Så slipper du nopporna

Så slipper du nopporna

Det finns inga garantier mot noppor. Foto: Ola Jacobsen
Stig Nilsson, expert på stickade tyger på Textilhögskolan i Borås.

När nyinköpta fintröjan blir ful och knottrig efter bara några användningar, då är det inte roligt att vara klädkonsument. Men varför blir en del kläder noppiga direkt när andra håller stilen i åratal? Och går det att välja bort nopporna redan i butiken? Testfakta tar hjälp av Stig Nilsson, expert på stickade tyger på Textilhögskolan i Borås.

Lotta Hedin Publicerad: 24 Aug, 2012
Läs senare

– Garanterat noppfria plagg finns tyvärr inte. Men det finns de som noppar mer och de som noppar mindre, och som konsument har man några riktmärken att gå efter när man är ute och handlar säger Stig Nilsson som undervisar i trikåteknik.

Enligt honom är noppor, eller pilling som det heter på fackspråk, ett ständigt aktuellt ämne i textilbranschen.
– I grunden handlar det om kvalitet, och kvalitet är ju oftast kopplat till pris. Svårigheten för fabrikanten är att få till en vara som inte noppar men samtidigt inte är allt för dyr, säger Stig Nilsson.

För att förstå noppornas uppkomst måste man enligt honom titta på hur plagget är uppbyggt.
– Garn består av fibrer av en viss längd. Noppor bildas när fria korta fibrer börjar flytta sig i garnet och sen samlas på tygytan i små bollar. Det sker när du nöter och gnider på tyget.

Garn i syntetiska material är ofta värst.
– De materialen är lite glatta, så fibrerna glider lätt ut och det blir noppor. Akrylgarnerna brukar vara de allra värsta, sen kommer nog de i polyester.

Första steget mot en noppfri kofta är alltså att försöka välja ett naturmaterial som består av långa fibrer. Men även för ett tränat öga är det svårt att avgöra bara genom att titta på tyget. Istället får man läsa på märkningslappen. Att sikta på ren ull av hög kvalitet och skippa syntetblandningarna är ett hett tips.
– Cashmere till exempel har en fantastiskt lång och tunn fiber. Man kan även välja andra material som är kammade i produktionen, det vill säga att man kammat bort de korta fibrerna. Men du får betala för det också, säger Stig Nilsson.

– Merinoull kan också vara bra, men helt säker på att det inte noppar kan man tyvärr aldrig vara.

Om plagget noppar eller inte beror också på hur hårt garnet är spunnet, och på hur hårt vävt eller stickat plagget sedan är.
– Spinner man garnet hårdare och stickar in det lite fastare så ligger också fibrerna kvar bättre. Men ofta vill vi ju ha det lite lösare för att det ska vara mjukt och gosigt att ha på sig, och då ökar risken för pilling.

Ett annat sätt att minska nopprisken är att se till att tvätta plaggen på rätt sätt.
– Är det ull i plagget ska det alltid köras på ullprogrammet om man tvättar i maskin. Centrifugerng är livsfarligt! Men man ska inte vränga ullplaggen ut och in utan tvätta med rätsidan utåt. Då kan man bli av med de korta lösa fibrerna under tvätt och på så sätt undvika att de samlas på tygytan.

Om nopporna ändå dyker upp rekommenderar Stig Nilsson de batteridrivna noppbortagare som kan köpas på de flesta elkedjor för runt hundralappen. De fungerar ungefär som en rakapparat och äter i sig de små luddbollarna på några minuter. Men även i det här skedet är plagg i naturmaterial att rekommendera.
– Synteten är starkare och fibrerna gör mer motstånd, så med de nopporna får man hålla på längre innan man blir av med dem.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.