”Konsumenter luras av specialjorden”

”Konsumenter luras av specialjorden”

Örtjord till örterna, pelargonjord till pelargonerna och speciell urnjord till alla krukorna? Helt onödigt, menar forskare. – Handlare och tillverkare lurar i folk att det måste vara olika jord till olika växter, säger Tom Ericsson, docent vid SLU.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 25 Apr, 2014
Läs senare

Äntligen vårvärme och dags att börja plantera på uteplatsen, i trädgården och på balkongen. Men vilken jord skall det vara? Att döma av utbudet hos trädgårdshandlarna räcker det inte bara med en sort. Förutom vanlig planteringsjord finns specialsäckar för det mesta: grönsaksjord, örtjord, u-jord och pelargonjord. Utbudet ökar för varje år och priset kan ligga på det dubbla jämfört med vanlig planteringsjord. Men är specialjorden dubbelt så bra för grödorna?

– Absolut inte. Vad tillverkarna gör är att utnyttja okunskapen hos vanligt folk för att sälja mer, säger Tom Ericsson, docent i ekologi och miljövård vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

– Till gruppen örter hör till exempel en otrolig blandning av växter. Att det skulle finnas en jord som passar speciellt till den gruppen och mindre bra till andra stämmer helt enkelt inte.

När Testfakta ringer upp jordtillverkaren Hasselfors visar det sig att deras påsar med örtjord har precis samma innehåll som den nästan hälften så dyra grönsaksjorden från samma företag. Men Pia Holmberg, produktspecialist på Hasselfors, tycker inte att man lurar konsumenterna.

– Det är som i livsmedelsbutiken, du kan köpa färdiga grytbitar eller skära samma kött själv. Det handlar om enkelhet och bekvämlighet. I trädgårdshandeln är det mycket folk såhär års och personalen har inte möjlighet att ge råd till alla, därför är det bra med olika påsar, säger hon.

I pelargonjorden skiljer sig jordblandningens fuktbevarande egenskaper från vanlig jord, och i urnjorden finns både långtidsverkande och korttidsverkande gödning som gör den speciell, menar Pia Holmberg.

Enligt Tom Ericsson är det är framförallt två parametrar som spelar in för en bra jord. Det ena är strukturen, att det är en lagom luftig blandning av större och mindre partiklar. Det andra är näringen – sammansättningen, koncentrationen och pH-värdet.

– Olika typer av växter har väldigt likartade behov. Det man får om man köper en dyr jord som utlovar långtidsverkande näring är tid, att du kan vänta lite längre innan du måste börja tillföra näring i vattnet. Men ingen jord kan ha näring som räcker hela sommaren, det handlar om cirka sex veckor om du odlar i kruka med välgödslad jord. När det gäller strukturen är billiga jordar från stormarknaden ofta minst lika bra som dyra, säger han.

Är man beredd på att tillföra näring själv kan man alltså lugnt välja en billig planteringsjord. Det alternativet är dessutom bättre för miljön, menar Tom Ericsson.

– Har du planterat i en kraftigt gödslad jord och det regnar mycket i början kan näringsämnena lakas ur innan dina växter hinner ta upp dem. Näringen hamnar i naturen och bidrar till övergödningen. Då är det bättre att portionera ut lite i taget i den takt som växterna hinner ta upp det.

Pia Holmberg på Hasselfors håller inte med.

– Många tycker att det känns svårt att tillsätta näringen själv. Och näringen i jorden kan visst räcka en hel sommar om den har en bra sammansättning, det beror på hur stor kruka du har och vad du odlar. Att den riskerar att regna bort är inte ett problem för dem som odlar under tak eller i växthus.

 

Fakta

Tom Ericssons tips om växtnäring

• Ta vara på kisset. Urin är den bästa växtnäringen, späd med sex till åtta delar vatten.

Köp annars en näringslösning och späd litegrann i vattnet, ca 1-2 kryddmått per liter vatten vid varje vattningstillfälle (kan variera efter lösningens koncentration).

• Odlar du grönsaker, leta efter en näringslösning med låg kadmiumhalt.

• Det går också bra att lägga på kogödsel, hönsgödsel eller klippt gräs i mindre portioner, men då måste man vara noga med att mylla ner det i jorden, annars försvinner stora delar av kvävet upp i atmosfären

Fakta: Jord

• Strukturen i en bra jord ska vara luftig och porös. Framför allt i krukor är det viktigt att den inte blir för kompakt. Om det behövs kan man själv blanda i lecakulor eller kompost i plantjorden.

• De näringsämnen som växterna behöver är framför allt kväve, fosfor och kalium samt en rad mineralämnen. De kan tillsättas jorden antingen i form av kemiskt framställt gödningsmedel, eller naturgödsel. Naturgödsel är i regel mer långtidsverkande.

• En parameter som kan skilja olika jordar åt är pH-värdet. Många hävdar att olika växter kräver olika pH-värden. Tom Ericsson vid SLU menar att de flesta växter trivs vid ett pH runt 5,5.

• Har du jord i krukorna kvar från förra året behöver du inte byta allt. För en stor kruka räcker det att blanda i cirka fem liter ny jord plus gödning som myllas ned eller blandas i vattnet.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.