dig komma ihåg dem.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

Laboratorietest

Miljögifter i flera vinterskor för barn visar Testfaktas test

Årets vinterkängor för barn är mer vattentäta än någonsin. Men flera skor innehåller miljögifter, visar Testfaktas test.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.