Hundarna äter bättre än vi

Hundarna äter bättre än vi

Det skiljer mycket i pris mellan vanliga fabrikat av hundmat, men inte alls lika mycket i kvalité.

Mikael Bergling Publicerad: 19 Apr, 2007
Läs senare



-De flesta hundar äter betydligt bättre mat än vad vi själva gör, säger Erik Wilsson som är filosofie doktor i zoologi och Försvarsmaktens avelsansvarige.

Årligen stoppar svenska hundar i sig tusentals ton torrfoder. Laboratorieföretaget Analycen i Lidköping har på uppdrag av Testfakta.se analyserat innehållet i tio av de vanligaste märkena på den svenska marknaden.
-Vi har använt oss av standardmetoder för att analysera foder. Det är mycket säkra metoder, säger Analycens kvalitetschef Leif Brohede.
Undersökningen visar att det är stor prisskillnad mellan fodren. Under ett års förbrukning handlar det om flera tusen kronor, trots att nästan samtliga testade foder håller god klass.
-Undantaget är ett foder som i mer än ett avseende avviker från både deklarerat värde och uppsatta näringsnormer, säger professor Åke Hedhammar vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
-Förr var nästan alla foder som såldes i Sverige av god klass. Nu börjar vi få in en del foder till lägre pris och sämre kvalité. Euroshopper är ett exempel på ett sådant.

Analysen visar att det i en del fall är stor skillnad mellan innehållsdeklarationerna på förpackningarna och vad fodren verkligen innehåller.
Royals Canins foder innehåller till exempel mindre än hälften av den A-vitaminhalt som anges på förpackningen.
Å andra sidan innehåller Coop X-tras foder mer än dubbelt så mycket A-vitamin som deklarerat.
-Det som står på förpackningen ska vara sant och korrekt. Det är olyckligt när det i alltför hög grad avviker från det verkliga innehållet, säger Åke Hedhammar.
Är det farligt om fodret innehåller mycket mer A-vitaminer än deklarerat?
-Inte i detta fallet. Risken är dock att någon utifrån informationen på förpackningen förleds komplettera med extra vitaminer och då kan man komma upp i farliga nivåer.
-Jag tycker dessutom att en del av de analyserade fodren ligger anmärkningsvärt lågt när det gäller kopparhalten, till exempel Coops Optimal Balance Adult vilket inte är bra. Precis som hunden behöver energi- och näringsämnen behöver den mineralämnen som koppar för att inte få bristsjukdomar.
Husdjursagronom Kersti Andersson vid Statens jordbruksverk anser att några av fodertillverkarna verkar behöva justera sina innehållsdeklarationer.
-Inom EU håller man just nu på att se över regelverket kring märkning av foderblandningar. Vi får se vad den ger.


Erik Wilsson, filosofie doktor i zoologi och avelsansvarig inom Försvarsmakten, berättar att hundägare vid val av foder bör utgå ifrån hur pass aktiv hunden är, inte vilken ras den tillhör.
-Arbetshundar och jakthundar till exempel, kräver mycket energi. En innehund med låg ämnesomsättning och som inte är särskilt aktiv har däremot ett mycket lägre energibehov. Det innebär att man till sådana hundar bör välja ett foder som inte innehåller så mycket energi för att undvika att hunden blir fet.
-Det är extra viktigt att växande hundar och dräktiga tikar får ett foder av rätt sammansättning. Fel foder under den här tiden kan ge återverkningar på individen under hela dess liv.
Går det inte lika bra med familjens middagsrester?
-Hundar överlever på rester. Men får hunden ett högkvalitativt hundfoder i rätt mängd så vet man att den får sitt behov tillgodosett. Det vet man inte annars.
Bör kosten varieras?
-Nej. Ger man ett foder som hunden mår bra av finns det ingen anledning att byta. Hundar behöver ingen omväxling när det gäller maten. Byte av foder kan istället göra att hunden får magproblem.
Vilket är det stora problemet med hundars ätande?
-Att de drabbas av samma vällevnadssjukdomar som vi - för mycket mat och för lite motion.

 


 


 

Testfakta 2006

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.