Disciplin och planering bättre än snabblån

Disciplin och planering bättre än snabblån

Ebb i kassan efter sommarens alla excesser? Att dra ned på utgifterna behöver inte vara så svårt som det låter. Men se upp för snabblån. Enligt experterna är det sällan sådana lån erbjuder annat än bekymmer.

Adolfo Diaz Publicerad: 10 Aug, 2009
Läs senare
Med sommaren följer ofta en önskan att unna sig något extra, vare sig man är rik eller fattig. Med andra ord är det inga högre odds på att det snart är extra många som kommer att stirra in i tomma plånböcker och undra vart pengarna tog vägen. Och framför allt – undra hur i hela friden man ska överleva närmaste tiden.
En lockande väg att gå kan vara så kallade sms-lån på några tusenlappar som kan finnas på ens konto inom några minuter efter att man ansökt om lånet.
– Man måste vara medveten om att ett lån sällan löser problemet att pengarna inte räcker till. Tvärtom blir det ofta värre. Och låna till konsumtion är inget att rekommendera, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.
Lånen är bevisligen inte oproblematiska. 2008 registrerades nästan 130 000 betalningsförelägganden för ungdomar mellan 18 och 25 år. Den totala skuldsumman i åldersgruppen uppgick till närmare 680 miljoner kronor. En stor del av skulderna gäller obetalda sms-lån.
Att gå till en pantbank är enligt henne ungefär samma sak som att ta ett snabblån, det vill säga man betalar hög ränta på de pengar man får i pant. Hon vill inte gå så långt som att säga att det aldrig finns tillfällen när smålån kan lösa en tillfällig kris. Men eftersom det är så små summor det rör sig om, upp till 3 000 kronor vanligtvis, är det alltid bättre att försöka spara i god tid i förväg i stället.
– Men jag förstår hur frestande det kan vara. En tredjedel av svenskarna har inte ens 10 000 kronor i sparkapital, säger hon. Men har man inte haft råd att spara innan, hur ska man då ha bättre råd att betala mer sen?
Men lugn i stormen. Det går att dra ned på utgifterna, och det rejält, utan lån. Skära i kostnaderna på kort sikt behöver inte vara så svårt som det låter, oavsett om du lever ensam eller har en familj att försörja.
– Det man kan se över är de stora, rörliga utgiftsposterna; mat, kläder, bränsle och nöjen. Där finns det ofta en mängd saker som förbrukas utöver det nödvändiga, säger Ylva Yngveson.
Enligt henne finns det ett nyckelord för den som vill skära i utgifterna – planering.
– Man måste ju äta bra. Men se till att välja årstidens råvaror, köp inga halvfabrikat, laga all mat själv, släng inga rester. Bara genom att ta med sig matlåda till jobbet kan man spara 800 kronor i månaden, säger hon.
Hon påminner om hur lätt det är att köpa onödiga saker om man handlar vid fel tillfälle.
– Undvik att gå och handla när du är hungrig. Då ökar risken för impulsköp. Gör en matlista för hela veckan så minskar också risken för att du köper på dig de där extraingredienserna som ligger och lockar på butikshyllan.
Men om man redan gjort allt det här, köpt det billigaste av allt och skurit bort onödiga utgifter, vad gör man då?
– Det gäller att dra ner på ambitionerna. I stället för att köpa nytt kan man lappa och laga eller köpa begagnat. Man kan också gå igenom sina ägodelar och fundera på vad som inte längre används och kan säljas. Har man inte pengar så har man inte, säger hon.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.