I en artikel i norska Aftenposten avråder norska Redningsselskapet från att behålla blöjan på små barn som ska ut till sjöss. I kombination med räddningsvästen kan blöjan bli livsfarlig om barnet faller i vattnet. Det som kan hända är att blöjan blir som en extra luftkudde, fast på fel ställe. Luften i blöjan kan hindra räddningsvästen från att vända barnet och barnet blir liggande på mage i vattnet.
– Jag skulle vilja se den producent som kan se föräldrarna i ögonen och säga att västen vänder barnet oavsett vad barnet har för blöja eller kläder på sig, säger Anne Kristine Nergaard på Redningsselskapet.
Ett sådant tänkbart scenario sätter naturligtvis skräck i varje förälder. Men är det en realistisk beskrivning? Om det går åsikterna i sär när Testfakta.se undersöker frågan i Sverige.
mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/6/15/14927.jpg"/>Anders Wernesten, informationsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet, känner igen problemet.
– Små barn ska alltid ha en räddningsväst. En sådan ska vända barnet till ryggläge inom tio sekunder, men en torr blöja kan göra att barnet inte vänds. I stället lyfts baken upp och huvudet pressas ner under vattnet, säger Anders Wernesten.
Ska man låta bli att använda blöja ihop med räddningsväst?
– Alternativet kanske går bra, om man kan spola av barnet i stället, menar Anders Wernesten.
Men han säger också att han aldrig hört talas om en olycka som orsakats av en blöja.
– Jag brukar säga att man alltid ska testa en väst innan det blir skarpt läge. Då vänjer man barnet vid västen och kan också testa den ihop med en blöja.
Att man ska testa en väst i förväg håller Per Frode, vd på flytvästtillverkaren Baltic Safety Products, med om. Däremot känner han inte alls igen att det skulle vara något problem med blöja och räddningsväst.
– Vi känner inte till det bekymret överhuvudtaget, men jag kan bara tala för våra produkter, säger han.
Så det finns ingen risk att använda blöja ihop med räddningsväst?
– Nej, inte som vi på Baltic känner till. Jag rekommenderar varmt att använda blöja, hur skulle man kunna ha en båtsommar utan blöja?
Både Per Frode och Anders Wernesten understryker att en väst inte är någon barnvakt, utan att det är uppsikt, uppsikt och uppsikt som gäller. Samt vanligt sunt förnuft.
Någon som är van att segla med barn är Hanna Lindvall, som jobbar för Svenska kryssarklubben i Stockholm. Hon har tre flickor som är 4, 7 och 10 år.
Hoppade ni över blöja när ni seglade?
– Nej, det gjorde vi inte, det skulle ha blivit för besvärligt. Jag har hört talas om problemet för några år sedan, men jag tror att flytvästarna är dimensionerade så att små barn inte ska kunna hamna upp och ner.
Familjen seglar mycket i Stockholms skärgård och i ytterskärgården. Nu börjar barnen bli större, men det finns en hel del saker man kan tänka på för att förbättra säkerheten, berättar Hanna Lindvall.
– Nät runt mantåget ("staket" runt båten, reds.anm.) gör det svårare för småbarn att trilla av. En badstege som man kan fälla ner gör det lättare att plocka upp någon som ramlat i. Har man barn i en klättrig ålder ska man sätta fast dem i en livlina, hade min mellantjej inte haft en sån hade hon nog hoppat i, säger Hanna Lindvall.
Tänk på det här:
- Testa västen på barnet innan ni ger er ut.
- Alla som inte är simkunniga ska en räddningsväst med stor krage.
- Köp aldrig en väst att växa i, den ska passa direkt.
- Sitt aldrig på västen, då pressas den sönder.
- Även mamma och pappa bör ha väst.
- Låt barnet behålla västen på även på stranden, särskilt vid klippbad.
- Låt inte små barn springa runt på däck, de ska hålla sig i sittbrunnen.
- Sätt fast små barn i en livlina.
- Testa en badblöja istället för vanlig blöja.