Blöja kan vara farlig till sjöss

Blöja kan vara farlig till sjöss

Kombinationen av blöja och räddningsväst kan vara farlig för små barn som hamnar i vattnet. I Norge avråds från kombinationen, men i Sverige går åsikterna i sär.

Susanne Ståhl Publicerad: 15 Jun, 2007
Läs senare

I en artikel i norska Aftenposten avråder norska Redningsselskapet från att behålla blöjan på små barn som ska ut till sjöss. I kombination med räddningsvästen kan blöjan bli livsfarlig om barnet faller i vattnet. Det som kan hända är att blöjan blir som en extra luftkudde, fast på fel ställe. Luften i blöjan kan hindra räddningsvästen från att vända barnet och barnet blir liggande på mage i vattnet.
– Jag skulle vilja se den producent som kan se föräldrarna i ögonen och säga att västen vänder barnet oavsett vad barnet har för blöja eller kläder på sig, säger Anne Kristine Nergaard på Redningsselskapet.
Ett sådant tänkbart scenario sätter naturligtvis skräck i varje förälder. Men är det en realistisk beskrivning? Om det går åsikterna i sär när Testfakta.se undersöker frågan i Sverige.
mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/6/15/14927.jpg"/>Anders Wernesten, informationsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet, känner igen problemet.
– Små barn ska alltid ha en räddningsväst. En sådan ska vända barnet till ryggläge inom tio sekunder, men en torr blöja kan göra att barnet inte vänds. I stället lyfts baken upp och huvudet pressas ner under vattnet, säger Anders Wernesten.

Ska man låta bli att använda blöja ihop med räddningsväst?
– Alternativet kanske går bra, om man kan spola av barnet i stället, menar Anders Wernesten.
Men han säger också att han aldrig hört talas om en olycka som orsakats av en blöja.
– Jag brukar säga att man alltid ska testa en väst innan det blir skarpt läge. Då vänjer man barnet vid västen och kan också testa den ihop med en blöja.
Att man ska testa en väst i förväg håller Per Frode, vd på flytvästtillverkaren Baltic Safety Products, med om. Däremot känner han inte alls igen att det skulle vara något problem med blöja och räddningsväst.
– Vi känner inte till det bekymret överhuvudtaget, men jag kan bara tala för våra produkter, säger han.
Så det finns ingen risk att använda blöja ihop med räddningsväst?
– Nej, inte som vi på Baltic känner till. Jag rekommenderar varmt att använda blöja, hur skulle man kunna ha en båtsommar utan blöja?
Både Per Frode och Anders Wernesten understryker att en väst inte är någon barnvakt, utan att det är uppsikt, uppsikt och uppsikt som gäller. Samt vanligt sunt förnuft.
Någon som är van att segla med barn är Hanna Lindvall, som jobbar för Svenska kryssarklubben i Stockholm.  Hon har tre flickor som är 4, 7 och 10 år.
Hoppade ni över blöja när ni seglade?
– Nej, det gjorde vi inte, det skulle ha blivit för besvärligt. Jag har hört talas om problemet för några år sedan, men jag tror att flytvästarna är dimensionerade så att små barn inte ska kunna hamna upp och ner.
Familjen seglar mycket i Stockholms skärgård och i ytterskärgården. Nu börjar barnen bli större, men det finns en hel del saker man kan tänka på för att förbättra säkerheten, berättar Hanna Lindvall.
– Nät runt mantåget ("staket" runt båten, reds.anm.) gör det svårare för småbarn att trilla av. En badstege som man kan fälla ner gör det lättare att plocka upp någon som ramlat i. Har man barn i en klättrig ålder ska man sätta fast dem i en livlina, hade min mellantjej inte haft en sån hade hon nog hoppat i, säger Hanna Lindvall.

Tänk på det här:
  • Testa västen på barnet innan ni ger er ut.
  • Alla som inte är simkunniga ska en räddningsväst med stor krage.
  • Köp aldrig en väst att växa i, den ska passa direkt.
  • Sitt aldrig på västen, då pressas den sönder.
  • Även mamma och pappa bör ha väst.
  • Låt barnet behålla västen på även på stranden, särskilt vid klippbad.
  • Låt inte små barn springa runt på däck, de ska hålla sig i sittbrunnen.
  • Sätt fast små barn i en livlina.
  • Testa en badblöja istället för vanlig blöja.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.