– Råden är uppskattade, men i praktiken har inte alla elever fått nytta av dem, konstaterar Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Hon menar också att skolledarna i många fall inte tagit informationen till sig.
– Undersökningen visar att de sällan känner till råden. Samarbetet mellan skolledarna och kostcheferna behöver bli bättre.
Så följer skolorna Livsmedelsverkets råd:
• 98 procent av grundskolorna och 57 procent av gymnasierna säljer inte godis och läsk på skolorna, enligt skolledarna.
• Nio av tio skolledare säger att man undersöker vad eleverna tycker om skolmaten.
• Fyra av fem skolor har ett matråd.
• Två av tre skolor har salladsbord med minst fem grönsaker.
• Hälften av skolorna följer rådet att endast servera lättmjölk och vatten, lika många när det gäller nyckelhålsmärkt margarin till bröd.
• Hälften av skolorna följer rådet att servera lunch tidigast klockan 11.
Undersökningen visar dock att en tredjedel av skolorna inte följer råden om flera alternativa rätt(ER), och att skolans kökspersonal inte deltar i föräldramöten, studiedagar och personalmöten.
Förklaringen från skolornas håll till att råden inte följs, är att det är just råd och inte något som de är tvingade att följa.