Se upp för kortbedragarna!

Se upp för kortbedragarna!

Håll hårt i kort och koder. Nu varnar polisen för att bedragarnas knep är mer förrädiska än någonsin. Varje år lyckas de skimma svenskarna på hundratals miljoner kronor. Men det finns sätt att skydda sig.

Martin Hansson Publicerad: 4 Nov, 2008
Läs senare

Mellan 250 och 300 miljoner kronor. Så mycket pengar kommer kortbedragarna över varje år i Sverige genom skimning, skriver Aftonbladet. Skimning innebär att ditt betalkort och din kod kopieras genom utrustning som placeras på uttagsautomaten. Det rör sig om attrapper i kortinsticket, kamerautrustning och falska knappsatser. Enligt polisen blir tekniken allt smartare och svårare att försvara sig mot.
 – Nu för tiden är det i princip omöjligt att se om en uttagsautomat har en attrapp. Vissa är bara några millimeter tjocka, säger Magnus Fornell, chef för skimningsroteln i Malmö, till tidningen.       

Det bästa sättet att klara sig från skimning är att undvika att lämna ifrån sig betalkortet och att i så stor utsträckning som möjligt använda kortets chip i stället för magnetremsan. På polisen hoppas man nu att vi, precis som i Finland, får uttagsautomater för chip samt att fler affärer börjar använda tekniken.      

Så skyddar du dig mot skimning:
* Kontrollera uttagsautomaten noggrant innan du stoppar in kortet. Ser du några lösa delar så prova att dra i dem.  
* Håll handen för när du trycker in koden.
* Låt aldrig någon hjälpa dig med uttagsautomaten.
* Håll koll på dina kontoutdrag. Upptäcker du ett uttag som du inte känner igen ska du kontakta din bank.   
* Använd chipet i stället för magnetremsan om möjligheten finns.
källa: Aftonbladet

Fler nyheter

Många tillsatser i färdig pepparkaksdeg

Färdig deg underlättar pepparkaksbaket. Men förutom de klassiska julkryddorna innehåller flera märken också en hel del tillsatser. Och kvalitén på kakorna blir varierande bra.

Finaste fotoboken – test av åtta tjänster

En egenproducerad fotobok är en populär julklapp. Vi har testat åtta tjänster och låtit två av Sveriges främsta fotobokskännare bedöma slutresultatet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Stort test av premiumklassade kontinentalsängar

Testfakta har kvalitets testat elva kontinentalsängar av olika fabrikat i laboratoriemiljö för att mäta komfort och uthållighet. Högst betyg fick Mios modell.

Laboratorietest

Test av billampor avslöjar tomma löften från tillverkarna

Visst kan du få lite bättre halvljus om du byter lampor på bilen, men knappast så mycket som tillverkarna lovar. Testfakta har testat 15 olika halogenlampor för att se hur mycket ljus de ger och hur länge de håller.

Bästa köket när strömmen gått

Strömavbrott? Eller skogsutflykt? I båda fallen är det är bra med ett litet portabelt kök som inte kräver el. Testfakta har jämfört åtta camping- och friluftskök.

Laboratorietest

Här är bästa spagettin - test av åtta märken

Dyr spagetti är inte alltid bättre – det finns bra budgetalternativ också. Och att pastan är bronsvalsad betyder inte att den är bättre på att ta upp sås, visar Testfaktas test.

Grästrimmer släpper ut hälsofarliga ämnen

En grästrimmer inköpt på Clas Ohlson släpper ut olagliga halter av miljö- och hälsofarliga ämnen, visar tyskt test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så blir du inte blåst på din luftrenare

Allergisk eller inte – kvalitén på inomhusluften blir allt viktigare. En luftrenare kan göra stor skillnad, men tillverkarnas kapacitetsmått är ofta svårtolkade och det är inte lätt att jämföra olika fabrikat.

Streamingtjänster kan bli kostnadfälla – så håller du kollen

Att streama film och musik och läsa böcker och tidningar via nätet börjar bli standard i de flesta hem. Men se upp – tjänsterna kan lätt bli en post i hushållsbudgeten som vi tappar kontrollen över.

MC-hjälmar byggda för standardens krav

MC-hjälmar kan vara designade för att klara standardens krav, avslöjar Testfaktas uppföljningstest. Bara genom att ändra vinkeln på islaget blir resultaten i flera fall helt annorlunda.

– Det är så klart inte bra. Standarden är gammal och kan behöva förnyas, säger Peter Halldin, forskare vid KTH och hjälmexpert.

Laboratorietest

Vattentäta vantar för barn håller inte tätt

Flera vantar till barn marknadsförs som vattentäta trots att de inte är det, visar Testfaktas test.
– Även om tyget är vattentätt så behöver inte sömmar och tejpningar vara det. För konsumenten kan det så klart bli missvisande, säger Rebecka Landin vid textillaboratoriet Swerea IVF.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart borste bäst för plack och tandkött

Byt till eltandborste är ofta rådet från tandläkaren. Men hur mycket bättre blir det med en eltandborste och är det någon skillnad på olika modeller? Testfakta Research har testat sex olika modeller i premiumklassen. Resultatet bekräftar tandläkarens råd men visar också att vissa modeller är klart mer effektiva.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.