Meny
  • Foto: Shutterstock
-A A +A

Så förvarar du grönsakerna bäst

Vissa grönsaker ska förvaras kallt och i påse medan andra lätt får köldskador. Varje frukt och grönsak har sin perfekta förvaringstemperatur.

Att kött och mjölkprodukter ska förvaras i kylskåp känner
alla till. Men hur är det egentligen med frukt och grönt?

Ja, det skiljer sig
lite från livsmedel till livsmedel. Vissa mår bäst av att förvaras i löst
knuten påse i kylskåpet för att minska vattenavgången och bildandet av eten som ökar mognadsprocessen. Andra klarar sig däremot bra i rumstemperatur och kanske
till och med får köldskador om de förvaras för kallt.

Livsmedelsverket har tagit fram den optimala
förvaringstemperaturen för våra vanligaste livsmedel.

För de flesta människor
är det självklart omöjligt att följa den till punkt och pricka. Men eftersom många
kylskåp har olika temperatur på olika ställen kan man ändå förlänga
hållbarheten på varorna genom att placera dem så rätt det bara går. Skaffa en termometer och ta
reda på hur temperaturen är i ditt kylskåp .

Så bör våra vanligaste grönsaker förvaras

 

Potatis: 6-8 °C. Bör förvaras mörkt.

Morot: 0-5 °C i påse

Lök: Vanlig lök håller länge oavsett temperatur. Färsk lök
(salladslök ) bör däremot förvaras kallt.

Tomat: Håller längre i kylskåp men kan få köldskador och
försämrad smak om de förvaras under 13 °C.

Gurka: Bör förvaras vid 10-12 °C för att undvika köldskador och
kvalitetsförsämringar.

Sallad: Både blad och huvuden bör förvaras vid 0-2 °C i påse.

Paprika: Förvaras i påse och gärna i kylskåp. Paprika kan få
köldskador efter två veckor i kylskåp vid 5 °C. Grön paprika är känsligare för
köldskador än andra färger.

Avokado: Förvaringen beror på mognadsgrad. Omogen avokado kan vara
känslig för kyla och förvaras optimalt vid 5-13 °C. Mogen avokado kan förvaras
vid 0-2 °C.

Svamp: Förvaras kallt vid 0-1 °C. Svamp är känslig för fukt och
bör helst förvaras i papperspåse istället för plastpåse för att undvika
kondens.

Broccoli: Förvaras i kylskåp i påse.

Banan: Förvaras vid 12-14 °C.

Citrus: Håller bra i rumstemperatur men förvaras gärna i påse.
Vissa citrusfrukter kan få köldskador i kylskåp.

Äpplen: Håller bra i rumstemperatur men ännu bättre i kylskåp och
påse.

Päron: Mognar snabbt i rumstemperatur och hållbarheten kan
förlängas mycket i kylskåp. I rumstempatur bör päronen ligga i påse för minskad
vattenavgång.

Bär: Har generellt dålig lagringstålighet och bör förvaras vid 0
°C i påse.

Melon: Olika beroende på sort. Nätmelon 2-7 °C och honungsmelon
7-10 °C. Vattenmelon kan få kölskador om den förvaras under 10 °C. 

 

Relaterade artiklar

Fler tester och nyheter från Testfakta