Ett fikonprov innehöll 134 mikrogram aflatoxin per kilo. Det kan jämföras med gränsvärdet som ligger på 4 mikrogram per kilo. Totalt innehöll 11 prover mögelgifter, men det var bara i ett fall som förekomsten låg över gränsvärdet.
- Livsmedelsverket har gjort undersökningen för att konsumenterna ska ha tillgång till säker mat. Det är bra att vi inte har hittat halter av mögelgifter som överskrider gränsvärdet i mer än ett prov. Mögelgifter är skadliga för hälsan och därför det viktigt att begränsa förekomsten i livsmedel, säger Elisabeth Fredlund, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Totalt gick myndigheten igenom 118 olika prover av torkade dadlar, äpplen, fikon, russin, aprikoser, blåbär och katrinplommon som säljs på den svenska marknaden. De analyserade förekomsten av mögel- och jästsvampar samt mögelgifterna aflatoxin, ochratoxin A och patulin.
Samtliga prov av äpple, blåbär och katrinplommon var fria från mögel. Jäst påvisades framför allt i fikon, dadlar och äpple. Fyra prov av russin innehöll ochratoxin A. Ett prov av aprikoser innehöll 10,2 mikrogram av ochraoxin A. Det är över gränsvärdet för giftet i russin, men för aprikoser finns inget gränsvärde. Inga prov av äpple, blåbär och dadlar innehöll aflatoxiner eller ochratoxin A. Patulin hittades inte i någon frukt.