I dag kan privatpersoner vända sig till Marknadsetiska rådet (MER) och Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam (ERK) när de tycker att reklam är sexistisk eller på något annat vis diskriminerande eller oetisk. RO ska framöver ersätta råden och målet är att ärenden ska hanteras snabbare. Reklamombudsmannen ska jobba med att syna innehållet i annonserna på heltid. På RO:s kansli kommer även två juristhandläggare och en administratör att arbeta. Ärenden ska avgöras av en eller flera opinionsnämnder.
Elisabeth Trotzig menar att hennes kommande uppdrag som RO innebär en förbättring av granskningen – nu samlas allt under ett och samma tak.
– Personalen på råden som finns i dag har andra professioner vid sidan om. Nu blir det mer kraft och mer resurser, säger hon.
Trotzig tycker att det är för tidigt för att uttala sig i konkreta frågor, men menar att RO ska motverka alla former av diskriminering i reklamen, vare sig det rör sig om ålder, handikapp, ras eller kön. I grunden för arbetet ligger Internationella Handelskammarens (ICC) regler för reklam- och marknadskommunikation.
– Det blir vår uppgift att kontrollera att marknadskommunikationen håller sig inom regelverken.
Trotzig har 20 års erfarenhet av reklambranschen, bland annat från reklambyrå och som marknadschef inom media.