Läcker efter en kort promenad

Läcker efter en kort promenad

Vinterstövlarna ska hålla barnens fötter varma och torra, men hälften höll inte tätt. En stövel började läcka redan efter 180 steg. Det visar Testfaktas test av sju vinterstövlar för barn.

Susanne Ståhl Publicerad: 2 Nov, 2007
Läs senare
Vinterstövlarna ska stå rustade mot både kyla och väta. Kalla och fuktiga stövlar ger frusna och blöta barnfötter och det kan lätt förstöra även den finaste vinterdag. Som förälder förutsätter man att stövlarna klarar bägge delar och för att ta reda på om det stämmer har Testfakta laboratorietestat sju vanliga vinterstövlar i olika prisklasser.
mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/10/31/21246.jpg"/>
Ecco blev bäst i test
Testets billigaste stövel är Skopunktens, som kostar cirka 200 kronor, medan den dyraste stöveln från Ecco kostar cirka 800 kronor.
I årets test blev dyrast bäst. Ecco fick högst sammanlagda betyg, medan stövlarna från Pax och fjolårsvinnaren Coop fick sämst betyg.
För att testet skulle vara så rättvisande och heltäckande som möjligt undersöktes stövlarna i tre centrala moment, där alla tre väger lika tungt:
- Värmeisolering
- Andning
- Vattentäthet

Att vinterstövlar inte bara är bra på att hålla kylan borta, utan också vätan är inte minst viktigt under milda vintrar. Idag är de flesta stövlar lätta kängor i kombinationsmaterial, ofta mocka ihop med olika syntetmaterial.
För att hålla vätan borta finns det nästan alltid ett så kallat membran mellan yttermaterialet och fodret. Membranets uppgift är dels att se till att vattnet inte tränger in till foten, dels att stöveln andas.
Det mest kända membranet idag är Gore-tex, som finns i tre av de nu testade stövlarna: Viking, Ecco och Superfit.
    För att ta reda hur bra stövlarna är på just andning och vattentäthet lät vi Gore-Tex laboratorium i tyska Feldkirchen svara för den delen av testet.
Laboratorier anses vara ett av få – kanske det enda - som korrekt kan testa andning och vattentäthet efter en simulerad, längre användning av skor och stövlar. Laboratoriet anlitas därför av flera skotillverkare och har hittills testat närmare 2600 olika typer av skor och stövlar.
För att vara extra säker på att stövlarna – oberoende av märke och membran – testades på ett likvärdigt och rättvist sätt, följde teknikern Anders Uschold på plats hela testet som Testfaktas oberoende kontrollant.
– Samtliga testmoment är helt automatiserade, vilket eliminerar risken för särbehandling och subjektiva bedömningar, säger Anders Uschold.
För att undersöka hur pass ”vattentåliga” stövlarna är använde labbet en specialdesignad modell av en fot med tolv speciella fuktsensorer som direkt slog larm om stöveln tog in vatten under tiden den var nersänkt i vatten.
För att göra testet extra verklighetsnära användes dessutom en speciell maskin som imiterar hur stövlarna beter sig under gång.
    Bäst klarade sig stövlarna från Ecco och Viking med över 200 000 steg. De är dessutom bra på att släppa ut fukt, alltså att andas.
Sämst klarade sig stöveln från Skopunkten, som något överraskande började läcka redan efter 180 steg. Förutom Skopunkten var det tre andra av de undersökta stövlarna, varav en med membran från Gore-tex, som inte klarade testet utan tog in vatten.
    Efteråt har personalen vid laboratoriet i Feldkirchen i detalj analyserat varje stövels eventuella fel och brister. Analysen visar bland annat att för en av de läckande stövlarna berodde läckaget på att membranet var felplacerat.
– Vid analysen fick man även reda på varför stöveln andades så dåligt. När man satte dit membranet hade man använt alldeles för mycket klister vilket satte igen porerna. Ingen fukt kunde då komma ut, säger Anders Uschold.
    Värmeisoleringsförmågan varierar en hel del mellan de olika stövlarna.
– Utifrån värmeisoleringsförmågan är några av stövlarna mer lämpliga att använda i områden med lite mildare vintrar, men andra passar i kallare klimat, säger Alf Börjesson, projektledare vid laboratoriet IFP Research i Mölndal som har ansvarat för den delen av testet som gäller stövlarna förmåga att hålla barnens fötter varma.
Hur undersökte ni värmeisoleringen?
– Vi placerade en plastpåse med 38 gradigt vatten i stövlarna och mätte därefter hur lång tid det tog för temperaturen att sjunka till 33 grader. Det är inga konstigheter, säger Alf Börjesson.
    Bäst på att hålla värmen är stövlarna från Skopunkten. Först efter 87 minuter hade vattentemperaturen i den stöveln sjunkit till 33 grader. Fjolårets totalvinnare Coop är fortfarande bra när det gäller värmeisoleringsförmåga. Däremot är det sämre med vattentätheten och andningen, vilket är orsaken till det låga totalbetyget.
Sämst värmeisoleringsförmåga hade Vikings och Eccos stövlar, som dock presterade bra i de andra båda momenten.


Känsliga fötter
mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/10/31/21233.jpg"/>

Se fler bilder från testet. Klicka på Bildreportage från testet uppe till höger.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.