Blöja kan vara farlig till sjöss

Blöja kan vara farlig till sjöss

Kombinationen av blöja och räddningsväst kan vara farlig för små barn som hamnar i vattnet. I Norge avråds från kombinationen, men i Sverige går åsikterna i sär.

Susanne Ståhl Publicerad: 15 Jun, 2007
Läs senare

I en artikel i norska Aftenposten avråder norska Redningsselskapet från att behålla blöjan på små barn som ska ut till sjöss. I kombination med räddningsvästen kan blöjan bli livsfarlig om barnet faller i vattnet. Det som kan hända är att blöjan blir som en extra luftkudde, fast på fel ställe. Luften i blöjan kan hindra räddningsvästen från att vända barnet och barnet blir liggande på mage i vattnet.
– Jag skulle vilja se den producent som kan se föräldrarna i ögonen och säga att västen vänder barnet oavsett vad barnet har för blöja eller kläder på sig, säger Anne Kristine Nergaard på Redningsselskapet.
Ett sådant tänkbart scenario sätter naturligtvis skräck i varje förälder. Men är det en realistisk beskrivning? Om det går åsikterna i sär när Testfakta.se undersöker frågan i Sverige.
mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/6/15/14927.jpg"/>Anders Wernesten, informationsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet, känner igen problemet.
– Små barn ska alltid ha en räddningsväst. En sådan ska vända barnet till ryggläge inom tio sekunder, men en torr blöja kan göra att barnet inte vänds. I stället lyfts baken upp och huvudet pressas ner under vattnet, säger Anders Wernesten.

Ska man låta bli att använda blöja ihop med räddningsväst?
– Alternativet kanske går bra, om man kan spola av barnet i stället, menar Anders Wernesten.
Men han säger också att han aldrig hört talas om en olycka som orsakats av en blöja.
– Jag brukar säga att man alltid ska testa en väst innan det blir skarpt läge. Då vänjer man barnet vid västen och kan också testa den ihop med en blöja.
Att man ska testa en väst i förväg håller Per Frode, vd på flytvästtillverkaren Baltic Safety Products, med om. Däremot känner han inte alls igen att det skulle vara något problem med blöja och räddningsväst.
– Vi känner inte till det bekymret överhuvudtaget, men jag kan bara tala för våra produkter, säger han.
Så det finns ingen risk att använda blöja ihop med räddningsväst?
– Nej, inte som vi på Baltic känner till. Jag rekommenderar varmt att använda blöja, hur skulle man kunna ha en båtsommar utan blöja?
Både Per Frode och Anders Wernesten understryker att en väst inte är någon barnvakt, utan att det är uppsikt, uppsikt och uppsikt som gäller. Samt vanligt sunt förnuft.
Någon som är van att segla med barn är Hanna Lindvall, som jobbar för Svenska kryssarklubben i Stockholm.  Hon har tre flickor som är 4, 7 och 10 år.
Hoppade ni över blöja när ni seglade?
– Nej, det gjorde vi inte, det skulle ha blivit för besvärligt. Jag har hört talas om problemet för några år sedan, men jag tror att flytvästarna är dimensionerade så att små barn inte ska kunna hamna upp och ner.
Familjen seglar mycket i Stockholms skärgård och i ytterskärgården. Nu börjar barnen bli större, men det finns en hel del saker man kan tänka på för att förbättra säkerheten, berättar Hanna Lindvall.
– Nät runt mantåget ("staket" runt båten, reds.anm.) gör det svårare för småbarn att trilla av. En badstege som man kan fälla ner gör det lättare att plocka upp någon som ramlat i. Har man barn i en klättrig ålder ska man sätta fast dem i en livlina, hade min mellantjej inte haft en sån hade hon nog hoppat i, säger Hanna Lindvall.

Tänk på det här:
  • Testa västen på barnet innan ni ger er ut.
  • Alla som inte är simkunniga ska en räddningsväst med stor krage.
  • Köp aldrig en väst att växa i, den ska passa direkt.
  • Sitt aldrig på västen, då pressas den sönder.
  • Även mamma och pappa bör ha väst.
  • Låt barnet behålla västen på även på stranden, särskilt vid klippbad.
  • Låt inte små barn springa runt på däck, de ska hålla sig i sittbrunnen.
  • Sätt fast små barn i en livlina.
  • Testa en badblöja istället för vanlig blöja.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.