Hemsydda barnprylar oroar myndigheter

Hemsydda barnprylar oroar myndigheter

Att tillverka egna babyprodukter och sälja dem via nätet är en ökande trend bland föräldralediga. Men på Konsumentverket oroas man över utvecklingen. "Vi har tyvärr sett exempel på produkter som kan vara direkt farliga", säger myndighetens expert.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 14 Okt, 2016
Läs senare

Gosiga spjälskydd och babynests, broderade napphållare eller gulliga leksaker av återvunnet material. Via facebook-sidor, mammabloggar eller blocketannonser säljs hemmagjorda eller importerade babyprodukter som aldrig förr. Ett kul tidsfördriv och extra klirr i hushållskassan för föräldralediga. Men utvecklingen kan ha en baksida menar Konsumentverket.
– Vi har absolut inget emot kreativa föräldrar. Men det finns risker med den här typen av produkter och i vissa fall tydliga säkerhetskrav som nog inte alla känner till. Och tyvärr har vi sett exempel på produkter som kan vara direkt farliga, säger Maria Holmberg som arbetar med produktsäkerhet på Konsumentverket.

Det har till exempel handlat om napphållare som varit för långa och som barnet kan få runt halsen eller babynests som är alldeles för mjuka och fluffiga.
– Man kanske tänker ju fluffigare desto bättre, men om materialet är för mjukt kan det sluta runt barnets ansikte så att barnet inte kommer loss och då kan det uppstå en kvävningsrisk, säger Maria Holmberg.

Maria Holmberg känner inte till att det skett någon allvarlig incident i Sverige ännu. Men det finns exempel från bland annat USA där barn kvävts på grund av att spjälskyddet varit för mjukt och omslutande.
– Om den här trenden fortsätter att öka utan att kunskapen om riskerna och vilka krav som gäller ökar, då ökar även risken för olyckor, säger hon.

För leksaker och napphållare finns tydliga säkerhetskrav och standarder som man måste följa, medan tygprodukter som babynests och spjälskydd ännu inte är lika reglerade.
– För spjälskydd, barntäcken och sovpåsar kommer det snart standarder och oavsett om det finns standard eller inte så måste du som tillverkare eller återförsäljare garantera att din produkt är säker, säger Maria Holmberg.

Konsumentverket ska under hösten sammanställa information till egenföretagare och privatpersoner som tillverkar och säljer barnprodukter.

Förutom de akuta farorna med strypnings- eller kvävningsrisker finns dessutom regler för kemikalier i materialen som produkterna tillverkas av. Även Kemikalieinspektionen har fått ta emot samtal från privatpersoner som vill börja sälja babyprodukter.
– När det gäller leksaker och produkter som kan räknas som leksaker som till exempel napphållare med pärlor eller andra smådelar är kraven jättehårda på att produkterna ska vara kemtestade och CE-märkta. Att som privatperson leva upp till kraven är inte lätt, det är svårt nog för större företag, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Även tyger kan innehålla farliga kemikalier. Man bör därför vara noga med vilka råvaror man använder och helst välja miljömärkt, enligt Frida Ramström.
– Återvunnet tyg kan vara okej eftersom kemikalierna oftast tvättats ut.  Återvunnen plast bör man dock undvika, säger hon.

Så säger lagen om babyprodukter

Babynests
Flera länder i Europa har uppmärksammat att denna produkt medför risker som kvävningsrisk, stryprisk och fallrisk. I dag finns ingen standard, men den som tillverkar eller säljer babynests måste ändå garantera att produkten är säker, enligt produktsäkerhetslagen.

OBS! Babynests är egentligen ett varumärke från ett särskilt företag. Men namnet har blivit synonymt med så kallade babybäddar som används som insatser i sängen eller barnvagnen.

Spjälskydd, barntäcken och sovpåsar
EU-standarder är på väg att tas fram för dessa produkter. Den som tillverkar eller säljer produkten måste också garantera att produkten är säker, enligt produktsäkerhetslagen.
 

Napphållare
Är reglerad enligt EU-standarden SS-EN 12586:2007+A1:2011
Här finns säkerhetsstandard vad gäller längd, smådelar och innehåll av kemikalier. Om napphållaren ger ett lekvärde kan den betraktas som leksak. Då måste den uppfylla leksaksstandarden och vara CE-märkt.

Leksaker
Måste uppfylla leksaksstandarden och vara CE-märkta.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.