Filters tanke är att blicka framåt, mot kommande aktualiteter. Det kan vara allt från en platsmässa i Malmö till en tatueringskryssning.
I det uppmärksammade reportaget om plastprylarnas baksida skriver Susan Casey upplysande och målande om det farliga materialet som är oväntat svårt att återvinna, och tar även upp den omdebatterade platskemikalien bisfenol A, som Testfakta har skrivit om tidigare.
Och när reportern Erik Almqvist besöker krögaren Håkan Thörnström vars kokkonst ska utvärderas av en inspektör från den världsberömda krogguiden finner sig läsaren snart i en djupdykande berättelse om det svenska restaurangbesökets men också Michelinguidens historia.
Mycket matnyttigt för konsumenten alltså, även om magasinet inte har en uttalad konsumentvinkel. Likväl kan Filter få dig att skeptiskt sänka ögonbrynen nästa gång du står framför hyllan med olivoljor i din matbutik. ”Garanterat 100 procent italiensk” betyder nämligen inte alltid att olivoljan har sitt ursprung i landet, visar reportaget ”Fusket med det gröna guldet”. Och olivolja betyder inte alltid olivolja.
På sidan 140 gömmer sig mer oväntad konsumentupplysning – i Ika Johannessons artikel om tatueringsbranschen. Det visar sig att varken Läkemedelsverket eller Kemikalieinspektionen anser sig vara huvudansvarig i frågor som rör allergier och andra åkommor som den som betalar stora summor för att få sitt drömmotiv inpräntat i huden kan drabbas av. Frågan har fallit mellan stolarna helt enkelt.