Ny livsmedelsmärkning får kritik

Ny livsmedelsmärkning får kritik

Ny livsmedelsmärkning får kritik. Testfakta.
Små portioner – som den här mängden chips – kan bli grunden till en ny märkning av mat. Kritikerna befarar att ohälsosam mat kommer få ”grönt ljus” när man fokuserar på en liten mängd. Foto: Rickard Kihlström.
Ny livsmedelsmärkning får kritik. Testfakta.
: Såhär mycket tycker Livsmedelsföretagen att en portion chips är. Foto: Rickard Kihlström.
Ny livsmedelsmärkning får kritik. Testfakta.
Fyra bitar choklad är en portion, enligt Marabou. Foto: Rickard Kihlström.
25 stycken Non-stop är vad människor äter, alltså en portion, anser Marabou. Förpackningen i bakgrunden innehåller alltså nio portioner. Foto: Rickard Kihlström.
Ny livsmedelsmärkning får kritik. Testfakta.

Flera globala livsmedelsföretag planerar en ny märkning för att visa matens näringsvärde. Men märkningen baseras på portionsstorlekar som industrin själv tagit fram. –  Orealistiskt och godtyckligt, särskilt när det gäller onyttiga livsmedel, menar Sveriges Konsumenter.

Johanna Berger Publicerad: 29 Jul, 2017
Läs senare

30 gram chips, det är en stor handfull – och utgör en portion, enligt livsmedelsföretagen. En portion choklad, även det 30 gram, består av fyra bitar av en Marabou chokladkaka. Så står det på förpackningarna. Men är det rimliga portioner?

Nej, om man frågar den ideella föreningen Sveriges Konsumenter. Här har man länge tyckt att märkningen snarare är förvirrande än att den är upplysande för konsumenten.

– När det gäller speciellt onyttiga livsmedel tycker vi att portionsstorlekarna ofta är konstiga och godtyckliga, och ger utrymme för manipulationer. Det kan bli orealistiskt utifrån hur många chips man faktiskt äter åt gången, säger Jan Bertoft, Sveriges Konsumenters generalsekreterare.

Sedan december 2016 är det obligatoriskt inom hela EU att deklarera närings- och energiinnehållet på alla matförpackningar per 100 gram. Parallellt med det får närings- och energiinnehållet fortfarande deklareras i de av industrin framtagna portionsstorlekarna, och nyligen meddelade flera stora globala livsmedelsföretag att man vill vidareutveckla den varianten. 

Den nya märkningen som planeras ska vara färgkodad, en så kallad trafikljusmärkning. Tanken är att signalfärger ska underlätta att äta mer hälsosamt. Små portionsstorlekar är en viktig utgångspunkt när den nya trafikljusmärkningen tas fram.

Men på Sveriges Konsumenter är man tveksam.

– Ett trafikljussystem kan fungera för färdigmat där man har givna portionsstorlekar, men inte för snacks, säger Jan Bertoft.

På Livsmedelsverket har man ännu inte tagit ställning till livsmedelsföretagens initiativ, dock finns det vissa farhågor:

– Det finns en risk att små portioner av livsmedel som läsk, godis och kakor märks med grönt ljus och därmed tolkas som hälsosamma och bra val, säger nutritionisten Anna-Karin Quetel.

Steve Mann, kommunikationssamordnare på Mondelez som äger märket Marabou, håller inte med:

– Vårt intresse är inte att sätta ett grönt ljus på choklad. Idén med portionsstorlekarna är att få realistiska portioner, alltså i linje med vad människor konsumerar.

Han anser att det är mer rättvisande om näringsvärden anges baserat på portioner istället för 100 gram. En normal portion smör är oftast en väldigt liten mängd. För andra typer av livsmedel kan en portion vara en större mängd.

– 30 gram är mer eller mindre standard för choklad men vi är öppna för att diskutera det, säger Steve Mann.

På Coop är man av en annan åsikt. På livsmedelskedjans egna produkter finns det inga portionsangivelser på matförpackningarna. Man använder sig enbart av 100 gram som jämförelsevikt.

– Vi har bestämt oss för att inte använda portionsbaserad deklarering på våra egna varumärken, då det försvårar snarare än förenklar för våra kunder. Det gäller främst produkter som är mindre hälsosamma, säger Kajsa Liljegren, presskontakt på Coop.

Läs även: Ohälsosamma matvanor en stor risk

Fakta

- I december blev det obligatoriskt att märka all förpackat mat med energi- och näringsvärde per 100 gram /100 milliliter. Samtidigt får förpackningarna fortsätta märkas med livsmedelsindustrins egna, frivilliga märkning.

- Den märkningen livsmedelsindustrin använder idag kallas GDA-märkning (Guideline Daily Amount) eller RI-märkning (Reference Intake eller referensintag). Den visar energivärdet och näringsvärden för bland annat kalorier, fett, salt och socker per portion, och hur många procent det utgör av referensintaget per dag.

- Den svenska nyckelhålsmärkningen är en frivillig hälsomärkning som företag kan använda sig av. Den finns enbart på livsmedel som ger näring. Chips och godis kan inte nyckelhålsmärkas. Svenska myndigheter ställer inga krav på märkning eller varningsmärkning på ohälsosam mat

- I en rapport som lämnades till regeringen i maj slog Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten fast att ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för fetma och att folk dör i förtid i Sverige. Rapporten heter ”Förslag till åtgärder för ett stärkt, långsiktigt arbete för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet”. 

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.