Meny
  • Foto: Istockphoto
-A A +A

Sex tips – så håller stekpannan längre

Även om du köper en panna av hög kvalitet, så påverkas hållbarheten av hur du hanterar stekpannan. Här är tipsen på hur du sköter den bäst.

- En ny stekpanna bör diskas ur med lite diskmedel, torkas och gärna gnidas in med lite matfett innan du använder den.

- Diska alltid stekpannan noga efter användning så att det inte byggs upp beläggning av smuts som maten kan fastna i.

- Diska för hand – många tillverkare säger att man kan diska pannorna i diskmaskin, men maskindiskmedel kan innehålla slipande/polerande partiklar som kan skada beläggningen.

- Undvik att hetta upp pannan för mycket. Beläggningens släpp-egenskaper börjar försämras vid 260 grader. Normal stektemperatur är 160-180 grader.

- Undvik att kyla av stekpannan för snabbt genom att till exempel hälla kallt vatten i en varm panna. Det kan förstöra beläggningen eller i värsta fall resultera i att pannan slår sig och börjar skeva. Metaller kan röra sig vid snabba temperaturförändringar.

- Undvik att ställa andra kastruller direkt på din stekpanna eftersom det sliter på beläggningen. Lägg i så fall en handduk eller trasa emellan som skydd.

Fler tester och nyheter från Testfakta