Äntligen vinter och dags att plocka fram pulkor, skidor och skridskor igen. Självklart ska det vara hjälm på huvudet också, men vilken?
– I pulkabacken skulle jag ta vilken som helst utom motorcykelhjälmen som är för tung. Men cykelhjälm, ridhjälm, skidhjälm – vad som helst går bra, säger Peter Halldin som forskar om och utvecklar hjälmar vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.
Enligt honom kan man klara sig långt på bara en hjälm.
– Jag skulle kunna låta mina barn ta antingen en skid, rid- eller cykelhjälm och göra alla de tre sakerna, säger han.
Jonas Eriksson på Konsumentverket tycker inte heller att det är några väsentliga skillnader mellan de hjälmarna.
– Visst kan man fundera på varför det finns så många olika säkerhetsstandarder för hjälmar. Cykelhjälmar har visserligen inte samma krav på penetrationsskydd som skid- och ridhjälmar, det vill säga att de ska klara att falla på ett vasst och spetsigt föremål. Det är viktigt i vissa sammanhang, men hjälmens stötdämpande förmåga är alltid den viktigaste egenskapen.
Designen är förstås inte heller helt oviktig. En skidhjälm ska vara varm, och en cykelhjälm väl ventilerad så att det inte blir svettigt.
– Risken med att använda en cykelhjälm i skidbacken skulle vara om man sätter på sig en för tjock mössa under, så att hjälmen hamnar en bit ovanför huvudet. Då skyddar den inte alls bra längre. Det viktigaste är alltid att hjälmen sitter ordentligt på, säger Jonas Eriksson.
För barn upp till sju år rekommenderar Konsumentverket den så kallade småbarnshjälmen för alla typer av aktiviteter. Den har ett grönt spänne i hakremmen som löser ut av sig själv om barnet skulle fastna. Småbarnshjälmarna finns i två modeller – de som liknar cykelhjälmar och de som mer ser ut som ishockeyhockeyhjälmar.
– Oavsett hur den ser ut ska den ge samma skydd. Den är en slags allroundhjälm för mindre barn som testas enligt samma krav som gäller för cykelhjälmar, förutom spännet då, säger Jonas Eriksson.
Bestämmer man sig för att köpa en ny hjälm kan man också behöva fundera över om hjälmen ska ha skydd mot så kallat rotationsvåld eller inte.
I dagsläget testas de flesta hjälmar på ett liknande sätt – de släpps rakt ner mot en yta, och så kontrollerar man att hjälmen dämpar stöten tillräckligt bra.
Peter Halldin på KTH har i sin forskning utvecklat en teknik som tagit fasta på de krafter som uppstår när man slår i snett mot ett underlag.
– Det är oftast så man slår i huvudet, och hjärnan är extra känslig för det rotationsvåld den utsätts för då. Det kan leda till hjärnskakning eller betydligt allvarligare skador.
Skydd mot rotationsvåld finns nu som extra säkerhetsfunktion i många olika hjälmar på marknaden. En hjälm med MIPS- system, som Peter Halldins teknik kallas, är dock dyrare. Priset skiljer cirka 500 kronor om man jämför med en vanlig hjälm.
– Jag säger inte att andra hjälmar är dåliga, de ger också ett väsentligt skydd. Men det är helt klart att hjälmar kan vidareutvecklas och göras ännu säkrare.